Navigation
21
Απρ
location
Αθήνα
22oC
Αίθριος - καθαρός
8 Ιαν 2018

Τα 6 «κλειδιά» για «καθαρή έξοδο» στις αγορές

έντοκα γραμμάτια αγορές έξοδος Οικονομία

Κάτι λιγότερο από πέντε μήνες κρίνουν την πορεία της οικονομίας αλλά και τον χρόνο των εκλογών, καθώς η κυβέρνηση καλείται, μέσα από έναν συγκεκριμένο οδικό χάρτη με προαπαιτούμενα και παγίδες, να οδηγήσει τη χώρα σε… πανηγυρική επάνοδο στις αγορές.

Η θεαματική επιβάρυνση των δημοσιονομικών, μακροοικονομικών και κοινωνικών δεικτών από το 2015 και μετά διαμορφώνει ένα σκηνικό πρωτοφανούς πίεσης για την κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο, καθώς η στροφή προς τον ρεαλισμό μπορεί να έχει γίνει και να έχει εμπεδωθεί από τις αγορές, ωστόσο το τίμημα είναι τεράστιο. Τα δύσκολα για την κυβέρνηση αρχίζουν από τις πρώτες κιόλας εβδομάδες του έτους, καθώς έως το τέλος του Μαρτίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πλήρως η τρίτη αξιολόγηση, ενώ θα πρέπει να επιστρατευτεί ο «κόφτης» στην περίπτωση που καταγραφούν αποκλίσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει ξεκαθαρίσει στον πρωθυπουργό πως η αφήγηση της «καθαρής εξόδου» στις αγορές θα κριθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους, οπότε κατά τον ανάλογο τρόπο θα διαμορφωθεί και η ατζέντα της κυβέρνησης. Σε περίπτωση καθυστερήσεων στην εφαρμογή των κρίσιμων μεταρρυθμίσεων, είναι προφανές ότι το πρόγραμμα θα εκτροχιαστεί, η έξοδος στις αγορές θα είναι… θολή και ο κίνδυνος εφαρμογής νέων επώδυνων μέτρων σε μια ήδη ρημαγμένη κοινωνία πολύ μεγάλος.

Από τη μεθεπόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση θα πέσει «στα βαθιά», καθώς καλείται να φέρει το πολυνομοσχέδιο που θα επικυρώσει το κλείσιμο της γ΄ αξιολόγησης, η οποία αποτελεί προάγγελο μιας«καθαρής εξόδου» στις αγορές χωρίς προληπτική γραμμή πίστωσης. Όλα αυτά όμως περνούν μέσα από μια διαδικασία που έχει πολλά στάδια, αρκετές αβεβαιότητες και πολλά ζητούμενα. Έτσι, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι ανακοινώσεις του Eurogroupτης 22ας Ιανουαρίου και οι ανακοινώσεις που θα γίνουν από τον νέο επικεφαλής του Συμβουλίου, Πορτογάλο υπουργό Οικονομικών Σεντένο.

Ειδικότερα, η «καθαρή έξοδος» στις αγορές θα κριθεί από τα εξής έξι σημεία-κλειδί:

1. Πρωτογενές πλεόνασμα. Ο στόχος για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,82% φέτος περνάει μέσα από την επίτευξη των στόχων για τα έσοδα. Με δεδομένη την κόπωση που παρουσιάζουν και την αύξηση των ληξιπρόθεσμων χρεών σχεδόν κατά 1 δισ. ευρώ μηνιαίως, καθίσταται δυσκολότερη η επίτευξη του στόχου. Για το συγκεκριμένο ζήτημα το «κουαρτέτο» θα αναμένει την τελική ανακοίνωση-επικύρωση των στοιχείων από τη Eurostat.Αν είναι απογοητευτικά, τότε θα ενεργοποιηθεί ο «κόφτης»!Από την άλλη, οι κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών φαίνεται ότι σταδιακά εξαντλούν τη δυναμική τους και σε μια τέτοια περίπτωση, αν το υπουργείο Οικονομικών επιλέξει τον λανθασμένο δρόμο της παύσης πληρωμών προς τον ιδιωτικό τομέα ή των περικοπών από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, τότε θα διαπιστώσει εν τέλει ανατροπές στο ΑΕΠ.

2. Πλειστηριασμοί. Ήδη έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος και η άρον-άρον νομοθέτηση μέτρων προστασίας ενάντια στους… εισβολείς των διάφορων «συλλογικοτήτων» και υπέρ των συμβολαιογράφων μένει να αποδειχθεί μέσα στο πρώτο δίμηνο εάν θέτει την όλη διαδικασία εντός της στοχοθεσίας των τραπεζών. Και βέβαια, δεν είναι μόνο το θέμα της εξυγίανσης των τραπεζικών ισολογισμών αλλά και οι εισπράξεις του Δημοσίου μέσα από τη διάθεση μεγαλύτερου αριθμού ακινήτων που αναμένεται φέτος να βγουν «στο σφυρί».

3. Ιδιωτικοποιήσεις. Ίσως αποτελεί το μεγαλύτερο στοίχημα για να… βγει ο προϋπολογισμός χωρίς να χρειαστούν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα και χωρίς να απειληθεί η«καθαρή έξοδος» στις αγορές. Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει την πώληση κρατικών περιουσιακών στοιχείων ύψους 2,74 δισ. ευρώ, ποσό που είναι το μεγαλύτερο σε ετήσια βάση που αναζητεί ελληνική κυβέρνηση από το 2010! Το δυσκολότερο εγχείρημα είναι η πώληση του «πακέτου» μετοχών των εταιρειών ενέργειας (ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ) για τις οποίες ο στόχος διαμορφώνεται κοντά στο 1 δισ. ευρώ.

4. Η (μη) παρουσία του ΔΝΤ. Το Ταμείο έχει διαμηνύσει προς τους Ευρωπαίους ότι δεν θα μπει στο πρόγραμμα εάν δεν υπάρξει μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα με ταυτόχρονη ρύθμιση χρέους. Από την άλλη, έχει διαμηνύσει προς την ελληνική κυβέρνηση ότι, εφόσον δεν έχουν ολοκληρωθεί τα προαπαιτούμενα και δεν έχουν προχωρήσει σε ικανοποιητικό επίπεδο οι ιδιωτικοποιήσεις, οι πλειστηριασμοί, η αναμόρφωση των εργασιακών σχέσεων και οι αλλαγές στο Δημόσιο, τότε δεν τίθεται θέμα οποιασδήποτε νέας χρηματοδότησης εφόσον χρειαστεί. Με δεδομένη την επιμονή της Γερμανίας για παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, φαίνεται ότι είναι πολύ πιθανό να συνεχίσει ως τοποτηρητής και σύμβουλος.

5. Ανάπτυξη. Ο φετινός στόχος για αύξηση του ΑΕΠ κοντά στο 3% είναι εφικτός υπό προϋποθέσεις. Ωστόσο, το α΄ τρίμηνο πρέπει να θεωρείται χαμένο, καθώς μέχρι να αρχίσει η εφαρμογή των προαπαιτουμένων δεν θα υπάρχουν χειροπιαστές επιδράσεις στην οικονομία, λόγω προβληματικής αφετηρίας. Ωστόσο, η κυβέρνηση ποντάρει στην αύξηση της τουριστικής κίνησης τους καλοκαιρινούς μήνες, κάτι που ανέμενε και το 2017 προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του 2,7%, αλλά τελικώς ο ρυθμός ανάπτυξης δεν θα γράψει μπροστά το… ψηφίο 2 (θα διαμορφωθεί στο 1,5%-1,6% για το προηγούμενο έτος). Εάν στο πρώτο εξάμηνο οι αποκλίσεις είναι και πάλι σοβαρές, τότε τον Μάιο οι εταίροι-δανειστές θα ζητήσουν τη λήψη μέτρων πέραν των όσων έχουν ήδη ανακοινωθεί.

6. Η διεθνής συγκυρία. Η συνεχής άνοδος των αγορών εδώ και μία επταετία αυξάνει τις πιθανότητες απότομης διόρθωσης, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει καταλυτικά την αγορά ομολόγων, μετατρέποντας την «καθαρή έξοδο» σε… περιπέτεια, λόγω ανόδου των επιτοκίων. Επιπλέον, αρκετοί γεωπολιτικοί κίνδυνοι και κυρίως η ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ-Βορείου Κορέας μπορούν να πυροδοτήσουν ανά πάσα στιγμή δυσάρεστες καταστάσεις, αλλάζοντας παγκοσμίως τα δεδομένα και επιβαρύνοντας εκ νέου τη θέση χωρών όπως η Ελλάδα, η οποία εξακολουθεί να αποτελεί αδύναμο κρίκο. Σε μια τέτοια περίπτωση θα έχουν ακυρωθεί πολλοί από τους σχεδιασμούς της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και του «κουαρτέτου». Επιπλέον, πολλά θα εξαρτηθούν και από τις διαθέσεις της νέας γερμανικής κυβέρνησης, η οποία θα βάλει την… τελευταία υπογραφή στο ελληνικό πρόγραμμα, πριν η χώρα μας πραγματοποιήσει μια «καθαρή έξοδο» στις αγορές.

του Λουκά Γεωργιάδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ