Navigation
29
Σεπ
location
Αθήνα
27oC
Αίθριος - καθαρός
19 Νοέ 2018

«Σβήνουν» τη φωτιά με… πετρέλαιο!

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη

Στις 21 Αυγούστου βγήκαμε από τα… μνημόνια. Τουλάχιστον έτσι προσπάθησε να μας πείσει ο σημερινός ένοικος του Μαξίμου. Για την ακρίβεια, βγήκαμε από το τρίτο και αχρείαστο μνημόνιο, στο οποίο μας έβαλαν το 2015 οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με άμεσο και έμμεσο κόστος πάρα πολλών δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ. Έτσι, η χώρα μπήκε σε βαθύ τούνελ και θα παραμείνει στη μέγγενη για πολλές δεκαετίες.

Για την ακρίβεια, θα παραμείνει υπό ασφυκτικό κλοιό έως το 2060. Αυτό που συνέβη στις 21 Αυγούστου ήταν απλά το τέλος της χρηματοδότησης από τα κράτη της Ευρωζώνης. Έτσι, η Ελλάδα καλείται έως τον Ιούλιο του 2020 να καλύψει τις λήξεις ομολόγων με το «μαξιλάρι» των 24 δισ. ευρώ. Από κει και πέρα μόνο με τα λεφτά των αγορών, οι οποίες θα μας δανείσουν φθηνά, μόνο στην περίπτωση που διαπιστώσουν ότι οι μεταρρυθμίσεις αποδίδουν.

Από τις 22 Αυγούστου οι αγορές άρχισαν να βαθμολογούν την Ελλάδα. Ταυτόχρονα, «έσκασε» η αναταραχή στην Ιταλία λόγω του υψηλού ελλείμματος του Προϋπολογισμού, οδηγώντας τα επιτόκια των ομολόγων σε υψηλότερα επίπεδα. Μέσα σε όλα αυτά ήρθε να προστεθεί και η αβεβαιότητα σχετικά με το δομικό μέτρο της μείωσης των συντάξεων, αλλά κυρίως ο προβληματισμός για την πορεία των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Από το «κοκτέιλ» αυτό, είδαμε το Χρηματιστήριο Αθηνών να δοκιμάζει νέα χαμηλά έτους.

Ο ένοικος του Μαξίμου, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να αποτρέψει την ομαλή διακυβέρνηση της χώρας από την επόμενη κυβέρνηση, συνεχίζει την τοποθέτηση… ναρκών και «τζογάρει» συνεχώς με τον λαϊκισμό. Υπόσχεται παροχές σύμφωνα με τη λογική, «αφού σας πήρα 10 και σας επιστρέφω τα δύο, να είστε ευχαριστημένοι». Επιπλέον, κάθε μέρα ανεβάζει το «κοντέρ» των διορισμών. Μόνο… οικόπεδα δεν χαρίζει ακόμη! Όλα αυτά, όμως, τα βλέπουν οι αγορές και καταλαβαίνουν με ποιους έχουν να κάνουν. Μιλάμε για ανθρώπους που είναι ικανοί να σβήσουν μια φωτιά με… πετρέλαιο! Μάλιστα, δείχνουν διατεθειμένοι να ρίξουν περισσότερο πετρέλαιο όσο η φωτιά «φουντώνει»!

Αν η κυβέρνηση συνεχίσει στην ίδια ρότα και καταλήξουμε σε εκλογές τον προσεχή Οκτώβριο (;), τότε ουδεμία υπόληψη θα έχουμε στις αγορές, ενώ ταυτόχρονα το Χρηματιστήριο Αθηνών θα πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Ακόμη χειρότερη θα είναι η κατάσταση στην πραγματική οικονομία, όπου όλα παραπέμπουν σε στασιμότητα που ενισχύει το momentum της στασιμοχρεοκοπίας. Αν νομίζουν στην κυβέρνηση ότι με διάφορα προεκλογικά τερτίπια θα πάρει μπρος η οικονομία, μάλλον είναι σε άλλον κόσμο. Το ιδιωτικό χρέος κάθε μέρα καλπάζει και εκατοντάδες χιλιάδες ελληνικές οικογένειες, την ίδια ώρα που θα παίρνουν ένα μικρό βοήθημα, θα χάνουν ταυτόχρονα τα σπίτια τους και τα υπάρχοντά τους.

Και όλα αυτά, γιατί κάποιοι το 2015 είχαν… βρόμικο μυαλό, το οποίο σήμερα εξελίσσεται σε εγκληματικό. Γιατί το να αγνοείς την πραγματικότητα και να προσπαθείς να πείσεις ότι θα σβήσεις μια φωτιά με… πετρέλαιο είναι και ανόητο και εγκληματικό!

του Λουκά Γεωργιάδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

 

 

 

 

 

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ