Navigation
17
Ιούν
location
Αθήνα
30oC
Λίγα σύννεφα
30 Μαΐ 2016

Συναντήσεις Σταθάκη με φορείς για τον αναπτυξιακό νόμο

Επιχειρήσεις Συμφωνίες Επενδύσεις Deals Οικονομία

Συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομίας κ. Γιώργο Σταθάκη, είχαν την Παρασκευή 27 Μαΐου οι πρόεδροι των εργοδοτικών Κοινωνικών Εταίρων κ.κ. B. Κορκίδης (ΕΣΕΕ), Γ. Καββαθάς (ΓΣΕΒΕΕ), Α. Ανδρεάδης (ΣΕΤΕ) και Θ. Φέσσας (ΣΕΒ) για τον αναπτυξιακό νόμο.

Στο πλαίσιο της συζήτησης έγινε ειδική αναφορά στα εργαλεία του νέου Αναπτυξιακού Νόμου, όπως για παράδειγμα οι παρεχόμενες ενισχύσεις διαμέσου του κινήτρου των φοροαπαλλαγών, τα οκτώ προβλεπόμενα καθεστώτα επένδυσης, αλλά και τα ελάχιστα απαιτούμενα όρια υπαγωγής στις ευεργετικές διατάξεις του Νομοσχεδίου. Παράλληλα, υπήρξε ειδική μνεία και για τους κλάδους/γεωγραφικές περιοχές που αναμένεται να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση, εξαιτίας του εξωστρεφούς χαρακτήρα και των δυνατοτήτων εξέλιξης που τους διακρίνουν.

Πιο συγκεκριμένα ο Υπουργός Οικονομίας κ. Γιώργος Σταθάκης τόνισε ότι:

Η ενίσχυση της παραγωγής και της καινοτομίας, με έμφαση στις ΜμΕ, θα αποτελεί από τις βασικές συνιστώσες του νέου Νόμου. Η δυνατότητα ίδρυσης και αδειοδότησης των επιχειρήσεων σε μία και τρεις μέρες αντίστοιχα θα τονώσει την επιχειρηματικότητα και θα περιορίσει τη γραφειοκρατία.

Φορολογικά συστήματα γειτονικών χωρών, όπως η Αλβανία και η Βουλγαρία με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές και χαμηλό μισθολογικό κόστος δεν προσιδιάζουν με το πρότυπο που επιθυμεί να υιοθετήσει η Κυβέρνηση. Έμφαση θα δοθεί στην παροχή υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας και στην αξιοποίηση του υπάρχοντος-ποιοτικού επιστημονικού δυναμικού. Άλλωστε σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού η φορολόγηση των ελληνικών επιχειρήσεων υπολείπεται του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Οι προηγούμενοι Αναπτυξιακοί Νόμοι απέτυχαν να προσδώσουν την απαιτούμενη δυναμική στην ελληνική οικονομία και επιχειρηματικότητα, καθώς και πολλά κονδύλια έμειναν ανεκμετάλλευτα αλλά και κατεγράφησαν φαινόμενα διαφθοράς.

Αναφορικά με την απορροφητικότητα πόρων του ΕΣΠΑ, τονίστηκε πως οι επιδόσεις είναι από ιδιαίτερα ικανοποιητικές έως άριστες, με αποτέλεσμα να έχουν επιτευχθεί οι στόχοι που είχαν τεθεί εξ’ αρχής.

O Πρόεδρος της ΕΣΕΕ επεσήμανε τα προβλήματα που ταλανίζουν τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, με κυριότερα όλων το παρεμπόριο-λαθρεμπόριο, το διασυνοριακό εμπόριο, καθώς επίσης και την περιορισμένη έως ανύπαρκτη πρόσβαση στις πηγές ρευστότητας. Ιδιαίτερα η τελευταία παράμετρος της πενιχρής χρηματοδότησης των μικρομεσαίων της Αγοράς, προκαλεί έντονο προβληματισμό και εύλογες απορίες από τη στιγμή που υπάρχουν διαθέσιμοι προς απορρόφηση πόροι, τόσο μέσω του ΕΤΕΑΝ όσο και μέσω των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ (προηγούμενη και νέα προγραμματική περίοδος). Επιπλέον, ο κ. Κορκίδης ανέδειξε την άμεση ανάγκη επαναλειτουργίας της ναυπηγικής βιομηχανίας, την αξιοποίηση του πακέτου Γιούνκερ, την προώθηση δράσεων που σχετίζονται με την προσέλκυση επενδυτικών σχεδίων από το εξωτερικό αλλά και την παράλληλη τόνωση του Εμπορίου – με την επέκταση της δράσης «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου». Τέλος, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ τόνισε ότι ο νέος Αναπτυξιακός δεν θα πρέπει να έχει «ταξικό» πρόσημο γιατί διαφορετικά η οικονομία θα έχει «τοξική» κατάληξη.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ