Navigation
16
Οκτ
location
Αθήνα
22oC
Λίγα σύννεφα
28 Ιούν 2017

Sunlight και Μυτιληναίος άνοιξαν νέους δρόμους στις αγορές  

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη
Οι διεθνείς αγορές χρήματος και κεφαλαίων έχουν ανοίξει για συγκεκριμένους -αυστηρά επιλεγμένους- επιχειρηματικούς ομίλους αλλά όχι για το Ελληνικό Κράτος.
 
Στην χώρα που «βαριά βιομηχανία» θεωρείται μόνον ο Τουρισμός, δύο μεγάλες πραγματικές βιομηχανίες τολμούν και βγαίνουν στις αγορές, αντλούν σημαντικά κεφάλαια με εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο δανεισμού, προσφέροντας ταυτόχρονα επενδυτική διέξοδο σε Έλληνες αποταμιευτές που αναζητούν μερίδιο στην αναμενόμενη ανάπτυξη, με χαμηλό επενδυτικό κίνδυνο.
 
Το ομόλογο της βιομηχανίας Συστήματα Sunlight του Ομίλου Olympia που ανήκει στον Πάνο Γερμανό είναι το μεγαλύτερης αξίας ομόλογο που έχει εκδοθεί στην ελληνική αγορά, από μη εισηγμένη εταιρεία.
 
Τον περασμένο Νοέμβριο η House Market η θυγατρική της Fourlis που διαχειρίζεται τα καταστήματα ΙΚΕΑ, εξέδωσε ομόλογο 40 εκατ. ευρώ και νωρίτερα η MLS Πληροφορική ομόλογο 4 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχη επιτυχία σημείωσε και το ομόλογο του ΟΠΑΠ.
 
Το επιτόκιο 4,25% που προσφέρουν οι 50.000 ομολογίες Sunlight μειώνει κατά 100 μονάδες βάσης ( δηλαδή κατά μία ποσοστιαία μονάδα 1%) το συνολικό κόστος δανεισμού του Ομίλου αλλά ταυτόχρονα προσφέρει μια ελκυστική εγγυημένη απόδοση για μικροαποταμιευτές που θέλουν να συμμετάσχουν στο πολυαναμενόμενο «πάρτι της ανάπτυξης» χωρίς όμως να αναλάβουν μεγάλο ρίσκο.
 
Αντίστοιχα, οι 300.000 ομολογίες ονομαστικής αξίας 1.000 Ευρώ του Μυτιληναίου όχι μόνον κατεβάζουν κατά 2,4 ποσοστιαίες μονάδες το κόστος δανεισμού του Ομίλου αλλά επιπλέον φέρνουν ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα και αξιόπιστη διέξοδο σε αποταμιευτικά κεφάλαια που ασφυκτιούν σε μηδενικές μέχρι σήμερα αποδόσεις.
 
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Χαράλαμπος Γκότσης δήλωσε ότι φιλοδοξεί πως η αγορά των εταιρικών ομολόγων σύντομα θα ξεπεράσει σε αξία την ίδια την αγορά του Χρηματιστηρίου ακολουθώντας την κυρίαρχη τάση στις αναπτυγμένες κεφαλαιαγορές.
Επίσης ο κ. Γκότσης δηλώνει ιδιαίτερα αισιόδοξος και για τον θεσμό της συμμετοχικής χρηματοδότησης (crowd funding), αφού έχουν ήδη υπάρξει περισσότερες από τρεις αιτήσεις για δημιουργία σχετικής πλατφόρμας.
 
·         «Έχουμε δημιουργήσει δύο πολύ βασικές νέες εναλλακτικές αγορές χρηματοδότησης για την πραγματική οικονομία, που είναι η εισαγωγή των εταιρικών ομολόγων από τη μια και από την άλλη είναι η συμμετοχική χρηματοδότηση (Crowd funding). Και τα δύο αφορούν μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις και αποτελούν νέες οδούς για τη χρηματοδότηση τους, μέσω των οποίων θα προκαλέσουν επενδύσεις, θα φέρουν εισοδήματα και φυσικά θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, που είναι το ζητούμενο για τη χώρα» εξηγεί ο κ. Γκότσης
 
Σε μια περίοδο μηδενικών επιτοκίων στις τραπεζικές καταθέσεις, οι ιδιώτες μικροαποταμιευτές εξασφαλίζουν μια σταθερή απόδοση για τα κεφάλαιά τους, δίχως να περιορίζονται από τα capital controls, επιδιώκοντας ταυτόχρονα (μέσω της δημόσιας προσφοράς) επιτόκια πολλαπλάσια του τόκου που προσφέρουν οι τράπεζες. Με το μοντέλο λειτουργίας της δευτερογενούς αγοράς που έχει αναπτύξει το Χρηματιστήριο Αθηνών, οι επενδυτές μπορούν ανά πάσα στιγμή να ρευστοποιήσουν τις ομολογίες τους, χωρίς να υποχρεούνται στη διακράτησή τους μέχρι τη λήξη τους, κάτι που αυξάνει το βαθμό ευελιξίας των επενδυτών.
 
Το καλό επενδυτικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί μετά την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης και την επικείμενη εκταμίευση της δόσης 8,4 δις Ευρώ έσπευσαν  να εκμεταλλευτούν οι εκπρόσωποι 23 εισηγμένων στο Χρηματιστήριο επιχειρήσεων που συμμετέχουν στο 6ο Road Show της ΕΧΑΕ στη Νέα Υόρκη με την συνδρομή του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου. 
Ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ βρίσκεται ήδη σε υψηλά διετίας, ενώ υπάρχει καλό momentum επιτυχημένης έκδοσης ομολόγων από εισηγμένες και μη εταιρείες.
Για το ομόλογο της Συστήματα Sunlight που ζητούσε 50 εκατ. ευρώ προσφέρθηκαν ήδη 124,41 εκατ., υπερδιπλάσιο ποσό. Αντίστοιχη θεαματική επιτυχία ρεκόρ σημείωσε και η υπερκάλυψη του ομολογιακού δανείου ύψους 300 εκατ. ευρώ του ομίλου Μυτιληναίου.
Επίσης, τον τελευταίο καιρό έχουν καταγραφεί πολλά placement (πωλήσεις πακέτων μετοχών) όπως αυτά των Ελλάκτωρ, Folli Follie και Jumbo.
 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ