Navigation
15
Οκτ
location
Αθήνα
22oC
Λίγα σύννεφα
13 Αυγ 2015

Τα 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε για το νέο Μνημόνιο

Ελλάδα Οικονομία

Ως αντάλλαγμα για το κεφάλαιο των 86 δισ. ευρώ που θα απελευθερώσουν οι δανειστές προς την Ελλάδα, το τρίτο μέσα σε πέντε χρόνια, η υπερχρεωμένη χώρα της Ε.Ε. θα πρέπει να ακολουθήσει νέα μέτρα οικονομικής λιτότητας ενώ θα υποστεί και αύξηση του βάρους του χρέους της. Ιδού, λοιπόν, τα πέντε πιο σημαντικά στοιχεία τα οποία θα πρέπει να παρακολουθηθούν κατά τη διάρκεια του τριετούς, τρίτου προγράμματος.

Χρέος έναντι Ανάπτυξης

Η μάχη του ΣΥΡΙΖΑ με τους δανειστές της χώρας έχει κατακερματίσει την ελληνική οικονομία, με το ΑΕΠ να έχει συρρικνωθεί τα δύο τελευταία τρίμηνα. Ως αποτέλεσμα τούτου, οι αναπτυξιακοί στόχοι έπρεπε να μετριαστούν στη νέα συμφωνία.

Η Ελλάδα και οι δανειστές συμφώνησαν σε έλλειμμα της τάξεως του 0,25% του ΑΕΠ (χωρίς πληρωμές τόκων) για φέτος, κάτι το οποίο είναι προφανώς χαμηλότερα από το προηγούμενο 1% πρωτογενούς πλεονάσματος.

Η νέα συμφωνία προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ το 2016, 1,75% το 2017 και 3,5% το 2018. Αυτά τα νούμερα είναι πολύ κοντά στα προηγούμενα των 2% για το 2016 και 3% για το 2017.

Το πρόγραμμα βασίζεται σε υπολογισμούς πως η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί το 2015 και το 2016, πριν γνωρίσει ανάπτυξη το 2017.

Ως αποτέλεσμα, το ελληνικό χρέος το οποίο πέρυσι βρισκόταν στο 177% του ΑΕΠ μπορεί να αυξηθεί εάν δεν υπάρξεις αναδιάρθρωση ή ελάφρυνση, κάτι που το ΔΝΤ έχει υπογραμμίσει πως χρειάζεται. Υπενθυμίζεται πως το Ταμείο έχει επίσης αναφέρει πως μπορεί να φύγει από το πρόγραμμα εάν δεν υπάρξει κάτι τέτοιο.

Οι ελληνικές τράπεζες

Οι τράπεζες στη χώρα παρέμειναν κλειστές για τρεις εβδομάδες μέχρι τις 20 Ιουλίου, μετά από την αποτυχία των διαπραγματεύσεων και την εφαρμογή κεφαλαιακών ελέγχων.

Εάν η συμφωνία κλείσει και επίσημα με την συγκατάθεση όλων των πλευρών, οι ελληνικές τράπεζες θα δεχθούν αρχική “ένεση” 10 δισ. ευρώ, μέρος του πακέτου των 20 δισ., το υπόλοιπο του οποίου θα χρησιμοποιηθεί για αποπλήρωση δόσεων προς την ΕΚΤ.

Αυτό δεν θα αφήσει περιθώρια κάποια κεφάλαια να χρησιμοποιηθούν για κοινωνικές δαπάνες ή επενδύσεις.

Παράλληλα, η Ελλάδα και οι δανειστές προσπαθούν να βρουν μία λύση για τα λεγόμενα “κόκκινα δάνεια”.

Περιουσιακά στοιχεία Δημοσίου

Θα δημιουργηθεί νέο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο πια έχει ως στόχο ιδιωτικοποιήσεις αξίας 50 δισ. ευρώ μέσα σε ορισμένες δεκαετίες. Προβλέπει την πώληση ή τα δικαιώματα εκμετάλλευσης δημόσιας περιουσίας όπως ο ΟΛΠ, ο ΟΛΘ, σιδηροδρομικές υπηρεσίες, υπηρεσίες τηλεφωνίας, και ακίνητα. Το 50% των εσόδων θα χρησιμοποιηθεί ως εγγύηση για τις τράπεζες, το 25% για ανάγκες χρέους, και το υπόλοιπο για επενδύσεις.

Ψήφιση

Η νέα συμφωνία η οποία δημοσιεύθηκε και στην ιστοσελίδα της Βουλής συμπεριλαμβάνει μέτρα ενάντια στις πρόωρες συντάξεις, στη μεταρρύθμιση των μισθών του δημόσιου τομέα, αλλαγές στη φορολογία, συμπεριλαμβανόμενων και αυξήσεων στη φορολόγηση των αγροτών, “άνοιγμα” των “κλειστών επαγγελμάτων”, και απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και της φαρμακοβιομηχανίας. Η Ελλάδα πρέπει επίσης να καταθέσει στρατηγικό πλάνο για το χρηματοπιστωτικό της σύστημα μέχρι το τέλος αυτού του μήνα.

Τι έπεται

Το πρόγραμμα θα πρέπει να έχει τις υπογραφές των ΥΠΟΙΚ των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, οι οποίοι είναι πιθανό να συναντηθούν την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, όπως επίσης και των κοινοβουλίων των 19 χωρών-μελών της νομισματικής ένωσης. Αυτά τα εμπόδια μπορεί και να ξεπεραστούν εν ευθέτω χρόνω έτσι ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να αποπληρώσει την ΕΚΤ στις 20 Αυγούστου. Εάν δεν γίνει κάτι τέτοιο, τότε η χώρα θα χρειαστεί περαιτέρω δανειακή γέφυρα.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ  • pict
  • pict

pict

pict