Navigation
6
Ιούλ
location
Αθήνα
31oC
Λίγα σύννεφα
7 Νοέ 2015

Τα 5 “αγκάθια” που μπλοκάρουν την πρώτη δόση

Ελλάδα Ευρώπη κρίση Οικονομία

Συνεχίζει να βαθαίνει το ρήγμα μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών με τα “κόκκινα” δάνεια, την ρύθμιση των 100 δόσεων και τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση κυρίως να είναι τα θέματα που κρατούν ακόμα παγωμένη την υποδόση των 2 δισ. ευρώ. Ενδεικτικό γεγονός που καταδεικνύει την το κρίσιμο σημείο των διαπραγματεύσεων, ήταν η αναβολή της επικοινωνίας Τσίπρα με Γιούνκερ, καθώς οι συζητήσεις Σταθάκη και Κουαρτέτου παραμένουν μέχρι στιγμής ατελέσφορες.

Από το Μαξίμου υποστηρίζουν ότι η αναβολή της συνομιλίας του Πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κομισιόν οφείλεται σε προσωπικό κώλυμα του κ. Γιούνκερ και όχι σε εμπλοκή στη διαπραγμάτευση. Σημείωναν δε ότι η επικοινωνία των δύο ανδρών θα γίνει εντός του Σαββατοκύριακου.

Τα ανοιχτά σημεία των διαπραγματεύσεων που βαθαίνουν το ρήγμα με τους δανειστές:

  1. Οι 100 δόσεις: Οι δανειστές ζητούν να τίθενται εκτός ρύθμισης οι οφειλέτες έστω και με μια μέρα καθυστέρηση των τρεχουσών υποχρεώσεών τους.
  2. Τα γενόσημα φάρμακα: Το κουαρτέτο ζητά μεγαλύτερη απελευθέρωση και λιγότερη προστασία των εγχώριων φαρμακοβιομηχανιών.
  3. Τα «κόκκινα» δάνεια:Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γ. Σταθάκης προσήλθε στην τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς με νέα πρόταση, στην οποία η κυβέρνηση δέχθηκε να κάνει υποχώρηση σε δύο σημεία ως προς τα «κόκκινα» δάνεια και τους πλειστηριασμούς: Μέχρι τώρα επέμενε να παραμείνουν στις ευεργετικές διατάξεις του νόμου Κατσέλη όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα 35.000 ευρώ και πλέον «ρίχνει» το πλαφόν στις 32.000 ευρώ. Επίσης θέτει υπό διαβούλευση την υποχώρηση στο ύψος της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου: Από τις 200.000 ευρώ τώρα προτείνει τις 180.000 ευρώ αξία. Η πλευρά των Θεσμών φέρεται να επιμένει στα όρια των 8.000 ευρώ για τον άγαμο δανειολήπτη και μέχρι 20.000 ευρώ για 4μελή οικογένεια.
  4. Το αγγελιόσημο
  5. Ο ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προτείνει ως ισοδύναμο στη επιβολή τέλους 5 λεπτών σε στήλες των παιχνιδιών του ΟΠΑΠ, χωρίς να είναι σαφές αν αφορά μόνο το ΚΙΝΟ.

Ολα αυτά τίθενται επί τάπητος στην τηλεδιάσκεψη που βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 6, ανάμεσα στους επικεφαλής του κουαρτέτου των δανειστών και το ελληνικό οικονομικό επιτελείο υπό τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη. Αν διαπιστωθεί αδιέξοδο στην τηλεδιάσκεψη αυτή, θα υπάρξει νέος γύρος επαφών του Πρωθυπουργού με το ανώτατο πολιτικό προσωπικό των Βρυξελλών, εντός του Σαββατοκύριακου.

Παρά το γεγονός ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών έκλιναν προς την ακύρωση της τηλεδιάσκεψης το μεσημέρι, τελικώς αποφασίστηκε να γίνει ώστε να υπάρξει η δυνατότητα να καταλήξουν οι δύο πλευρές σε λύση. Η τηλεδιάσκεψη είναι είναι εφ’ όλης της ύλης, ωστόσο έμφαση θα δοθεί στα «κόκκινα» δάνεια αφού παραμένουν το μεγαλύτερο «αγκάθι» για τη συμφωνία.

Από την ελληνική πλευρά τονίζουν ότι το βασικό πρόβλημα είναι η απαίτηση των δανειστών να πέσει πολύ χαμηλά ο πήχης στα εισοδηματικά όρια με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να βγουν εκτός προστατευτικής ομπρέλας δεκάδες χιλιάδες υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Από την έκβαση της μαραθώνιας τηλεδιάσκεψης, θα κριθεί αν θα χρειαστεί να γίνει και άλλη μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Πάντως, αν παραμείνει το αδιέξοδο, όπως σήμερα, η ελληνική πλευρά θα προσέλθει στο Eurogroup  της Δευτέρας όπου θα κριθεί η τύχη της δόσης των 2 δισ. Ευρώ με το θέμα των κόκκινων δανείων ανοιχτό. Αγνωστο παραμένει αν το θέμα αυτό των κόκκινων δανείων μαζί με αυτό των ισοδυνάμων για το ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση μπορούν να μετατεθούν μαζί με τα υπόλοιπα του επόμενου πακέτου για τη δόση του 1 δισ. που είναι προγραμματισμένο να εκταμιευθεί ως τις αρχές Δεκεμβρίου.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ