Navigation
26
Σεπ
location
Αθήνα
31oC
Αίθριος - καθαρός
2 Απρ 2015

Τα 25 μέτρα Βαρουφάκη που θα αποδώσουν 6,1 δισ ευρώ

Γιάννης Βαρουφάκης Οικονομία

Με ηλεκτρονικά συστήματα παρακολούθηση της κίνησης των πελατών τους, θέλει να ελέγχει το υπουργείο Οικονομικών τους ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ ταυτόχρονα σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει ακόμα και λεφτά της Siemens για να καταπολεμήσει την high-tech φοροδιαφυγή! Στο email Βαρουφάκη προβλέπεται η κυβέρνηση να κάνει δεκτά τα χρήματα από τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, για να χρηματοδοτήσει κάποια από τα μέτρα που προτείνει στους θεσμούς ο υπουργός Οικονομικών.

Ανάμεσα στα 25 εισπρακτικά μέτρα, απόδοσης 6,1 δισ. ευρώ που παραθέτει η λίστα Βαρουφάκη, προβλέπονται μεταξύ άλλων:

1) αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος με καθιέρωση νέας κλίμακας φορολόγησης, με αφορολόγητο όριο και συντελεστές φόρου αυξημένους για τα μεσαία και τα υψηλά εισοδήματα. Παράλληλα θα χάνουν τις φοροαπαλλαγές που δικαιούνταν από τον φόρο εισοδήματος οι φορολογούμενοι που κατέχουν μεγάλης αξίας κινητά περιουσιακά στοιχεία.

2. Σχεδιάζεται ηλεκτρονική εφαρμογή που θα ελέγχει τα σημεία πώλησης στην αγορά (πχ κομμωτήρια) και θα καταγράφει κάθε εισερχόμενο πελάτη, στέλνοντας on line ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο στις διωκτικές αρχές που θα μπορούν να κάνουν έφοδο για να διαπιστώνουν αν κόβονται οι αντίστοιχες αποδείξεις.

3) θα αυξηθούν οι συντελεστές του φόρου πολυτελούς διαβίωσης για τα ΙΧ αυτοκίνητα και τις πισίνες, από το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, για επιπλέον έσοδα 20 εκατ. ευρώ.

4) περαίωση και εξωδικαστικός συμβιβασμός για 64.000 φορολογούμενους που ως το 2013 έχουν προσφύγει στα δικαστήρια για να ακυρώσουν πρόστιμα της εφορίας, αλλά οι δικάσιμες δεν έχουν ξεκινήσει. Θα τους προσφερθούν εκπτώσεις 33% έως και 50% για να κλείσουν τις υποθέσεις χωρίς συνέχιση των ένδικων ενεργειών, με έσοδα 100 ως 200 εκατ. ευρώ.

5) Η κυβέρνηση θα κάνει χρήση μέρους των 90 εκατ. ευρώ του προγράμματος εξωδικαστικού συμβιβασμού με την Siemens για να αναπτύξει ειδικό λογισμικό καταπολέμησης της κλοπής ΦΠΑ από συναλλαγές στο ίντερνετ. Θα επιδιωχθεί η χρήση ενός ειδικού «λογισμικού ανάλυσης των κοινωνικών δικτύων» (social network analysis software), μέσω του οποίου θα παρακολουθούνται ηλεκτρονικά όλες οι συναλλαγές που θεωρούνται ύποπτες για εξαπάτηση του Δημοσίου για την αποφυγή καταβολής του ΦΠΑ. Το σύστημα αυτό, θα παρακολουθεί μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας και ίντερνετ, την οικονομική δραστηριότητα των ύποπτων επιχειρήσεων και θα ενημερώνει αυτόματα τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών για κάθε συναλλαγή τη στιγμή της πραγματοποίησής της. Υπολογίζεται να αποφέρει έσοδα 350-420 εκατ. ευρώ.

6) ο ειδικός φόρο 20% επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων θα εισπραχθεί μέσα στο 2015 και όχι το 2016. Επιπλέον, θα εξεταστεί και επέκταση του φόρου στις διαφημίσεις που προβάλλονται από τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, για έσοδα 50-70 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον προτείνονται μέτρα και μεταρρυθμίσεις όπως:

7) επιβολή αυστηρότερων ποινικών κυρώσεων σε όσους διαπράττουν φοροδιαφυγή με δόλο, ανεξαρτήτως του εάν συμβιβάζονται ή όχι με το Δημόσιο

8) καθιέρωση αυτόματου ηλεκτρονικού συστήματος διαχωρισμού πληρωμών, ώστε όλες οι συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων και οι περισσότερες συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων και πελατών λιανικής να διενεργούνται μέσω τραπεζικών λογαριασμών και πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών. Με το σύστημα αυτό η απόδοση του ΦΠΑ στο Δημόσιο θα γίνεται αυτόματα, με την πραγματοποίηση της συναλλαγής, με διαχωρισμό του ποσού σε αυτό που προορίζεται για το Δημόσιο και σ’ αυτό που προορίζεται για την πωλήτρια επιχείρηση!

9) καθιέρωση κληρώσεων στις οποίες θα συμμετέχουν οι αριθμοί των αποδείξεων που θα μαζεύουν οι φορολογούμενοι (λοτταρίες) για έσοδα 200-600 εκατ. ευρώ.

10) επέκταση των ηλεκτρονικών κατασχέσεων και σε τραπεζικές θυρίδες

11) επιβράβευση και μπόνους στους συνεπείς φορολογούμενους

12) αύξηση της τιμής των εισιτηρίων για την είσοδο σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους από τον Ιούνιο του 2015

13) 725 έως 875 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από τους ελέγχους στα εμβάσματα, στη λίστα «Λαγκάρντ» και στις offshore εταιρίες.

14) 350 έως 380 εκατ. ευρώ από τον διεθνή διαγωνισμό για την εκχώρηση των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών αδειών.

15) 300 έως 400 εκατ. ευρώ από τη νέα ρύθμιση των 100 δόσεων για τα
ληξιπρόθεσμα χρέη

16) 225 έως 235 εκατ. ευρώ από την ενεργοποίηση του ελεγκτικού μηχανισμού

17) 125 έως 175 εκατ. ευρώ από τις άδειες για το διαδικτυακό στοίχημα.

18) 40 έως 60 εκατ. ευρώ από την ισχυροποίηση της νομοθεσίας για τις ενδοομιλικές συναλλαγές

19) 50 έως 70 εκατ. ευρώ από το κλείσιμο των εκκρεμών υποθέσεων φορολογίας κεφαλαίου ( δωρεές, γονικές παροχές, κληρονομιές κλ.).

20) 20 έως 30 εκατ. ευρώ από την καταπολέμηση φοροδιαφυγής στους ελεύθερους επαγγελματίες

21) 180 εκατ. ευρώ από το νέο πλαίσιο κρατικών προμηθειών

21) 200 έως 210 εκατ. από την συμμόρφωση της δημόσιας διοίκησης με την ευρωπαϊκή νομοθεσία

22) 300 εκατ. ευρώ από την ρύθμιση χρεών στα ασφαλιστικά ταμεία

23) 50 εκατ. ευρώ από τη νέα νομοθεσία για τα χρέη των Ταμείων

24) 150 έως 300 εκατ. ευρώ από την ενίσχυση του κρατικού ελέγχου

25) 10 εκατ. ευρώ από τις συγχωνεύσεις Ταμείων

Παροχές

Το σύνολο των μέτρων που προτείνει το υπουργείο Οικονομικών αποτιμάται σε περίπου 4,7 δισ. ευρώ ως 6,1 δισ. ευρώ. Προβλέπει όμως και παροχές 1,1 δισ. ευρώ.

Ούτε όμως με τα μέτρα απόδοσης 6,1 δισ. ευρώ (μαζί με 1,5 δισ. από αποκρατικοποιήσεις) τα οποία πρότεινε ο Γιάνης Βαρουφάκης στους θεσμούς, φαίνεται να «ξεκλειδώνει» η δόση των 7,2 δισ. προς τη χώρα μας. Όπως ανέφερε χθες βράδυ ανώτατο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, «έγινε ένα βήμα» αλλά «οι δανειστές θεωρούν μέγα ατόπημα» τις κόκκινες γραμμές που έχει βάλει η κυβέρνηση.

«Λέμε όχι στη μείωση επικουρικών σε αυτές τις συνθήκες. Προτείνουμε αναβολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις. Είναι ένα μέτρο που είχε δεσμευθεί ότι θα υλοποιήσει η προηγούμενη κυβέρνηση στην τρόικα, μόνο που από την εφαρμογή του σκληρού αυτού όρου, οι επικουρικές συντάξεις θα μειώνονταν 75%-80%» έλεγε χθες αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι συνταξιούχοι που είχαν επισκεφτεί μετά από πορεία διαμαρτυρίας εχθές τον υπουργό Οικονομικών έκαναν λόγο για μείωση 15% και όχι 75% στις συντάξεις τους.

Εκτός από τις επικουρικές, πεδίο έντονης αντιπαράθεσης συνιστούν επίσης η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και η αναθεώρηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ