Navigation
23
Οκτ
location
Αθήνα
23oC
Αίθριος - καθαρός
8 Σεπ 2015

Συνεχίζονται οι χαμηλές πτήσεις στις ασιατικές αγορές

sxolio-iaponia-xrimatistirio-nikkei-tokio Αγορές

Με απώλειες κινήθηκαν οι ασιατικές μετοχές σήμερα Τρίτη με τον ιαπωνικό Nikkei να χάνει τα κέρδη που αποκόμισε από τις αρχές της χρονιάς, καθώς οι τελευταίοι οικονομικοί δείκτες από Κίνα και Ιαπωνία εγείρουν νέες ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη.

Το αναθεωρημένο ΑΕΠ της Ιαπωνίας, τα στοιχεία για το οποίο ανακοινώθηκαν πριν από το άνοιγμα της αγοράς, δείχνουν ότι υπήρξε συρρίκνωση της τάξης του 1,2% για το β’ τρίμηνο, έναντι αρχικής εκτίμησης για συρρίκνωση 1,6%. Αυτό μεταφράζεται σε μείωση 0,3% σε τριμηνιαία βάση, ελαφρώς καλύτερα από τις προβλέψεις της κυβέρνησης στις 17 Αυγούστου.

Στα ταμπλό οι ασιατικοί δείκτες διαπραγματεύονται χαμηλότερα, παρά τα αρχικά κέρδη που σημειώθηκαν στο ξεκίνημα των συναλλαγών. Η ενίσχυση του γιεν έναντι του δολαρίου ασκεί πιέσεις στις ιαπωνικές μετοχές.
Στο ξεκίνημα των συναλλαγών, ο ευρύτερος δείκτη MSCI Asia-Pacific σημείωνε άνοδο 0,2%, παραμένοντας ωστόσο στα χαμηλά τριών ετών.

Tα στοιχεία για το εμπορικό ισοζύγιο στην Κίνα τον Αύγουστο, αν και έδειξαν περαιτέρω επιβράδυνση τόσο στις εισαγωγές όσο και στις εξαγωγές, ήταν καλύτερα από τον προηγούμενο μήνα, δίνοντας μερική ανακούφιση στους επενδυτές.

Οι εξαγωγές τον Αύγουστο σημείωσαν πτώση 5,5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι, από πτώση 8,3% που είχε σημειωθεί τον Ιούλιο. Εδώ να επισημανθεί ότι στις αρχές Αύγουστο, το Πεκίνο αποφάσισε να υποτιμήσει το γουαν έναντι του δολαρίου κατά 2%, γεγονός που δικαιολογεί τα καλύτερα στοιχεία του Αυγούστου. Οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων έκαναν λόγο για υποχώρηση των εξαγωγών κατά 6,6% σε ετήσια βάση.

Τα στοιχεία ήταν χειρότερα των εκτιμήσεων για τις εισαγωγές, καθώς υποχώρησαν τον Αύγουστο κατά 13,8% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι, έναντι εκτιμήσεων -7,9%.

Στη Σαγκάη, ο δείκτης Shanghai Composite καταγράφει απώλειες 0,3% και στο Χονγκ Κονγκ, ο δείκτης Hang Seng ενισχύεται 0,31%.

Οι τράπεζες και οι εταιρείες ακινήτων παρέμειναν υπό πίεση και αποτέλεσαν τα [βαρίδια» για τις κινεζικές μετοχές, με τη μετοχή της Τράπεζας της Κίνας και της Βιομηχανικής και Εμπορικής Τράπεζας να υποχωρούν κατά 2,5% και 3,3% αντιστοίχως.

«Η έλλειψη ζήτησης για μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης υποδεικνύει ότι στη σημερινή διαπραγμάτευση η κρατική υποστήριξη δεν ήταν εμφανής. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν θα παρέμβει στο μέλλον. Απλά σημαίνει ότι θα ακολουθούν πιο συγκεκριμένη τακτική στις παρεμβάσεις τους από εδώ και στο εξής», αναφέρει ο στρατηγικός αναλυτής αγορών της IG, Bernard Aw.

Στις ανησυχίες των επενδυτών για την οικονομική σταθερότητα και τις εκροές κεφαλαίων από την Κίνα, προστέθηκαν χτες τα στοιχεία για τα ξένα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρα που υποχώρησαν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα των 94 δισ. δολαρίων τον Αύγουστο, στην προσπάθεια της Κεντρικής Τράπεζας να σταθεροποιήσει το γου;aν, αφού είχε προχωρήσει σε υποτίμηση του νομίσματος. Αναλυτές της Nomura εκτιμούσαν τα συναλλαγματικά διαθέσιμα να βρίσκονται κοντά στα 129 δισ. δολάρια.

Σε αντίθεση με το Πεκίνο που στήριξε το γου;aν, με τα συναλλαγματικά του αποθέματα, άλλες ασιατικές αναδυόμενες οικονομίες δεν φαίνονται να είναι τόσο τυχερές. Το ρίνγκιντ της Μαλαισίας κατέγραψε νέο χαμηλό 17 ετών έναντι του δολαρίου, ενώ η ρουπία της Ινδονησίας υποχώρησε στα 14.500 δολάρια, επίπεδα που δεν είχε να βρεθεί από την Ασιατική κρίση. Και τα δύο νομίσματα βρίσκονται κάτω από ισχυρές πιέσεις τον τελευταίο καιρό καθώς τόσο η Μαλαισία όσο και η Ινδονησία έχουν περιορισμένα συναλλαγματικά αποθέματα.

Ισχυρές πιέσεις δέχτηκε στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei κλείνοντας στο -2,43% και στις 17.567 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος Topix σημείωσε απώλειες 2% στις 1.416 μονάδες. Το δολάριο υποχωρούσε έως και τα 118,86 γιεν, ασκώντας πιέσεις στις μετοχές του εξαγωγικού κλάδου.

Στις υπόλοιπες ασιατικές αγορές, ο δείκτης Sensex στην Ινδία καταγράφει ήπια κέρδη 0,22%, ο δείκτης Kospi στη Ν. Κορέα υποχωρεί 0,63% και ο SET στην Ταϋλάνδη χάνει 0,8%.

Στον αντίποδα κινείται το χρηματιστήριο του Σίδνεϊ, με το δείκτη ASX 200 να ενισχύεται 1,08%. Ο CNBC100 με οριακή άνοδο 0,03% στις 6187,50 μονάδες.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ