Navigation
24
Οκτ
location
Αθήνα
26oC
Αίθριος - καθαρός
4 Μαΐ 2015

Συνέντευξη του Διευθ. Συμβούλου της εταιρείας ηλεκτρονικών τσιγάρων ALTER EGO κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ

Alter Ego Επιχειρήσεις

Κύριε Πετρόπουλε, είστε επικεφαλής της alter eGo, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες ηλεκτρονικού τσιγάρου που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας. Ποια είναι η πορεία της μέχρι τώρα στην ελληνική αγορά;
Η AlterEgo δραστηριοποιείται στον χώρο του ηλεκτρονικού ατμίσματος από το 2009. Διαβλέποντας τη γρήγορη ανάπτυξη αυτού του νέου, δυναμικά εξελισσόμενου προϊόντος που αποτελεί έναν λιγότερο επιβλαβή εναλλακτικό τρόπο καπνίσματος, η εταιρεία επένδυσε στη δημιουργία πλέον των 20 καταστημάτων σε Ελλάδα και Κύπρο, ενώ οι καταναλωτές βρίσκουν τα προϊόντα της και σε περισσότερα από 30 σημεία πώλησης. Πρόσφατa δε, εντάξαμε στο δίκτυό μας 3 ακόμα καταστήματα, σε Κολωνάκι, Νέα Φιλαδέλφεια, Αιγάλεω, καθώς και ένα altereGo spot στο Athens Metro Mall.
Αυτή σας η επέκταση συνδυάζεται και με υιοθέτηση της πολιτικής franchise;
Πράγματι, η εταιρεία μας κάνει ένα ακόμα βήμα διεύρυνσης της δραστηριότητάς της, με το να παράσχει τη δυνατότητα σε όσους το επιθυμούν να αποκτήσουν τη δική τους επιχείρηση, εντασσόμενοι σ’ ένα δίκτυο με αναγνωρίσιμο προϊόν, σ’ έναν τομέα που προβλέπεται να έχει πολύ γρήγορα ραγδαία ανάπτυξη.
Πιστεύω στον δυναμισμό που χαρακτηρίζει τις εταιρείες που αναπτύσσονται με franchise, γιατί η επιχειρηματική αυτή πρακτική παρουσιάζει πολλαπλά οφέλη, κυρίως για εκείνους που θα εμπιστευθούν μια επιτυχημένη αλυσίδα και θα δουλέψουν μαζί της.
Το δικό μας franchise, εξάλλου, είναι ιδιαίτερα ελκυστικό, δεδομένου ότι δεν απαιτεί επί του παρόντος entry fee, τα προϊόντα μας δεν απαιτούν αποθεματοποίηση και γενικά το κάθε κατάστημα εξυπηρετείται με πολύ οικονομικούς όρους.
Παράλληλα, η εταιρεία μας παρέχει στους υποψηφίους franchisees της ένα ιδιαίτερα ελκυστικό brand με σαφείς τάσεις ανόδου στην αγορά, διαφημιστικές ενέργειες και ενέργειες προβολής, εκπαίδευση και φυσικά βοήθεια στην ολοκλήρωση του νέου καταστήματος, το οποίο παραδίδεται «με το κλειδί στο χέρι».
Πώς βλέπετε την ελληνική αγορά στην εξέλιξή της;
Παρόλη την πολεμική που αντιμετωπίζει το ηλεκτρονικό τσιγάρο, η εξέλιξή του δεν μπορεί να ανασταλεί και θα εξακολουθήσει να αποτελεί τον μοναδικό εναλλακτικό τρόπο καπνίσματος, πολύ λιγότερο επιβλαβή από το παραδοσιακό τσιγάρο και οι καταναλωτές που το εμπιστεύονται θα συνεχίσουν να αυξάνονται.
Παράλληλα, αναμένοντας την επιβεβλημένη πλέον από τα πράγματα και την σχετική ευρωπαϊκή Οδηγία θεσμοθέτηση κανόνων από την πολιτεία, μπορούμε να προβλέψουμε με βεβαιότητα πως το ηλεκτρονικό τσιγάρο θα δώσει περαιτέρω ώθηση και δυναμική στις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Οι εταιρείες αυτές, εδώ και χρόνια έχουν δημιουργήσει το πλαίσιο ανάπτυξης του ηλεκτρονικού τσιγάρου και συγχρόνως έχουν «οικοδομήσει» την εικόνα του ως εναλλακτικού ως προς το συμβατικό τσιγάρο μέσου.
Η δημοτικότητα που φαίνεται να απολαμβάνει το ηλεκτρονικό τσιγάρο, «αντανακλάται» και στα μερίδια αγοράς σε σχέση με το συμβατικό τσιγάρο;
Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για μερίδια αυτή τη στιγμή, γιατί δυστυχώς δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία ερευνών.
Μόνο να υπολογίσουμε μπορούμε, πως περίπου το 5% των καπνιστών χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό τσιγάρο και το ποσοστό αυτό σημειώνει συνεχή ανοδική τάση.
Τι προβλέπετε για το μέλλον του ηλεκτρονικού τσιγάρου στην Ελλάδα αλλά και σε διεθνές επίπεδο;
Η εξέλιξη θα συνεχιστεί με εντατικότερους ρυθμούς. Η πρόβλεψη των αναλυτών είναι πως σε 10 χρόνια ο τζίρος του ηλεκτρονικού τσιγάρου θα ξεπεράσει εκείνον του συμβατικού τσιγάρου.
Πώς αλήθεια ξεκίνησε, ιστορικά θα λέγαμε, αυτή η διαδρομή του ηλεκτρονικού τσιγάρου στη διεκδίκηση του ενδιαφέροντος των καπνιστών;
Θα έλεγα ότι όλα ξεκίνησαν από κάτι πολύ απλό. Από τότε, το 1976, όταν ο ψυχίατρος Μάικλ Ράσελ, πρωτοπόρος στην έρευνα για τις επιπτώσεις του καπνίσματος, δήλωσε ότι: «Οι άνθρωποι καπνίζουν για τη νικοτίνη, αλλά πεθαίνουν από την πίσσα».
Τα προϊόντα άτμισης, ανάμεσα στα οποία κυρίαρχη θέση έχει το ηλεκτρονικό τσιγάρο, παρέχουν στον καπνιστή νικοτίνη, αλλά και όλο το «τελετουργικό» του καπνίσματος, χωρίς όμως την πίσσα (αλλά και πολλές από τις υπόλοιπες επικίνδυνες ουσίες της καύσης).
Θα μου επιτρέψετε να πω ότι τα παραδοσιακά προίόντα καπνίσματος έχουν πλέον ολοκληρώσει τον κύκλο τους.
Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δημιουργήθηκαν για να προσφέρουν μια αποτελεσματική, σημαντικά λιγότερο επιβλαβή, εναλλακτική λύση σε όσους καπνίζουν και είτε δεν μπορούν είτε δεν θέλουν να το κόψουν με άλλες μεθόδους. Το μέλλον στο «κάπνισμα» είναι το άτμισμα.
Μπορεί να θεωρηθεί το ηλεκτρονικό τσιγάρο ως μια πιο “υγιεινή” εκδοχή του συμβατικού; Μήπως χρησιμοποιείται ως «αντίβαρο» στην απαγόρευση του καπνίσματος σε μπαρ, εστιατόρια κλπ;
Το άτμισμα δεν είναι μια υγιεινή εκδοχή του καπνίσματος, είναι μια σημαντικά λιγότερο επιβλαβής εναλλακτική του καπνίσματος και έτσι παρουσιάζεται στην αγορά.
Δεν πιστεύω ότι το άτμισμα υπάρχει ως άμυνα στην απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους. Μελέτες έχουν δείξει, ότι, το μεγαλύτερο ποσοστό των ατμιστών χρησιμοποιούν το ηλεκτρονικό τσιγάρο για να αποφύγουν τις βλαπτικές επιπτώσεις του καπνίσματος κι όχι για να αποφύγουν τις απαγορεύσεις στους κλειστούς χώρους.
Και να τονίσω και κάτι, γιατί και σ’ αυτό το σημείο έχει υπάρξει παραπληροφόρηση. Το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν είναι αξεσουάρ ή στοιχείο μόδας ώστε να το χρησιμοποιήσουν οι μη καπνιστές. Οι μη καπνιστές δεν ενθαρρύνονται σε καμία περίπτωση να ασχοληθούν με το ηλεκτρονικό τσιγάρο.
Παράλληλα με την επιχειρηματική σας δραστηριότητα, η εταιρεία σας συμμετέχει και στον ΣΕΕΗΤ, τον Σύνδεσμο Ελληνικών Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικού Τσιγάρου. Έχει ο ΣΕΕΗΤ ως θεσμικό όργανο ζητήσει την παρέμβαση της πολιτείας, προκειμένου να τεθούν κανόνες στην κυκλοφορία του ηλεκτρονικού τσιγάρου;
Αποτελεί πάγια θέση του Συνδέσμου να ζητά από την πολιτεία την θέσπιση κανόνων για το ηλεκτρονικό τσιγάρο.Πρέπει να υπάρξουν όροι και προϋποθέσεις που θα βάλουν τέρμα στην ασάφεια που επικρατεί σήμερα γύρω από το ηλεκτρονικό τσιγάρο, γιατί δεν μπορεί να διακυβεύεται επί μακρόν η λειτουργία των επιχειρήσεων του κλάδου. Σήμερα στην Ελλάδα οι επιχειρήσεις ηλεκτρονικού τσιγάρου, αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι της οικονομίας μας, με αρκετές εταιρείες να δραστηριοποιούνται στον χώρο, διαθέτοντας περισσότερα από 200 καταστήματα και 1.000 σημεία πώλησης, με αρκετές χιλιάδες εργαζομένων.
Σύντομο βιογραφικό του Δημήτρη Πετρόπουλου:
Μέχρι να ασχοληθεί επιχειρηματικά με το ηλεκτρονικό τσιγάρο, ο Δημήτρης Πετρόπουλος δεν είχε καμία σχέση με αυτό, έχοντας μια επιτυχημένη καριέρα στον τομέα της πληροφορικής, ως υψηλόβαθμο στέλεχος σε πολυεθνικές εταιρείες.
Δεν είχε μεν σχέση με το ηλεκτρονικό τσιγάρο, είχε όμως μεγάλη σχέση με το παραδοσιακό τσιγάρο και ειδικά με 5 περίπου πακέτα από αυτά, δηλαδή πολύ απλά, μια εκατοντάδα τσιγάρων ημερησίως.
«Ποτέ δεν είχα σκεφτεί να ασχοληθώ με το ηλεκτρονικό τσιγάρο, πριν να δραστηριοποιηθώ με αυτό επιχειρηματικά», μας λέει, «αλλά το γεγονός ότι κάπνιζα τόσο πολύ, είναι φυσικό ότι είχε αρχίσει να με ενοχλεί, αλλά συγχρόνως και να με απασχολεί για το ότι θα έπρεπε κάτι να κάνω επιτέλους με το κάπνισμα». Κάνοντας μια αναδρομή και αναλογιζόμενος τις μέρες «εξάρτησης» από το τσιγάρο, θυμάται πως «το έσβηνα μόνο όταν πήγαινα για ύπνο» όπως τονίζει χαρακτηριστικά.
«Κάποια στιγμή, πήρα τελικά την απόφαση πως κάτι έπρεπε να κάνω. Αναζητώντας εναλλακτικούς τρόπους, βρήκα όλη την απαραίτητη πληροφόρηση για το ηλεκτρονικό τσιγάρο που άρχιζε τότε τα δειλά του βήματα. Χωρίς να το σκεφτώ περισσότερο, πέραν από το ότι αντικατέστησα πλήρως το συμβατικό κάπνισμα, και δεν υπαναχώρησα ποτέ από τότε, άλλαξα και την επαγγελματική μου πορεία, ασχολούμενος πλέον επιχειρηματικά μ’ αυτή τη νέα καινοτομία»
Η όλη του ενασχόληση με το ηλεκτρονικό τσιγάρο, έγινε με την επιθυμία να προσφέρει σε όλους εκείνους που δεν μπορούν ή δε θέλουν να καταφύγουν σε άλλα μέσα, την ευκαιρία να αντικαταστήσουν το παραδοσιακό τσιγάρο με μια μέθοδο, η οποία όπως υπογραμμίζει είναι «σαφώς λιγότερο βλαπτική, τη στιγμή που δεν περιέχει τις χιλιάδες των χημικών ουσιών με τις περισσότερες από αυτές καρκινογόνες, που υπάρχουν στο παραδοσιακό κάπνισμα».

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ  • pict
  • pict

pict

pict