Navigation
1
Απρ
location
Αθήνα
12oC
Λίγα σύννεφα
8 Ιούν 2015

Τ.Στίγκλιτζ: Να σταματήσουν οι δανειστές τα παιχνίδια

Στιγκλιτζ Οικονομία

Η Ελλάδα έχει ικανοποιήσει πάνω από το 50% των απαιτήσεων των δανειστών της. Ευρώπη και τρόικα θα πρέπει τώρα να αφήσουν στην άκρη τις καταστροφικές τους απαιτήσεις και να συνεργαστούν με την Ελλάδα για το καλό όλων μας, αναφέρει σε άρθρο του στον Irish Examiner, ο διάσημος οικονομολόγος, Τζόζεφ Στίγκλιτς.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξακολουθούν να παίζουν ένα παιχνίδι αντιπαράθεσης με την ελληνική κυβέρνηση.

Η Ελλάδα έχει ικανοποιήσει τουλάχιστον τα μισά από αυτά που της έχουν ζητηθεί κι όμως, η Γερμανία και οι άλλοι πιστωτές συνεχίζουν να απαιτούν από αυτήν να υπογράψει ένα πρόγραμμα αποδεδειγμένα αποτυχημένο που πολύ λίγοι οικονομολόγοι παραδέχονται ότι θα μπορούσε ή θα έπρεπε να ολοκληρωθεί.

Η μετακίνηση της Ελλάδας από το μεγάλο πρωτογενές έλλειμμα σε πλεόνασμα ήταν σχεδόν πρωτοφανής, αλλά η έξωθεν απαίτηση για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 4% του ΑΕΠ ήταν τουλάχιστον εξωφρενική, αναφέρει ο Στίγκλιτς.
Δυστυχώς, όταν πια η τρόικα συμπεριέλαβε αυτή την παράλογη απαίτηση στο πρόγραμμα για την Ελλάδα, η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορούσε παρά να τη δεχτεί.

Αναφερόμενος στο τρέχον πρόγραμμα, ο Στίγκλιτς κάνει λόγο για “τρέλα” που μάλιστα έχει οξυνθεί δεδομένης της υποχώρησης κατά 25% του ελληνικού ΑΕΠ. Σύμφωνα με τις προβλέψεις των δανειστών, γράφει, πιστεύουν ότι με τις περικοπές σε μισθούς και την επιβολή νέων μέτρων λιτότητας, οι ελληνικές εξαγωγές θα αυξηθούν και η οικονομία θα επιστρέψει στην ανάπτυξη γρήγορα. Πίστευαν επίσης ότι η πρώτη αναδιάρθρωση χρέους θα οδηγούσε και στη βιωσιμότητά του.

Οι προβλέψεις αυτές είναι λάθος, γράφει ο γνωστός οικονομολόγος. Και όχι λίγο λάθος, αλλά πολύ λάθος. Οι Έλληνες ψηφοφόροι είχαν δίκιο που ζητούσαν αλλαγή πορείας και η κυβέρνησή τους έχει δίκιο που δεν δέχεται να προσυπογράψει ένα βαθιά ελαττωματικό πρόγραμμα.

Ο Στίγκλιτς υποστηρίζει πως υπάρχει περιθώριο για συμφωνία, αφού η Ελλάδα έχει καταστήσει σαφές ότι είναι πρόθυμη να δεσμευτεί σε μεταρρυθμίσεις.

Τώρα, το στοιχείο που θα έφερνε την πολυαναμενόμενη συμφωνία, είναι ο ρεαλισμός των Ευρωπαίων που θα πρέπει να δουν τι είναι υλοποιήσιμο, τι θα είχε μακροοικονομικές επιπτώσεις, τι μεταρρυθμίσεις μπορούν να γίνουν σε δημοσιονομικό και διαρθρωτικό επίπεδο. Και μια συμφωνία, συνεχίζει ο Στίγκλιτς, θα ήταν καλή όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για όλη την Ευρώπη.

Σενάρια περί Grexit, αλλά και θέσεις του τύπου ότι οι αγορές έχουν ενσωματώσει στα ρίσκα ένα τέτοιο ενδεχόμενο, υποτιμούν σημαντικά, κατά τον Στίγκλιτς, τους τρέχοντες και τους μελλοντικούς κινδύνους. Ενας τέτοιος εφησυχασμός είχε παρατηρηθεί και τον Σεπτέμβριο του 2008 πριν την κατάρρευση της Lehman, σημειώνει. Κι όμως ο πλανήτης ακόμα βιώνει τις συνέπειες της κατάρρευσης εκείνης.

Στην Ευρώπη ήδη βιώνουμε τις συνέπειες του ελαττωματικού σχεδιασμού της ευρωζώνης: η δομή της ενθαρρύνει τις αποκλίσεις και όχι τις συγκλίσεις.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ είχε πει ότι θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να σώσει το ευρώ κι όμως η συνειδητοποίηση ότι το ευρώ δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα για τα μέλη του, μπορεί να διαψεύσει τη δέσμευση Ντράγκι. Τα ομόλογα μπορεί να ανεβούν στα ύψη και καμία ΕΚΤ ή ευρωπαϊκή πολιτική ενέργεια δεν θα μπορέσει να τα κατεβάσει από τα ύψη, γιατί τώρα ο κόσμος γνωρίζει ότι δεν θα γίνει “ό,τι είναι δυνατό”. Το παράδειγμα της Ελλάδας έδειξε, γράφει ο Στίγκλιτς, ότι θα κάνουν μόνο ό,τι απαιτούν τα κοντόφθαλμα αιτήματα των εκλογέων.

Το μέλλον της Ευρώπης, καταλήγει ο Νομπελίστας οικονομολόγος, εξαρτάται τώρα από το αν οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα μπορέσουν να συνδυάσουν μια ελάχιστη κατανόηση στα οικονομικά με κοινό στόχο την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Την απάντηση αναμένεται να τη λάβουμε τις αμέσως επόμενες εβδομάδες.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

  • pict
  • pict

pict

pict

PolicePress