Navigation
25
Σεπ
location
Αθήνα
31oC
Αίθριος - καθαρός
5 Δεκ 2016

«Συμφώνησε» το Eurogroup – Επιστρέφουν οι «Θεσμοί»

EUROGROUP Οικονομία

Επιμένει στη “σκληρή” γραμμή ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ζητά πράγματα τα οποία δεν είναι δυνατόν να δεχτεί η ελληνική κυβέρνηση, προμηνύοντας από νωρίς τον «μαύρο καπνό» που βγήκε από το απογευματινό Eurogroup με θέμα την ελληνική οικονομία.

Το σύνολο των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος, τα οποία πρότεινε ο ESM, ενέκριναν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Το Eurogroup καλωσορίζει την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην επίτευξη πλήρους staff-level agreement μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM. Ειδικότερα, το Eurogroup καλωσορίζει τη συμφωνία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς όσον αφορά τον προϋπολογισμό του 2017, ο οποίος επιβεβαιώνει τον συμφωνηθέντα στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ και επιτρέπει την υιοθέτηση του εθνικού Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ), που δημιουργεί έναν πραγματικό δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας. Το Eurogroup υπογραμμίζει ότι το staff-level agreement πρέπει να περιλαμβάνει μέτρα για την επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου του 2018 (πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ), καθώς και μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την ανάπτυξη και βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα κόστους, περιλαμβανομένων περαιτέρω ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων και την άρση των εμποδίων στις επενδύσεις.
Σύμφωνα με τα όσα αποφάσισε το Eurogroup μέχρι και το 2018 τα πρωτογενή πλεονάσματα, παραμένουν σταθερά στο 3,5%, ενώ για μετά το 2018 υπάρχει ένα “παραθυράκι” για μείωση τους.

Γερούν Ντάισελμπλουμ

“Μας ενημέρωσαν οι Θεσμοί για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων. Ήταν ξεκάθαρο ότι χρειάζεται δουλειά. Οι Θεσμοί θα επιστρέψουν στην Αθήνα.

Το δεύτερο μέρος αφορούσε στην ελάφρυνση του χρέους, κυρίως στον βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Τον Μάιο ορίσαμε τα μέτρα σε βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα. O ESM σχεδίασε τα πρώτα.

Σήμερα ο Κλάους Ρέγκλινγκ μας είπε ποια είναι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα” είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος δεν πήρε σαφή θέση για τον στόχο του 3,5 % στο πρωτογενές πλεόνασμα επί μια δεκαετία, «Μέχρι το 2019 παραμένει στο 3,5% και μετά είναι υπό συζήτηση. Θα επιστρέψουμε αργότερα…» δήλωσε.

Για τα εργασιακά συζητήσαμε, αλλά δε μπορούμε να πούμε τώρα περισσότερα. Θα έχουμε μια ομάδα εμπειρογνωμόνων. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις μεταρρυθμίσεις για τα εργασιακά αλλά δε μπορείτε να περιμένετε τους ΥΠΟΙΚ να μιλούν δημόσια για τέτοιες λεπτομέρειες”».

“Ελπίζαμε να συμμετάσχει το ΔΝΤ πριν το τέλος της χρονιάς αλλά λένε ότι χρειάζονται την επιτυχή ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης. Δεύτερον υπάρχει αποσαφήνιση για το χρέος. Τα βραχυπρόθεσμα έχουν σχεδιαστεί και θα εφαρμοστούν σύντομα. Είχαμε πει ότι αν οι Έλληνες ολοκληρώσουν το πρόγραμμα και αποδειχθεί ανάγκη για περισσότερα μέτρα για το χρέος θα το συζητούσαμε ξανά. Δεν μπορούμε τώρα να πούμε πιο συγκεκριμένα πράγματα. Στα μέσα του 2018 θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, ελπίζουμε επιτυχώς. Τότε θα δούμε αν θα είναι απαραίτητα τα νέα μέτρα. Μέχρι τα μέσα του 2018 δε θα έχουμε νεότερα. Το θέμα του χρέους θα συζητηθεί μετά το τέλος του προγράμματος”.

Πιερ Μοσκοβισί

“Οι ομάδες μας είναι έτοιμες για να κλείσουν μια συμφωνία. Σε ενάμιση χρόνο καταφέραμε να κάνουμε βαθιές μεταρρυθμίσεις που ήδη φέρνουν καρπούς. Έχουν γίνει πρόοδοι. Βρισκόμαστε κοντά σε τεχνική συμφωνία. Επιστρέφουν οι Θεσμοί στην Αθήνα για να ολοκληρωθεί. Σε πάρα πολλά σημεία όμως έχουμε ήδη συμφωνία” είπε ο Πιερ Μοσκοβισί που αναφέρθηκε στις “θυσίες των Ελλήνων”.

Κλάους Ρέγκλινγκ

“Με βάση την εντολή που λάβαμε, ο ESM πήρε κάποιες αποφάσεις για να βελτιώσουμε την βιωσιμότητα του χρέους. Όταν πάρουμε αυτά τα μέτρα ελπίζουμε να φτάσουμε σε μείωση του χρέους. Τα μέτρα αυτά τα έχει δεχθεί το Eurogroup. Ο ορίζοντας μέχρι το 2060 δημιουργεί αβεβαιότητες. Μπορεί να αλλάξουν οι συνθήκες τις αγοράς και γι’ αυτό τα μέτρα αυτά είναι προς συζήτηση, αλλά θα βελτιώσουν την βιωσιμότητα του χρέους.

Τρία μέρη:

α’) Η ομάλυνση της αποπληρωμής του βραχυπρόθεσμου χρέους. Η ωρίμανση είναι 28 έτη και θα αυξηθεί σε 32,5 έτη. Οι δόσεις θα είναι πιο μικρές και θα υπάρχει ένας καλύτερος βηματισμός.

β’) Η μείωση των επιτοκίων και του κινδύνου των επιτοκίων. Υπάρχει το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών με τις απαραίτητες εγγυήσεις να έχουν δοθεί. Θα υπάρξουν σταθερά επιτόκια με μεγαλύτερο διάστημα ωρίμανσης. Έτσι θα υπάρχει μεγαλύτερη σταθερότητα.

γ’) Υπήρχαν μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις κι αυτό θα σταθεροποιήσει τα δεδομένα. Υπάρχουν μακροπρόθεσμα ομόλογα που θα έχουν μικρότερο κίνδυνο. Στη συνέχεια υπάρχει και το waver που αφορούσε τη χρηματοδότηση. Αυτή η δόση αν δεν συμβεί κάτι θα έχει ένα περιθώριο 200 σημείων βάσης.

Αυτά είναι σαφή πλεονεκτήματα για την Ελλάδα και θα βελτιωθεί η βιωσιμότητα.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ