Navigation
26
Ιαν
location
Αθήνα
16oC
Αρκετά σύννεφα
30 Ιούλ 2015

Τα 5 σημεία που θα γίνει μάχη με την τρόικα

ΣΥΡΙΖΑ Κυβέρνηση Οικονομία

Κρίσιμες αποφάσεις, τόσο στο μέτωπο με τους δανειστές, όσο και στο εσωκομματικό πεδίο καλείται να λάβει σήμερα η κυβέρνηση.

Από τη μία, η Κριστίν Λαγκάρντ στέλνει την εκπρόσωπο του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου στην χώρα μας και καλεί την Αθήνα να πιστέψει στην αξία των μεταρρυθμίσεων για να τις υποστηρίξει, από την άλλη όμως ο πρωθυπουργός καλείται να αντιμετωπίσει τα «υπαρξιακά» ζητήματα του ΣΥΡΙΖΑ και μετράει δυνάμεις στο εσωτερικό του κόμματος.

Την τακτική που θα ακολουθήσει από σήμερα η κυβέρνηση στο διμέτωπο αγώνα που δίνει, χάραξαν χθες το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου οι κύριοι Αλέξης Τσίπρας και Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ οι λεπτομέρειες του σχεδίου τους συζητήθηκαν στο συμβούλιο του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής που ακολούθησε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση εμμένει στη γραμμή του πολιτικού ρεαλισμού χωρίς αυταπάτες, πιστεύοντας πως δεν θα χρειαστεί να λάβει και άλλα μέτρα μέχρι να κλείσει η συμφωνία.

Από την άλλη, η Πολιτική Ομάδα Διαπραγμάτευσης που συγκροτείται από τους κυρίους Δραγασάκη, Τσακαλώτο, Σταθάκη, Σκουρλέτη και Σαγιά είναι εμφανώς προβληματισμένη για τη στάση που θα τηρήσουν οι «θεσμοί» την ερχόμενη εβδομάδα, όταν οι εκπρόσωποι των δανειστών θα ανοίξουν τα χαρτιά τους και θα τους θέσουν κατά πρόσωπο τις αξιώσεις τους.

Την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα «πονηρεύουν» όχι μόνον η καθυστέρηση στην άφιξη της Ρουμάνας κυρίας Βελκουλέσκου, αλλά και κάποιες -όχι τόσο «αθώες» ίσως- διερευνητικές ερωτήσεις που γίνονται ήδη από τα τεχνικά κλιμάκια σε ευαίσθητα για την κυβέρνηση θέματα, όπως το δημόσιο, οι αποκρατικοποιήσεις, οι μισθοί και οι συντάξεις.

Αν και τα πράγματα κυλούν ως τώρα ομαλά, πίσω από τις κλειστές πόρτες τα τεχνικά κλιμάκια δείχνουν ότι δεν καταγράφουν απλώς την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας αλλά, όπως λένε πηγές που ζουν την διαπραγμάτευση, μάλλον προσπαθούν να ανιχνεύσουν τις προθέσεις της κυβέρνησης, πριν ανοίξει για τα καλά το παιχνίδι.

Και σήμερα, πάντως, οι έλεγχοι από τα τεχνικά κλιμάκια θα συνεχιστούν σε πέντε «καυτά» μέτωπα:

-Αποκρατικοποιήσεις και η τύχη του ΑΔΜΗΕ

-Φορολογία και δημοσιονομικά ζητήματα όπως η ύφεση, τα πρωτογενή πλεονάσματα και οι ανάγκες πληρωμών του δημοσίου

-Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών και κόκκινα δάνεια

-Άνοιγμα αγορών και κλειστών επαγγελμάτων

-Εργασιακά και ασφαλιστικό

Όλα αυτά τα ζητήματα αποτελούν «κόκκινο πανί» για την εσωκομματική αντιπολίτευση στο ΣΥΡΙΖΑ. Και παρότι οι συνομιλίες γίνονται σε πολύ καλύτερο κλίμα από ό,τι περίμεναν στην κυβέρνηση, όλοι ξέρουν πως αυτη η φάση τελειώνει την Παρασκευή ή το Σάββατο. Για αυτό πιθανότατα και η κυρία Βελκουλέσκου καθυστερεί την άφιξή της μέχρι σήμερα (ή ενδεχομένως την Παρασκευή), αφού ο ρόλος της ξεκινά εκεί όπου τελειώνουν οι τεχνικές συζητήσεις και αρχίζει η σκληρή διαπραγμάτευση για τις πολιτικές και τα μέτρα που θα σημαδέψουν το δεύτερο μισό της φετινής χρονιάς.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ