Navigation
28
Οκτ
location
Αθήνα
18oC
Καταιγίδες
7 Μαΐ 2015

Süddeutsche Zeitung: Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει την Ελλάδα ταινία

ΣΥΡΙΖΑ Κυβέρνηση Οικονομία

Προοπτική συμφωνίας ενόψει του Eurogroup της 11ης Μαΐου προδιαγράφουν οι εξελίξεις από το μέτωπο της διαπραγμάτευσης, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες ότι σύντομα θα λυθεί και το πρόβλημα της ρευστότητας, γράφει η σημερινή ανασκόπηση του γερμανικού Τύπου.

Η Deutsche Welle καταγράφει τον παλμό των εξελίξεων και αναδημοσιεύει όλα τα γερμανικά δημοσιεύματα που σίγουρα έχουν κάτι να πουν…

Good bye Lenin α λα ελληνικά

Στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε άρθρο γνώμης του Χρήστου Κατσιούλη, διευθυντή του Ιδρύματος Φρίντριχ Έμπερτ στην Αθήνα.

Με τον τίτλο «Παντού εχθροί» ο αρθρογράφος υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να επιστρέψει στο ρεαλισμό και σε αυτό θα πρέπει να τη βοηθήσει η Ευρώπη.

«Προκειμένου να κρατήσει την αριστερή πλατφόρμα, που προέρχεται από το παλιό κομμουνιστικό κόμμα με τη μέρος της η κυβέρνηση σκηνοθετεί την δική της εκδοχή της ταινίας Good bye Lenin. Δανείζεται τη γλώσσα παλαιών μαρξιστικών κειμένων, όπου αντίπαλοι είναι ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός και οι γερμανοί αποικιοκράτες. Η ιδιωτική οικονομία αντιμετωπίζεται με καχυποψία, ο δημόσιος τομέας αποτελεί τη λύση της ανεργίας και όποιος δεν είναι με το μέρος μας είναι εναντίον μας (…). Το δράμα αυτής της σκηνοθεσίας είναι ότι οι πολίτες υποφέρουν».

Ο αρθρογράφος παραδέχεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας ενώπιον αυτής της κατάστασης έχει κάνει βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση. «Αναπροσάρμοσε τη διαπραγματευτική του ομάδα, ετοιμάζει κόμμα και πολίτες για έναν έντιμο συμβιβασμό και είναι διατεθειμένος να αμφισβητήσει τις ‘κόκκινες γραμμές’ (…) Τώρα πρέπει από την πλευρά τους και οι ευρωπαίοι εταίροι να τολμήσουν ένα βήμα και να της δώσουν προκαταβολικά εμπιστοσύνη εξασφαλίζοντάς της αέρα μέχρι τον Ιούνιο».

«Προφανώς η Ελλάδα είναι σε θέση να επιβιώσει οικονομικά μέχρι τη λήξη του δεύτερου προγράμματος βοήθειας και πιθανότατα να μπορεί να αυτοχρηματοδοτηθεί μέχρι και τον Ιούλιο», επισημαίνει η εφημερίδα Die Welt επικαλούμενη κύκλους των διαπραγματευτών.

«Παρά τα σενάρια χρεοκοπίας μέχρι στιγμής η χώρα μπόρεσε να εξυπηρετήσει το χρέος της (…) όμως σε αντίθεση με την προηγούμενη κυβέρνηση κανείς δεν ξέρει ακριβώς σε ποια οικονομική κατάσταση βρίσκεται η χώρα». Στο ίδιο δημοσίευμα με τον τίτλο «Αγωνία μέχρι τέλους» ο συντάκτης επισημαίνει ότι ακόμη κι αν η Ελλάδα δεν απειλείται άμεσα από χρεοκοπία η πίεση του χρόνου είναι τεράστια.

«H αποδέσμευση των χρημάτων χρειάζεται κάποια διαδικασία που παίρνει χρόνο, γιατί το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων θα πρέπει να εγκριθεί από την ελληνική βουλή, αλλά και ορισμένα κοινοβούλια των ευρωπαίων εταίρων, όπως της Γερμανίας. Άρα, ακόμη κι αν η Ελλάδα διαθέτει ένα μικρό οικονομικό μαξιλαράκι για τις επόμενες εβδομάδες, δεν μπορεί να αντέξει ένα πόκερ μέχρι την τελευταία στιγμή».

Τέλος, συνέντευξη στο γερμανικό δίκτυο n-tv παραχώρησε ο Άξελ Σέφερ, αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών, ο οποίος επισκέφθηκε πρόσφατα την Αθήνα και είχε επαφές με εκπροσώπους 4 υπουργείων και εργαζόμενους. Υποστηρίζει ότι είναι λανθασμένη η εχθρική εικόνα που έχουν οι Έλληνες για τους ευρωπαίους εταίρους, γιατί «η Ελλάδα είναι κομμάτι της ΕΕ, δεν πρόκειται για διένεξη μεταξύ Βρυξελών και Αθήνας, κανείς δεν θέλει να εξαφανιστεί η Ελλάδα από το ευρώ». Παράλληλα ο Σέφερ καλεί την άλλη πλευρά να συνειδητοποιήσει ορισμένα δεδομένα.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μόλις 100 μέρες στην εξουσία, είναι απολύτως φυσικό να υπάρχουν δυσκολίες όταν πολιτικοί μιας κυβέρνησης δεν έχουν εμπειρία. Μια σοσιαλδημοκρατική πολιτική πρέπει να προσπαθεί πάντα τη βελτίωση ορισμένων πραγμάτων, ίσως και ολόκληρου του κόσμου. Γι αυτό χρειάζεται ευφορία, στην αρχή μπορεί να γίνουν και λάθη. Χωρίς λάθη δεν βρίσκει κανείς το σωστό δρόμο. Η αποδυνάμωση του Βαρουφάκη αποτελεί και νέα αρχή. Τώρα υπάρχουν οι ευκαιρίες για περισσότερο επαγγελματισμό και σωστή στόχευση στις συζητήσεις για τις ελληνικές μεταρρυθμίσεις».

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ