Navigation
21
Απρ
location
Αθήνα
22oC
Αίθριος - καθαρός
8 Ιαν 2018

Σύγκρουση γιγάντων στο μεγάλο «πάρτι»

επιχειρήσεις Νέα

Υποδομές, επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, τουριστικές εγκαταστάσεις, ιαματικές πήγες, ΔΕΚΟ, εμβληματικά κτίρια, προνομιούχες εκτάσεις θα δοθούν προς αξιοποίηση σε ιδιώτες, με στόχο να μπουν στα ταμεία 2,73 δισ. ευρώ.

Παράγοντες της αγοράς μιλούν για ένα «πάρτι» στο οποίο όλοι θέλουν να έχουν συμμετοχή.

Ήδη, στο πολιτικό παρασκήνιο οι ζυμώσεις και οι εν εξελίξει συμμαχίες «έχουν φουντώσει», ενώ εκπρόσωποι των ξένων επενδυτών που ενδιαφέρονται να μπουν στο παιχνίδι των ευκαιριών που ανοίγονται στην ελληνική αγορά βρίσκονται ήδη στην Αθήνα και ετοιμάζονται για τη μεγάλη «μάχη»!

ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΔΕΗ, ΔΕΣΦΑ, ΕΛΠΕ, ΕΕΣΤΥ, ΟΤΕ είναι μερικές από τις συμμετοχές του Δημοσίου που θα ιδιωτικοποιηθούν εντός του 2018 και ακολουθούν η Εγνατία οδός, η μαρίνα του Αλίμου, η μαρίνα της Χίου, της Θεσσαλονίκης, της Πύλου και τα ΕΛΠΕ.

Για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών εκτιμάται ότι ο διαγωνισμός αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2018. ΑΚΤΩΡ, ΤΕΡΝΑ, J&P ΑΒΑΞ, ΙΝΤΡΑΚΑΤ και Μυτιληναίος είναι οι κατασκευαστικές εταιρίες που θα κονταροχτυπηθούν προκειμένου να έχουν συμμετοχή στα νέα έργα.

Μερικά από αυτά είναι τα εξής:

Μέσα στο πρώτο εξάμηνο αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση παραχώρησης για το Καστέλι στην Κ/Ξ ΤΕΡΝΑ-GMR. Πρόκειται για το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο της Κρήτης εδώ και δεκαετίες.

Υπογραφή σύμβασης υπολογίζεται και για το σιδηροδρομικό έργο της Σήραγγας Σεπολίων περίπου στα τέλη του έτους. Ο ανάδοχος αναμένεται και το έργο έχει αρχικό κόστος 152 εκατ. ευρώ. Υπογραφή σύμβασης προβλέπεται και για την προμήθεια 25 τραμ, με την Alstom να είναι μέχρι στιγμής το μεγάλο φαβορί.

Tα οδικά έργα

Μέσα στο 2018 έχει ορισθεί η έναρξη τριών μεγάλων οδικών έργων. Το πρώτο είναι η οκταπλή εργολαβία για τον αυτοκινητόδρομο Πάτρα-Πύργος, το δεύτερο και το τρίτο είναι για τα άκρα του Ε65: το Λαμία-Ξυνιάδα, που αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα, και το Τρίκαλα-Εγνατία, που, αν ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με την ΕΤΕπ, θα ξεκινήσει προς τα τέλη του έτους.

Όλο το 2018 θα συνεχίσουν οι διαγωνιστικές διαδικασίες για το μεγάλο έργο της Γραμμής 4 του μετρό της Αθήνας, κόστους 1,8 δισ. ευρώ, και της υποθαλάσσιας ζεύξης Σαλαμίνας-Περάματος εκτιμώμενου κόστους 450 εκατ. ευρώ. Στο πεδίο των δημοπρατήσεων περιμένουμε πολλές δημοπρατήσεις έργων, μια και είχαμε ένα σχετικά άγονο 2017.

Θα έχουμε την έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας για τον ΒΟΑΚ (Χανιά-Άγιος Νικόλαος) εκτιμώμενου κόστους 1,5 δισ. ευρώ, την παράκαμψη Χαλκίδας (230 εκατ. ευρώ), την εργολαβία-σκούπα για την αποπεράτωση της Αμβρακίας οδού.

Τα μεγάλα πρότζεκτ

Στα ιδιωτικά έργα «έχει προγευματισθεί» η έναρξη κατασκευής μεγάλων πρότζεκτ, όπως τα ξενοδοχειακά συγκροτήματα «Elounda Hills», «Atalanti Hills», το εμπορικό κέντρο «Academy Gardens» και το μεγάλο αιολικό πάρκο του Καφηρέα.

Παράλληλα, το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ βάζει εμπρός τη διαδικασία πώλησης του ξενοδοχείου «Ηνίοχος», που βρίσκεται στην πλατεία Ομονοίας στην Αθήνα, του ακινήτου «Castello Bibelli» στην Κέρκυρα, του σανατορίου «Μάνα» στην Αρκαδία και άλλων μικρότερων ακινήτων. Για να διατεθούν τα μικρότερα ακίνητα, αναμένεται να αξιοποιηθεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα e-publicrealestate.gr.

Το ξενοδοχείο «Ηνίοχος» βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας και είναι μισθωμένο σε ιδιώτη επιχειρηματία. Η σύμβαση μίσθωσης, ωστόσο, λήγει μέσα στο 2018. Η πώληση θα αφορά το μερίδιο των 2/3 του 9ώροφου ξενοδοχείου, που διαθέτει επιπλέον δύο υπόγεια. Η πώληση του μεριδίου θα γίνει μέσω ηλεκτρονικής δημοπρασίας.

Σε ό,τι αφορά το «Castello Bibelli», είναι η τρίτη φορά που το ΤΑΙΠΕΔ επιχειρεί την πώλησή του. Πρόκειται για ένα μοναδικό ακίνητο που προορίζεται για την αξιοποίησή του ως ξενοδοχειακής μονάδας υψηλών προδιαγραφών, διατηρώντας όμως τα χαρακτηριστικά του κάστρου (boutique hotel). Το κάστρο περιλαμβάνει ένα κτίσμα των αρχών του περασμένου αιώνα, στο οποίο τη δεκαετία του ’70 προστέθηκαν άλλα βοηθητικά κτίσματα. Η έκταση των κτισμάτων ανέρχεται σε 2.000 τ.μ. και βρίσκονται στο εσωτερικό έκτασης 77 στρεμμάτων, που περιβάλλονται από καταπράσινους λόφους. Στο ακίνητο, εκτός από την ξενοδοχειακή μονάδα, που προορίζεται να καταστεί το «Castello», αναμένεται να δημιουργηθούν παραθεριστικές κατοικίες, επισκέψιμοι περιπατητικοί χώροι, υπαίθρια καφέ, εστιατόρια κ.ά.

Το ΤΑΙΠΕΔ, ακόμη, επιχειρεί εκ νέου να διαθέσει την έκταση που διαθέτει στην Ερμιόνη Αργολίδας. Πρόκειται για ακίνητο 170 στρεμμάτων, χωρίς κτίσματα, που προορίζεται για την αξιοποίησή του ως τουριστικού θέρετρου. Στο παρελθόν –όπως με το «Castello Bibelli»–, το ΤΑΙΠΕΔ είχε επιχειρήσει ανεπιτυχώς να εκχωρήσει το σχετικό ακίνητο.

Ο «χορός» των ευκαιριών συνεχίζεται και σε άλλα μικρότερα πρότζεκτ στα οποία θέλουν να έχουν συμμετοχή οι επενδυτές και οι μετασκευαστικές εταιρείες.

«Ξεπουλάμε, ελάτε!»

Στα… ψιλά των αποκρατικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ, υπάρχει πραγματικό… ξεπούλημα.

Συγκεκριμένα:

Η παραθαλάσσια έκταση των 17 στρεμμάτων στο Ρίο, το εξαώροφο κτίριο στην Ευαγγελιστρίας 9 στο κέντρο της Αθήνας (το Δημόσιο έχει κυριότητα για το 66,66% και το υπόλοιπο ανήκει στο Ταμείο των κληρικών) και το οικόπεδο (5,8 στρέμματα) με τα 11 κτίρια στο Μοσχάτο, που χρησιμοποιούνται ως αποθήκες του υπουργείου Παιδείας.

Περιλαμβάνεται, επίσης, ακίνητο στην παλιά πόλη της Θεσσαλονίκης (Θεοφίλου 13) που αποτελείται από δύο όμορα οικόπεδα συνολικού εμβαδού 755,50τ.μ., με τριώροφο διατηρητέο κτίσμα εμβαδού 400,09 τ.μ. Πρόκειται για ακίνητο που αγοράστηκε το 1996 από τον Οργανισμό Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης – Θεσσαλονίκη ’97» και σήμερα είναι αναξιοποίητο.

Ακόμη, πωλείται τετραώροφο κτίριο στο κέντρο της Αθήνας (Μητροπόλεως 9), το οποίο είναι μισθωμένο στην Τράπεζα Πειραιώς. Προς πώληση είναι και παραθαλάσσια έκταση 12 στρεμμάτων στον Δήμο Μονεμβασίας στη Λακωνία, παραθαλάσσιο κτήμα 38 στρεμμάτων στην περιοχή Καλά Νερά του Πηλίου, παραθαλάσσια έκταση 85 στρεμμάτων στη θέση Τούζλα στο Παγγαίο Νομού Καβάλας, τριώροφο κτίριο με διατηρητέα πρόσοψη στο κέντρο της Πάτρας (Αγίου Νικολάου 8), καθώς και οικόπεδο με τρία κτίσματα στο κέντρο της Καλαμάτας (Αριστομένους 11-13).

Μέσα στο 2018, θα δοθούν προς αξιοποίηση σε ιδιώτες και οι πιο γνωστές ιαματικές πήγες της χώρας.

Σύμφωνα με σχετική κυβερνητική ανακοίνωση, το ΤΑΙΠΕΔ ορίζει τα ακίνητα που αντιστοιχούν σε καθεμία από τις πηγές ως εξής:

·         Ακίνητο Ιαματικών Πηγών Λουτρών Υπάτης.

·         Ακίνητο Ιαματικών Πηγών Θερμοπυλών.

·         Ακίνητο Ιαματικών Πηγών Κονιαβίτη Καμένων Βούρλων.

·         Ακίνητο Ιαματικών Πηγών Λουτρόπολης Καμένων Βούρλων.

Επίσης, θα γίνει διαγωνισμός και για τις πήγες της Κύθνου και της Νισύρου, που διεκδικούν οι συνταξιούχοι της Σουηδίας μέσω του ταμείου τους!

του Δημήτρη Σταυρόπουλου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ


  • pict
  • pict

pict

pict