Navigation
6
Μαΐ
location
Αθήνα
30oC
Αραιή συννεφιά
21 Δεκ 2015

Τα 6 μέτρα και το… Ασφαλιστικό που περιμένουν οι δανειστές

Ελλάδα Ευρώπη Οικονομία

Οι δανειστές ετοιμάζονται για την επιστροφή τους στην Αθήνα μετά τις γιορτές, στις 18 Ιανουαρίου, με τα μέτωπα να παραμένουν ανοικτά για νέα σκληρή διαπραγμάτευση.

Στα ήδη γνωστά μέτωπα του φορολογικού και -κυρίως- του ασφαλιστικού προστέθηκε άλλο ένα και αυτό έχει να κάνει με το «ξεσκόνισμα» του προϋπολογισμού του 2016. Διαρροές από την πλευρά των δανειστών, εμφανίζουν τους τέσσερις θεσμούς να αμφισβητούν το κατά πόσο μπορούν να επιτευχθούν οι στόχοι που ενσωματώνει ο προϋπολογισμός χωρίς την επιβολή νέων μέτρων.

Οι πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση αυξάνονται καθώς οι δανειστές χρησιμοποιούν την τακτική του “μαστίγιου και καρότου” με τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ να προειδοποιεί για νέο Grexit, την ίδια στιγμή που κοινοτικές πηγές καθησυχάζουν τόσο για την υποδόση του 1 δισ. ευρώ όσο και για το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας.

Οι διαρροές από την πλευρά του «κουαρτέτου» περί της αναγκαιότητας λήψης νέων μέτρων ερμηνεύονται περισσότερο ως άσκηση πίεσης να τηρηθούν όλα τα συμφωνηθέντα και να εξειδικευτούν τα όσα μέτρα προβλέπει ο προϋπολογισμός. Ηδη, μετά την ολιγοήμερη αναβολή στην εκταμίευση της δόσης του ενός δισ. ευρώ, υπήρξε κινητοποίηση από την ελληνική πλευρά ώστε να δημοσιευτούν στο ΦΕΚ και οι τελευταίες αποφάσεις.

Τα 6 μέτωπα που περιμένουν οι δανειστές να κλείσουν άμεσα:

1. Ενα από τα μέτρα που έχουν προβλεφθεί έχει να κάνει με την περικοπή των αμυντικών δαπανών κατά 500 εκατ. μέσα στο 2016. Το υπουργείο Αμυνας δεν έχει ανακοινώσει ακόμη πώς θα εξασφαλιστεί αυτό το ποσό, το οποίο είναι υπερδιπλάσιο από αυτό που είχε συμφωνηθεί το καλοκαίρι κατά την υπογραφή της συμφωνίας.

2. Το νέο μισθολόγιο που πέρασε από τη Βουλή ουσιαστικά φέρνει επιβαρύνσεις 150 εκατ. ευρώ για τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ η εισηγητική έκθεση αναφέρει ότι θα έπρεπε να υπάρχει εξοικονόμηση μερικών εκατομμυρίων από τις αλλαγές. Κατά τη διαπραγμάτευση του Γενάρη θα φανεί αν θα ζητηθούν ισοδύναμα.

3. Η υπόθεση του ΦΠΑ στην εκπαίδευση δεν έχει κλείσει. Εκτός από τον φόρο στις στήλες των παιχνιδιών του ΟΠΑΠ  και την επιβολή του ειδικού φόρου στα κρασιά, έμενε και άλλο ένα υπόλοιπο της τάξεως των 50 εκατ. το οποίο ακόμη δεν έχει καλυφθεί.

4. Η εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού αναφέρει ότι από τη φορολογική μεταρρύθμιση θα πρέπει να εξασφαλιστούν πρόσθετα φορολογικά έσοδα της τάξεως των 150 εκατ. ευρώ. Αρα η ελληνική πλευρά θα πρέπει να ανακοινώσει πώς θα εξασφαλιστούν αυτά τα χρήματα.

5. Μέτρα που πρέπει να αρχίσουν να αποδίδουν μέσα στο 2016, ακόμη δεν έχουν ψηφιστεί. Μεταξύ αυτών, η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για τους αγρότες, η αύξηση της φορολογίας των αγροτών, η αύξηση του φόρου στα εισοδήματα από ενοίκια κ.λπ.

6. Εκκρεμεί ακόμη η υπόθεση των VTLs, από τη λειτουργία των οποίων το ΥΠΟΙΚ είχε προϋπολογίσει έσοδα περίπου 270 εκατ. ευρώ στη διετία 2015-16, αλλά, μετά την απόφαση της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων να αλλάξει τους όρους στη λειτουργία των παιγνιομηχανημάτων, η συγκεκριμένη επένδυση βρίσκεται στον αέρα.

Το ασφαλιστικό συνεχίζει και παραμένει στο επίκεντρο του Κουαρτέτου, καθώς πέραν του σκέλους της μεταρρύθμισης θα πρέπει να γίνει γνωστό στους δανειστές πώς θα εξασφαλιστούν 223 εκατ. ευρώ από την περικοπή του ΕΚΑΣ, πώς θα περισταλεί η συνταξιοδοτική δαπάνη κατά περίπου 650 εκατ. ευρώ και τι ακριβώς θα αντικαταστήσει τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ  • pict
  • pict

pict

pict