Navigation
25
Φεβ
location
Αθήνα
17oC
Αραιή συννεφιά
8 Ιαν 2016

Σύγκρουση Μίχαλου-Κορκίδη για τις ασφαλιστικές εισφορές

Μίχαλος Κορκίδης Οικονομία

Τριγμούς στο μέτωπο της αγοράς προκαλεί το νέο Ασφαλιστικό μετά και την συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τους εκπροσώπους των εργοδοτών, με τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας κ. Κωνσταντίνος Μίχαλο να αντιδρά έντονα απέναντι στις αποφάσεις των άλλων προέδρων των κοινωνικών φορέων.

Υπενθυμίζεται ότι το ΕΒΕΑ δεν εκλήθη στη χθεσινή συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, παρά μόνο οι πρόεδροι των τεσσάρων εργοδοτικών φορέων. Την ίδια ώρα ο κ. Μίχαλος έχει καταθέσει μελέτη για το Ασφαλιστικό και τη βιωσιμότητά του, σύμφωνα με την οποία η λύση μπορεί να βρεθεί με συνολικό ανασχεδιασμό.

Η διαφωνία του Μίχαλου σε έντονους τόνους

Ο κ. Μίχαλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, υπενθύμισε την άρνηση σε ένα τέτοιο μέτρο που είχαν εκφράσει πρόσφατα ΕΣΕΕ, ΣΕΒ, ΣΕΤΕ και ΓΣΕΒΕΕ, είπε ότι το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό είναι σε τελείως λανθασμένη κατεύθυνση και τόνισε ότι τέτοιου είδους μέτρα είναι αποσπασματικά.  Οι επιπτώσεις στην αγορά από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών θα είναι ιδιαίτερα δυσμενείς, ενώ δεν θα δώσουν και λύση στο πρόβλημα, υποστήριξε.

Σημείωσε δε ότι πολύ πρόσφατα ο επικεφαλής της Κομισιόν στην τρόικα Ντέκλαν Κοστέλο απέρριψε την πρόταση της ελληνικής πλευράς για την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, λέγοντας ότι δεν βοηθάει στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Πρόσθεσε δε πως οι υπόλοιποι συνάδελφοι (που πήγαν στιο Μαξίμου) είχαν αρνητική στάση απέναντι στην αύξηση των εργοδοτικών εισφορών στο παρελθόν.

Στη συνέχεια υπήρξε και αντιπαράθεση ανάμεσα στους κκ. Μίχαλο και Κορκίδη, οι οποίοι μίλησαν στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Ενδεικτικό μάλιστα του κλίματος έντασης που υπήρχε είναι πως ο κ. Μίχαλος απευθυνόταν στον κ. Κορκίδη στον πληθυντικό, ενώ ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ του μιλούσε στον ενικό με φιλική διάθεση.

Μίχαλος: Να απαντήσει ο κ. Κορκίδης με ποια λογική πήγε στη συνάντηση στο Μαξίμου
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αν υπάρχει κάποιο παζάρι μεταξύ κυβέρνησης και εργοδοτών, ο κ.Μίχαλος είπε πως «θα πρέπει να απαντήσει ο κ. Κορκίδης με ποια λογική πήγε στη συνάντηση στο Μαξίμου. Τόσο ο κ. Κορκίδης όσο και οι υπόλοιποι συνάδελφοι είχαν αρνητική στάση απέναντι στην αύξηση των εργοδοτικών εισφορών. Το ΕΒΕΑ κατέθεσε ολοκληρωμένη έρευνα και πρόταση για την αντιμετώπιση του Ασφαλιστικού».

Κορκίδης: Δεν κάνουμε κομματικές αντιπαραθέσεις για το Ασφαλιστικό
Από την πλευρά του, ο Βασίλης Κορκίδης υποστήριξε πως στο Μέγαρο Μαξίμου πήγαν γιατί τους κάλεσαν και τόνισε: «Το νέο Ασφαλιστικό είναι γραμμένο σε λευκό χαρτί με άλλη φιλοσοφία και σε άλλη λογική και πρέπει να κάνουμε παρεμβάσεις. Δεν μπορεί εμείς οι κοινωνικοί εταίροι να γυρίσουμε την πλάτη σε ένα μείζον θέμα, όταν στη Βουλή συμφωνούν για ήσσονος σημασίας θέματα. Εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε κανένα χατίρι σε κανένα κόμμα για τόσο σοβαρά θέματα και να κάνουμε κομματικές αντιπαραθέσεις για το Ασφαλιστικό».

Ο κ. Μίχαλος απάντησε: «Κύριε Κορκίδη, δεν κάνουμε το χατίρι σε κανένα κόμμα». Ωστόσο, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ συνέχισε, λέγοντας πως δέχθηκε πιέσεις για τη στάση του στη συνάντηση. «Σας το λέω επειδή χθες δέχθηκα τηλέφωνα από κάποιους ότι “καλά εσύ, Νέα Δημοκρατία, πας και συζητάς το Ασφαλιστικό και βάζεις πλάτη;”, γι’ αυτό σας το λέω και επειδή από τέτοια τηλέφωνα δεν χαμπαριάζω και μπορεί να δεχθήκατε κι εσείς κάποια τηλέφωνα».

Αντίθετη στην αύξηση εισφορών και η ΓΣΕΕ
Η αύξηση των εισφορών βρίσκει αντίθετη και τη ΓΣΕΕ. Μάλιστα η ΓΣΕΕ έσπευσε από τους πρώτους να καταγγείλει «σφαγή» και «λεηλασία», που προκύπτει από την κυβερνητική πρόταση. Ωστόσο και η ΓΣΕΕ απουσίαζε από το διάλογο, κάτι που έσπευσε να σχολιάσει η Λαϊκή Ενότητα πως«ο πρωθυπουργός δεν θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους των συνδικάτων, γιατί διαφωνούν με τις προτάσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, ξεπερνά κάθε όριο δημοκρατικής δεοντολογίας και προοιωνίζει τον αυταρχικό τρόπο με τον οποίο αυτή θα αντιμετωπίσει τις κοινωνικές αντιστάσεις».

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

PolicePress