Navigation
12
Αυγ
location
Αθήνα
34oC
Αίθριος - καθαρός
6 Απρ 2016

Τα 12 νέα μέτρα και χαράτσια που θα κλείσουν(;) την αξιολόγηση

Ελλάδα Σλάιντερ Οικονομία

Η λίστα έχει παραδοθεί και αναμένεται η απάντηση των δανειστών για το αν επαρκούν τα νέα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση ή αν θα χρειαστούν επιπλέον πιο σκληρές μεταρρυθμίσεις. Τα μέτρα που έχουν στόχο να “ελαφρύνουν” ακόμα περισσότερο τις τσέπες των υπερφορολογημένων Ελλήνων κατά 3 δισ. ευρώ την επόμενη τριετία θα χτυπήσουν έναν στους δύο φορολογούμενους μέσω της άμεσης φορολογίας, αλλά και το σύνολο των φορολογούμενων μέσω της αύξησης της έμμεσης φορολογίας σε καύσιμα, τσιγάρα, κινητή τηλεφωνία κ.ά.

Ο αγώνας της κυβέρνησης είναι να αποφευχθούν μειώσεις στους μισθούς ή απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, και προτείνει πάγωμα για τουλάχιστον δύο ή τρία χρόνια ακόμα των προσλήψεων στο δημόσιο, διατηρώντας τον κανόνα «1 πρόσληψη για κάθε αποχωρήσεις».

Η λίστα των μέτρων τις οποίες παρέδωσε στους θεσμούς η κυβέρνηση και αποκαλύπτονται σταδιακά, περιλαμβάνει και νέο φόρο στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ, που θα αντικαταστήσει το τέλος των 5 λεπτών ανά στήλη που ψηφίστηκε αλλά, όπως όλα δείχνουν, αποδείχθηκε αδύνατον ως τώρα να εισπραχθεί.

Όλα αυτά πάντως, ​χωρίς να θεωρείται βέβαιο πως θα ικανοποιηθούν οι δανειστές, ​ενώ προαλείφονται και άλλοι φόροι-έκπληξη, αλλά και πριν ακόμα συζητηθεί επισήμως το ασφαλιστικό «πακέτο» για εξοικονόμηση 1,8 δισ. από περικοπές συντάξεων ή αυξ​​ήσεις ασφαλιστικών εισφορών.

Τα 12 μέτρα που θα αναστενάξουν τους Έλληνες:

1. Άμεσοι φόροι: βάση των νέων μέτρων φυσικά αποτελεί η μείωση στο αφορολόγητο για όλους όσους βγάζουν από περίπου 700 ευρώ και πάνω. Έτσι 2.270.000 φορολογούμενοι με χαμηλό εισόδημα (από 9.000 έως 27.000 ευρώ) θα επιβαρυνθούν από την αύξηση των φόρων από 70 έως 150 ευρώ το χρόνο. Από την άλλη, 50.000 πολίτες με υψηλό εισόδημα (πάνω από 45.000 ευρώ) θα υποστούν υπέρμετρες επιβαρύνσεις, δεδομένου ότι θα πληρώνουν μεν φόρο έως 45%, αλλά μαζί και με τις αυξήσεις στην εισφορά αλληλεγγύης η εφορία θα φτάνει να τους παίρνει το 53% ή και 55% από όσα βγάζουν.

2. Οι αγρότες, για τα εισοδήματα που θα αποκτήσουν το 2016, θα φορολογηθούν με συντελεστή 15% από 13% που ήταν πέρσι (και 20% που προέβλεπε το μνημόνιο του περασμένου καλοκαιριού).

3. αυξήσεις στα εισοδήματα από ενοίκια: μέχρι τα 12.000 ευρώ θα φορολογηθούν με συντελεστή 15%, αυξάνεται στο 35% ο συντελεστής 33% που επιβάλλεται σήμερα σε εισοδήματα από ενοίκια άνω των 12.000 ευρώ έως και 35.000 ευρώ και δημιουργείται νέος συντελεστής 45% για το τμήμα εισοδήματος άνω των 35.000.

4. ο ειδικός φόρος στα καύσιμα. Στο τελικό σχέδιο που κατατέθηκε προβλέπονται επιπλέον έσοδα 100 εκατομμύρια ευρώ. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης θα αυξηθεί κατά τουλάχιστον 5 λεπτά το λίτρο . Ακόμη δεν έχει αποφασιστεί τι θα γίνει με το πετρέλαιο θέρμανσης. Επί του παρόντος, κυβερνητικές πηγές λένε πως δεν θα αυξηθεί το πετρέλαιο κίνησης. Ωστόσο προτείνεται να αυξηθεί ο φόρος στο φυσικό αέριο και για τη βιομηχανική χρήση (που θα συμπαρασύρει το κόστος για προϊόντα διατροφής και ευρείας κατανάλωσης)

5. ο ειδικός φόρος στα τσιγάρα που θα ανέβουν από 20 λεπτά έως 1 ευρώ.

6. τα τέλη ταξινόμησης μεταχειρισμένων αυτοκινήτων –κυρίως όσα εισάγονται με κινητήρες παλαιότερης αντιρρυπαντικής τεχνολογίας.

7. το ειδικό τέλος κινητής τηλεφωνίας. Εξετάζεται αν θα επιβάλλονται οι συντελεστές 15%, 18% και 20% σε χαμηλότερους λογαριασμούς ή αν οι εταιρίες κινητής θα πληρώνουν πέντε λεπτά επιπλέον ανά χρήστη, χωρίς να το μετακυλήσουν στους πελάτες.

Τα νέα χαράτσια που θα έρθουν:

8. Τέλος στις εταιρείες συνδρομητικής τηλεόρασης, οι οποίες θα κληθούν να το πληρώνουν ανάλογα με τον αριθμό των συνδρομητών τους.

9. νέος φόρος στα τυχερά παιχνίδια που θα αντικαταστήσει το τέλος των 5 λεπτών ανά στήλη στα 13 παιχνίδια του ΟΠΑΠ.

Τα επιπλέον σχέδια της κυβέρνησης:

10. μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 400.000.000 ευρώ

11. παράταση του κανόνα «μία πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις» στο Δημόσιο για τουλάχιστον δύο χρόνια ακόμα.

12. Φόρο στις τραπεζικές επιταγές (πχ 15 λεπτά ανά τεμάχιο όπως στην Ιρλανδία) αντί του φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές που αρνούνται να μπει οι δανειστές.

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

  • pict
  • pict

pict

pict