Navigation
2
Δεκ
location
Αθήνα
13oC
Αρκετά σύννεφα
25 Νοέ 2015

Τα 10 “καυτά” ζητήματα μέχρι την επόμενη αξιολόγηση

Ελλαδα Νόμισμα Οικονομία | Χρήμα & Πολίτης

Μπορεί το πρώτο μέρος της διαπραγμάτευσης να έκλεισε με το πράσινο φως που δόθηκε για την εκταμίευση των 2+10 δισ. ευρώ, και την άτακτη συνθηκολόγηση της συγκυβέρνησης, αλλά ο δρόμος της εξόδου της χώρας από τα Μνημόνια παραμένει ακόμη μακρύς.

Η κυβέρνηση παίρνει μια μικρή ανάσα μετά τις εις μάκρος διαπραγματεύσεις, καθώς ετοιμάζεται για την νέα κούρσα των προαπαιτούμενων που θα έρθουν μέχρι τέλος του έτους και την επόμενη αξιολόγηση του Προγράμματος.

Τα αντιφατικά μηνύματα Τσακαλώτου-δανειστών

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έστειλε χθες το μήνυμα πως οι τραπεζικοί περιορισμοί θα χαλαρώσουν, νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν. Η έξοδος από τα capital controls, αντί για την έξοδο από το Μνημόνιο, είναι πλέον το νέο «αφήγημα» της κυβέρνησης, στο οποίο βαδίζει ήδη, ενόψει της διαπραγμάτευσης.

Ωστόσο αντιφατικά είναι τα μηνύματα που στέλνουν οι δανειστές. Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ περιγράφει μία «μακρά» διαδικασία αξιολόγησης, ενώ ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινκ αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο βελτίωσης της ελληνικής Οικονομίας, ως ικανή συνθήκη για να καταστεί το χρέος βιώσιμο… από μόνο του χωρίς «κούρεμα»!

Σε συνέντευξή του μάλιστα στην εφημερίδα South China Morning Post, ο κύριος Ρέγκλινκ υποστήριξε πως «το επίπεδο του χρέους από μόνο του δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία» και πως «το βάρος του ελληνικού χρέους είναι πολύ χαμηλότερο από όσο δείχνει ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ. Είναι κάπως συγκρίσιμο με την Ιαπωνία, που έχει χρέος σχεδόν 250% του ΑΕΠ, αλλά προφανώς η Ιαπωνία δεν έχει πρόβλημα εξυπηρέτησής του, επειδή τα επιτόκια είναι πολύ, πολύ χαμηλά» όπως αυτά που προσφέρει η ΕΕ στη χώρα μας.

Επιπλέον, ο κ. Ρέγκλινγκ καταφέρεται κατά της κυβέρνησης, λέγοντας πως «είδαμε ότι η ανάπτυξη επανήλθε πέρυσι με την εφαρμογή των σωστών πολιτικών αλλά φέτος διεκόπη επειδή η νέα κυβέρνηση για 6 με 7 μήνες αντέστρεψε κάποιες απ’ τις μεταρρυθμίσεις και η χώρα επέστρεψε στα προβλήματα». Εκτίμησε πάντως πως η Ανάπτυξη μπορεί να επανέλθει «με τις σωστές μεταρρυθμίσεις».

Τα 10 καυτά μέτωπα της κυβέρνησης:

1. Η ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων.

2. Οι υπόλοιπες παρεμβάσεις στον τραπεζικό κλάδο.

3. Η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.

4. Το ζήτημα των δημοπρασιών ηλεκτρικής ισχύος (ΝΟΜΕ).

5. Το νέο ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο.

6. Η δημιουργία της ομάδας δράσης που θα αναλάβει να διαμορφώσει το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, στο οποίο αναφέρθηκε χθες και ο κ. Ντάισελμπλουμ.

7. Η δημιουργία της νέας ανεξάρτητης γραμματείας εσόδων.

8. Η έκδοση υπουργικής απόφασης για την εφαρμογή του clawback στα νοσοκομεία.

9. Η προς τα κάτω αναθεώρηση των τιμών των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων.

10. Η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που προτείνει ο ΟΟΣΑ μέσω των δύο εργαλειοθηκών του για τις αγορές προϊόντων (π.χ. μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές).

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

  • pict
  • pict

pict

pict