Navigation
18
Σεπ
location
Αθήνα
22oC
Βροχή
21 Σεπ 2015

Τα 10 σημεία που θα εκτινάξουν τον ελληνικό τουρισμό

Τουρισμός Οικονομία

Προσφυγικό, επενδύσεις, βελτίωση των υποδομών, ΦΠΑ τουριστικού πακέτου, ΦΠΑ στα νησιά, εσωτερικός τουρισμός, παράνομα καταλύματα, οικονομικά στοιχεία ξενοδοχείων, διευκόλυνση διαδικασιών για ενίσχυση του οδικού τουρισμού και ο πονοκέφαλος της πτώσης των αφίξεων από τη Ρωσία.

Αυτά είναι τα δέκα σημεία-κλειδιά που θέτουν οι φορείς του τουριστικού κλάδου στη νέα ηγεσία του υπουργείου, όπως αυτή θα προκύψει μετά τις εκλογές, ώστε να διαφυλαχτούν και, ακόμη περισσότερο, να ενισχυθούν οι απρόσμενα υψηλές φετινές επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού. «Ο άμεσος κίνδυνος είναι να παγιωθεί η άποψη ότι αφού πήγε καλά ο ελληνικός τουρισμός φέτος, με τα δεδομένα της αβεβαιότητας και των capital controls, ο κλάδος μπορεί να αρκεστεί στα ελάχιστα», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι φορείς, σχολιάζοντας παράλληλα ότι, ενώ ο τουρισμός είναι ο μόνος κλάδος που φέρνει αυξημένα έσοδα στην ελληνική οικονομία, παρ’ όλα αυτά απουσιάζει από την πολιτική ατζέντα των κομμάτων.

1. Ετσι, οι εξελίξεις στο μείζον ζήτημα, το Προσφυγικό, το οποίο πάντως ξεφεύγει από τα στενά πλαίσια του τουρισμού, αφού έχει ευρύτερες κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές διαστάσεις και χρήζει συνολικής διαχείρισης, παρακολουθούνται στενά από τους τουριστικούς φορείς. Οι ενώσεις ξενοδόχων, πάντως, από περιοχές όπως η Κως ή η Λέσβος κάνουν λόγο τόσο για άμεσες επιπτώσεις, όπως η συρρίκνωση της φετινής τουριστικής σεζόν, οι ακυρώσεις πτήσεων και συνεδρίων, όσο και για πιο μεσοπρόθεσμες, με το βλέμμα στην επόμενη σεζόν. Στα άμεσα μέτρα στήριξης που ζητούν περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η διατήρηση του μειωμένου καθεστώτος ΦΠΑ τουλάχιστον έως και το 2017, η εξαίρεση τουριστικών επιχειρήσεων από την υποχρέωση καταβολής ΕΝΦΙΑ για το 2015, οι διευκολύνσεις ως προς τις ρυθμίσεις φορολογικών θεμάτων κ.λπ.

2. Το θέμα της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά είναι ένα ακόμη μεγάλο αγκάθι. Ο νέος συντελεστής θα τεθεί, βάσει της μνημονιακής υποχρέωσης, άμεσα σε εφαρμογή από τη νέα κυβέρνηση από την 1η Οκτωβρίου, οπότε και καταργούνται οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν έως σήμερα στην πρώτη ομάδα νησιών του Αιγαίου, ενώ ακολουθούν η δεύτερη ομάδα την 1η Ιουνίου 2016 και η τρίτη από την 1η Ιανουαρίου 2017.

3. Αντίστοιχα, με το τέλος της φετινής θερινής σεζόν έρχεται και η αύξηση του ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο, λόγω των αντίστοιχων αυξήσεων σε διαμονή και εστίαση. Οι φορείς υπογραμμίζουν ότι είναι σημαντικό η χώρα μας να παραμείνει εντός ανταγωνισμού (σε σύγκριση με Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρο, Τουρκία), γι’ αυτό και οι Ελληνες ξενοδόχοι, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία (ΠΟΞ), απορροφούν στα νέα συμβόλαια σημαντικό ποσοστό της αύξησης. Παράλληλα, όμως, έχουν να επιλύσουν μια δύσκολη εξίσωση, η οποία έχει να κάνει με τη διατήρηση της ποιότητας στο ελληνικό τουριστικό προϊόν, παραμένοντας ταυτόχρονα ανταγωνιστικοί έναντι άλλων μεσογειακών προορισμών. Σημειωτέον ότι στα συμβόλαια που έχουν ήδη υπογραφεί με τους tour operators του εξωτερικού για τη σεζόν του 2016 υπάρχει αύξηση της τάξης περίπου του 5%, ακριβώς λόγω του αυξημένου ΦΠΑ. Θετικό είναι το γεγονός ότι η δυναμική για αυξημένη ζήτηση διατηρείται με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις και για το 2016.

4. Την ίδια στιγμή η αύξηση των διεθνών αφίξεων, η οποία όμως δεν συνοδεύεται από αντίστοιχη αύξηση των εισπράξεων, αναδεικνύει την ανάγκη για νέες επενδύσεις στον κλάδο, με διευκόλυνση των αδειοδοτικών διαδικασιών για νέα καταλύματα, εγκρίσεων κ.λπ. Οι φετινές επιδόσεις των διεθνών αφίξεων από 26 και πλέον χώρες έχουν ξεπεράσει τις εκτιμήσεις του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) με βάση τον οδικό χάρτη του τουρισμού της McKinsey (ο οποίος θα αναθεωρηθεί προς τα πάνω), που προέβλεπε 24 εκατομμύρια αφίξεις το 2021 και 3,3 δισ. επενδύσεων στον κλάδο ετησίως έως το 2021.

5. Απαραίτητες είναι και οι επενδύσεις συνολικά σε υποδομές στο κομμάτι των μεταφορών. «Θεωρητικά, με αυτούς τους ρυθμούς αύξησης της ζήτησης θα μπορούσαμε να φτάσουμε τα 50 εκατομμύρια αφίξεις έως το 2021», σχολίασε πρόσφατα ο πρόεδρος της ΠΟΞ Γιάννης Ρέτσος και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα ωφελήθηκε ως προορισμός από τις γενικότερες γεωπολιτικές εξελίξεις, ωστόσο και οι ανταγωνίστριες χώρες ενισχύουν συνέχεια το προϊόν τους. Θα πρέπει λοιπόν να υπάρξει συγκεκριμένη στρατηγική για ενίσχυση στο κομμάτι των γενικότερων υποδομών της χώρας μας, οι οποίες λειτουργούν υποστηρικτικά με τον τουρισμό».

6. Στο σημείο αυτό έρχονται οι φετινές πολύ υψηλές επιδόσεις στον οδικό τουρισμό, ο οποίος επιδεικνύει μεγάλη δυναμική, ανοίγοντας και νέες αγορές (πέραν των πιο παραδοσιακών γειτονικών Βαλκανίων), όπως αυτές της Σλοβακίας, της Πολωνίας και της Ουγγαρίας, οι οποίες μάλιστα αποφέρουν και υψηλότερα έσοδα. «Ακριβώς αυτή η δυναμική του οδικού τουρισμού υποδηλώνει ότι η νέα ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού θα πρέπει να στρέψει το ενδιαφέρον της στο συγκεκριμένο κομμάτι συνδράμοντας στον εκσυγχρονισμό των υποδομών και των διαδικασιών ώστε να διευκολυνθεί περαιτέρω η πρόσβαση στη χώρα μας», αναφέρουν οι τουριστικοί φορείς.

7. Την ίδια στιγμή, η ανακολουθία ως προς τον ρυθμό αύξησης αφίξεων σε σύγκριση με τις εισπράξεις και τις πληρότητες ξενοδοχείων αναδεικνύει και το θέμα των παράνομων καταλυμάτων, για το οποίο ο ΣΕΤΕ από κοινού με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ) ετοιμάζουν τις προτάσεις τους ώστε να τις καταθέσουν στη νέα ηγεσία του υπουργείου. Το ΞΕΕ αναφέρει χαρακτηριστικά το γεγονός ότι παρά την αύξηση των διανυκτερεύσεων μη κατοίκων κατά 15,3%, η μέση πληρότητα των ελληνικών ξενοδοχείων αυξήθηκε το 2014 μόνο κατά 6,6%, γεγονός που δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα για τη μη εμφάνιση και καταγραφή στα εθνικά τουριστικά αποτελέσματα ενός ποσοστού 8,7% των διανυκτερεύσεων, το οποίο -προφανώς- διοχετεύεται σε παράνομα καταλύματα.

8. Σταθερότητα στο πολιτικό σκηνικό από το νέο κυβερνητικό σχήμα θέτουν ως βασικές προϋποθέσεις ΣΕΤΕ, ΠΟΞ και ΞΕΕ προκειμένου να βελτιωθούν εκ νέου οι επιδόσεις του εσωτερικού τουρισμού, ο οποίος φέτος, λόγω αρνητικής ψυχολογίας, επέστρεψε στο αρνητικό πρόσημο της περιόδου 2009-2013, μετά τη θετική ανάσα του 2014.

9. Ενα ακόμη ζήτημα για το οποίο οι φορείς κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με τη φορολογική πολιτική, τον ΕΝΦΙΑ κ.λπ. είναι αυτό των χρόνιων οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις λόγω των συσσωρευμένων ζημιών των προηγούμενων ετών. Το θετικό για τον κλάδο είναι ότι το 2014 καταγράφεται σχετική βελτίωση: με βάση τα στοιχεία της ICAP για 922 ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, το ποσοστό των ζημιογόνων έχει μειωθεί στο 36%, όταν το 2013, με βάση την επεξεργασία των αποτελεσμάτων για 1.752 εταιρείες του κλάδου, το αντίστοιχο ποσοστό άγγιζε το 42%. Το αρνητικό είναι ότι το καλοκαίρι οι γενναιόδωρες προσφορές στις οποίες προχώρησαν οι Ελληνες ξενοδόχοι προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις έκτακτες συνθήκες αβεβαιότητας και τα capital controls δεν άφησαν περιθώρια για ανάλογη αύξηση των εσόδων, παρά το ρεκόρ των αφίξεων από το εξωτερικό.

10. Eνας ακόμη πονοκέφαλος για τον κλάδο έχει να κάνει με τη συνεχιζόμενη πτώση των αφίξεων από την (κατά το πρόσφατο παρελθόν) πολλά υποσχόμενη ρωσική αγορά, για την οποία θα πρέπει να υπάρξουν πιο στοχευμένες κινήσεις, σε κεντρικό επίπεδο, από τη νέα ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού ώστε να μετριαστούν, κατά το δυνατόν, οι απώλειες. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ Ανδρέα Ανδρεάδη, η πορεία της ρωσικής οικονομίας και η πτώση στην ισοτιμία του ρουβλίου έναντι του ευρώ επηρεάζουν αρνητικά τις προοπτικές του ελληνικού τουρισμού από τη Ρωσία για το 2016, την ίδια στιγμή που και τα νούμερα, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, από τη συγκεκριμένη αγορά είναι έντονα πτωτικά, με μείωση 60% των αφίξεων στο α’ εξάμηνο.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ