Navigation
31
Ιούλ
location
Αθήνα
41oC
Αίθριος - καθαρός
19 Φεβ 2019

Τα 5 «κλειδιά» για την επιστροφή αναδρομικών 

συντάξεις χρήματα Νέα

Αυξάνονται οι πιθανότητες για την επιστροφή των αναδρομικών σε περίπου 2.500.000 συνταξιούχους αλλά σε βάθος τετραετίας, με βάση πέντε καθοριστικούς παράγοντες που μπορούν να φέρουν δυσάρεστες ανατροπές αλλά και… ευχάριστες ειδήσεις.

Πιο συγκεκριμένα, τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί για την επιστροφή δισεκατομμυρίων ευρώ περνάνε μέσα από τις δικαστικές αποφάσεις και φτάνουν έως την αναπροσαρμογή του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος με… αντάλλαγμα γενναίες μεταρρυθμίσεις από την επόμενη κυβέρνηση. Η επιστροφή των αναδρομικών εξαρτάται από τους εξής πέντε παράγοντες:

1. Δικαστικές αποφάσεις

Η παραίτηση του ΕΦΚΑ από την άσκηση αναίρεσης σχετικά με την επιστροφή των ποσών που περικόπηκαν από συντάξεις και δώρα καθιστά απαιτητά τα ποσά, καθώς κρίνονται απολύτως νόμιμες οι αξιώσεις των δικαιούχων. Η εξέλιξη αυτή συνδέεται με την πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να δημιουργήσει πρόβλημα στην… επόμενη κυβέρνηση, η οποία πρέπει να προχωρήσει σε περικοπές προκειμένου να εξοικονομήσει τα σχετικά ποσά. Ο ΕΦΚΑ παραδέχεται την ορθότητα της απόφασης και δεν πρόκειται να την προσβάλλει, κάτι που αποδεικνύει περίτρανα ότι υπάρχει κεντρική γραμμή από την κυβέρνηση να… λουστεί το κύμα απαιτήσεων η επόμενη! Μάλιστα, έχει καταγραφεί δεδικασμένο με συνταξιούχο στον οποίο επεστράφησαν 760 ευρώ για το 2013, ενώ τον περασμένο Μάιο, με αποφάσεις Πρωτοδικείου, το ΕΤΕ-ΑΕΠ υποχρεώθηκε να επιστρέψει σε δύο συνταξιούχους ποσά 3,386,54 και 2.323,12 ευρώ, καθώς και 3.386,46 και 1818,18 ευρώ αντίστοιχα. Σημειωτέον ότι για τα ποσά που αφορούσαν την περίοδο από 1η Ιουλίου έως 28 Δεκεμβρίου 2018 υπολογίστηκε και τόκος 6%!

2. Εκλογές και αλλαγή κυβέρνησης

Η σημερινή κυβέρνηση δεν ανησυχεί σχετικά με την πληρωμή των… σπασμένων για τα αναδρομικά των συνταξιούχων, καθώς η εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων θα γίνει από τους… επόμενους. Έτσι, το θέμα των αναδρομικών αναμένεται να βρεθεί ψηλά στην πολιτική αντιπαράθεση και θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το πώς θα γίνει η εφαρμογή των αποφάσεων των δικαστηρίων, οι οποίες αναμένεται να αυξηθούν θεαματικά όσο περνάει ο χρόνος.

3. Μείωση πρωτογενούς πλεονάσματος

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος προαλείφεται για νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι είναι ανοικτό το ενδεχόμενο για μείωση των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2%, εφόσον γίνουν μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα οδηγήσουν σε ουσιαστική ανάπτυξη. Μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να οδηγήσει σε «έκπτωση» κατά περίπου 3 δισ. ευρώ του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 2020. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να καταστήσει ρεαλιστική την εκτίμηση για επιστροφή του μεγαλύτερου μέρους των αναδρομικών, τα οποία υπολογίζονται σε τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ. Αν μη τι άλλο, θα καταστεί πιο… εύκολη η επιστροφή του μεγαλύτερου μέρους από ένα τέτοιο ποσό.

4. Κατάργηση προσωπικής διαφοράς

Η περικοπή των συντάξεων σε 1.400.000 συνταξιούχους πήρε παράταση για ένα έτος και, ως εκ τούτου, το θέμα θα ξανανοίξει με τον Προϋπολογισμό του 2020. Το συγκεκριμένο θέμα είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος, ο οποίος έως το 2022 έχει τοποθετηθεί στο 3,5% του Ακαθάριστου Εγχωρίου Προϊόντος. Το ποσό που θα μπορούσε να εξοικονομηθεί από μια τέτοια κίνηση ανέρχεται σε 2 δισ. ευρώ και σε συνδυασμό με μια πιθανή μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα θα μπορούσε να διαμορφώσει προϋποθέσεις για επιστροφή των ποσών στους δικαιούχους.

5. Αφορολόγητο όριο

Η μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 5.685 ευρώ προσμετρείται από τώρα στον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2020 και μετά. Η μείωσή του σε συνδυασμό με μια μικρή μείωση των φορολογικών συντελεστών από την επόμενη κυβέρνηση αλλά και με την εφαρμογή της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς από την 1/1/2020, λόγω του τρίτου μνημονίου του 2015, θα δημιουργούσαν δημοσιονομικό χώρο για τη σταδιακή επιστροφή των χρημάτων στους δικαιούχους. Σημειώνεται ότι η επιστροφή των πιθανών ποσών που θα λάβουν οι δικαιούχοι θα υπόκειται σε φορολογική επιβάρυνση με βάση το νέο αφορολόγητο. Πρόσφατη είναι δε η περίπτωση της επιστροφής των αναδρομικών σε όσους εντάσσονται στα «ειδικά μισθολόγια» (στρατιωτικοί, Σώματα Ασφαλείας, εκπαιδευτικοί, πανεπιστημιακοί κ.ά.).

Μεγάλες προσδοκίες σε ασφυκτικές συνθήκες

Με ραγδαίους ρυθμούς αυξάνεται ο αριθμός των συνταξιούχων που σπεύδουν σε δικηγορικά γραφεία και εργατολόγους, προκειμένου να συντάξουν τις ομαδικές αγωγές για να θεμελιώσουν την αξίωση επιστροφής των… οφειλόμενων ποσών.

Σύμφωνα με κορυφαίο δικηγορικό γραφείο, μέχρι στιγμής οι αγωγές που έχουν κατατεθεί αφορούν τη διεκδίκηση αναδρομικών από συνταξιούχους όλων των ασφαλιστικών ταμείων αλλά και εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους για παρακρατηθέντα ποσά μισθών, κύριων και επικουρικών συντάξεων, εισφοράς αλληλεγγύης, δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και επιδόματος αδείας. Σημειώνεται ότι έως τις 30 Ιουνίου μπορούν να κατατεθούν οι αγωγές για να κατοχυρωθούν οι περικοπές της περιόδου 2012-2018 και να μην επέλθει παραγραφή έστω και ενός εξαμήνου, σύμφωνα με τους νόμους 4051/12 και 4093/12. Πρέπει να σημειωθεί ότι απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας τον Ιούνιο του 2015 δικαίωσε τους συνταξιούχους, οπότε νομιμοποιούνται αξιώσεις έως και σήμερα, ενώ η κυβέρνηση μέχρι πριν από μερικούς μήνες θεωρούσε ως «νόμιμες» τις αξιώσεις από τον Ιούνιο του 2015 έως την έναρξη ισχύος του νόμου Κατρούγκαλου, στις 13/5/2016.

Επιπλέον, η γραμμή της κυβέρνησης μέχρι πρότινος ήταν ότι όσοι δικαιώθηκαν για τα προηγούμενα χρόνια… πρόλαβαν, ενώ ο νόμος Κατρούγκαλου «απορροφά» τις περικοπές και τις αδικίες έως το 2016. Σύμφωνα με τους εργατολόγους, δεν μπορεί να ισχύει κάτι τέτοιο, καθώς ο νόμος Κατρούγκαλου «μπάλωσε» τα κενά του συστήματος και απλά άλλαξε τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων. Συνεπώς, οι συνταξιούχοι νομιμοποιούνται να καταθέσουν αγωγές και να εγείρουν αξιώσεις και για την περίοδο 2015-2018, καθώς η κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει ξεκαθαρίσει τα πράγματα πριν από τριάμισι χρόνια.

Ένα επιπλέον «πάτημα» για εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους είναι η κατάθεση αγωγών για την εξίσωση των συντάξεων με αυτούς που διατηρούν την προσωπική διαφορά, η οποία πήρε αναβολή για ένα έτος. Πρέπει να σημειωθεί ότι το σύνολο των αναδρομικών υπολογίζεται σε τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ και η σταδιακή επιστροφή τους είναι στο… τραπέζι, ανάλογα με την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών. Μάλιστα, αν προκύψει μια νέα κυβέρνηση η οποία θα πάρει ως… δώρο τη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2% από το 2020 και μετά, τότε όλα τα ενδεχόμενα επιστροφής ποσών θα είναι ανοικτά.

του Λουκά Γεωργιάδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ