Navigation
24
Σεπ
location
Αθήνα
29oC
Αραιή συννεφιά
2 Φεβ 2015

Στρατηγικό Σχέδιο για την προσέλκυση επενδύσεων

ependyseis Οικονομία

Ένα ολοκληρωμένο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την προσέλκυση επενδύσεων και της ενίσχυση της επιχειρηματικότητας έχει στα σκαριά η νέα κυβέρνηση, που περιλαμβάνει, χρηματοδοτικά προγράμματα από την τράπεζα Αττικής και το ΕΣΠΑ και φορολογικά και αναπτυξιακά κίνητρα για τις επιχειρήσεις που επιλέγουν να δραστηριοποιηθούν σε επιλεγμένους κλάδους. Οι αποκρατικοποιήσεις επανεξετάζονται και επαναπροσδιορίζονται με βάση το νέο στρατηγικό σχεδιασμό.

Η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα οδικό χάρτη για τους επενδυτές με στόχο να προσέλθουν για να επενδύσουν σε ζωτικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας, τους τομείς που θα ενισχύσουν την παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας με στόχο τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Επιγραμματικά οι τομείς αυτοί είναι η αγροτική οικονομία, ο τουρισμός, η νεοφυείς επιχειρήσεις start-ups, η ενέργεια σε συγκεκριμένες μορφές της, η βιομηχανία, ενώ θα δοθεί μεγάλη έμφαση στην πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων και τσιγάρων, στη μείωση του ενεργειακού κόστους και στην εφαρμογή πολιτικών με άξονα την ενίσχυση των μικρομεσαίων και των εξαγωγών.

Σκοπός της κυβέρνησης μέσω του Εθνικού Στρατηγικού Επενδύσεων είναι οι επενδύσεις να μη γίνονται άναρχα αλλά να υπάρχει ένας σχεδιασμός με άξονα το κοινό συμφέρον της παραγωγικής ανασυγκρότητησης και της ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας. Ταυτόχρονα θα διατηρηθεί ο Δημόσιος Χαρακτήρας σε επιχειρήσεις κομβικής σημασίας που μπορούν είτε να χρηματοδοτήσουν με την αποδοτικότητά τους άλλους τομείς, είτε να συνεισφέρουν έμμεσα στην αποδοτικότητα άλλων τομέων (πχ ΔΕΗ με βιομηχανία).

Στο πλαίσιο του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου πρόκειται να διαμορφωθεί μια ευρύτατη λίστα που θα περιγράφει με ακρίβεια τους κλάδους στους οποίους που δίνονται κίνητρα, ενώ θα δοθούν κίνητρα και στις εξαγωγικές επιχειρήσεις και θα διευρυνθεί το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων με προσανατολισμό στα μικρά και μεσαία έργα.

Στόχος είναι η προσέλκυση και ενίσχυση της μικρής επιχειρηματικότητας, και όχι των λόμπυ και των ελίτ, και σε συνδυασμό με δράσεις κατά της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς, στόχος είναι να απελευθερωθούν οι δυνάμεις της υγιούς επιχειρηματικότητας.

Στις προτεραιότητες είναι επίσης η διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας, η προώθηση του ΕΣΠΑ, η απλοποίηση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων , η δημιουργία ΚΕΠ για επιχειρήσεις, ενώ θα δοθεί έμφαση σε περιβαλλοντική στροφή της οικονομίας και μικρές και μεσαίες υποδομές.

Χρηματοδότηση

Νε δεδομένο το πρόβλημα ρευστότητας που πιέζει τις μικρές επιχειρήσεις, βασική μέριμνα της κυβέρνησης είναι η εξασφάλιση λύσεων μέσω του ΕΣΠΑ, της διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους και με ένα νέο αναπτυξιακό νόμο. Η τράπεζα Αττικής, θα χρησιμοποιηθεί για την παρέμβαση της κυβέρνησης στη χορήγηση ρευστότητας στις μικρομεσαίες κυρίως επιχειρήσεις, καθώς ακόμη και αν αλλάξει τις διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών , η εποπτεία από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα , θα τη δυσκόλευε να κατευθύνει τη ρευστότητα και τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις.

Το νέο πλάνο για την επιχειρηματικότητα θα βασιστεί στο νέο Αναπτυξιακό Νόμο αλλά και το Νόμο που θα ρυθμίζει το Ιδιωτικό Χρέος που θα είναι από τα πρώτα νομοσχέδια της νέας κυβέρνησης.

Αποκρατικοποιήσεις

Οι σε εξέλιξη αποκρατικοποιήσεις, όπως της ΔΕΗ, του ΑΔΜΗΕ των ΕΛΠΕ, αλλά και των περιφερειακών αεροδρομίων επανεξετάζονται όπως και τα σχέδια της νέας κυβέρνησης για το ΔΕΣΦΑ και το διαγωνισμό παραχωρήσεων υδρογονανθράκων, θα επαναπροσδιοριστούν με βάση το στρατηγικό επενδυτικό σχεδιασμό της νέας κυβέρνησης και θα ανακοινωθούν με τις προγραμματικές δηλώσεις. «Στρατηγική της κυβέρνησης είναι να αντικαταστήσει τις ιδιωτικοποιήσεις με στρατηγικές συνεργασίες, όταν αυτές αφορούν τομείς που θέλουμε να επενδύσουμε και εφόσον μέσα από τη συνεργασία αποκτάμε νέα οφέλη» σημειώνει αξιωματούχος της νέας κυβέρνησης.

Στα σχέδια της κυβέρνησης για τη ΔΕΗ είναι να παραμείνει και να ανασυγκροτηθεί ως δημόσια επιχείρηση, με πλειοψηφικό μετοχικό πακέτο στο Δημόσιο που θα λειτουργεί με δημόσια χαρακτηριστικά, με αποκλειστικό γνώμονα αναπτυξιακά, περιβαλλοντικά και παραγωγικά κριτήρια, όχι κερδοσκοπικά. Να αποτελέσει το όχημα της παραγωγικής ανασυγκρότησης και να επανεξεταστούν όλες τις σχέσεις και διασυνδέσεις με ιδιωτικά συμφέροντα .

Ενέργεια

Οι διεθνείς ενεργειακές σχέσεις της χώρας για τη νέα κυβέρνηση πρέπει να γίνουν πολυεπίπεδες και πολυδιάστατες και θα έχουν 4 ορίζοντες όχι έναν μόνο για να εξασφαλίζεται η ενεργειακή επάρκεια και ασφάλεια, καθώς και η ενέργεια σε προσιτές τιμές για να δουλέψει ανταγωνιστικά η οικονομία και να ανακουφιστούν τα νοικοκυριά.. ανέφερε ο κ. Λαφαζάνης σημειώνοντας «δεν προτιθέμεθα να είμαστε δορυφόροι κανενός. Η Ελλάδα στις διεθνείς ενεργειακές σχέσεις θα κινείται με βάση αποκλειστικά το εθνικό συμφέρον, το αναπτυξιακό συμφέρον της χώρας, το λαϊκό συμφέρον.»

Τουρισμός

Στον τομέα του τουρισμού προέχει η επίλυση θεμάτων χωροταξίας, του καθεστώτος φορολόγησης, η παρουσίαση ενός νέου αναπτυξιακού νόμου και οι προσπάθειες για να επιτευχθεί ο στόχος ενός τουρισμού δωδεκάμηνης διάρκειας. «Θέλουμε 12 μήνες τουρισμό, περισσότερους τουρίστες και ευχαριστημένους επισκέπτες», υπογράμμισε η αναπληρώτρια υπουργός κυρία Ελενα Κουντουρά, λέγοντας ότι ο τομέας είναι βασικός πυλώνας για τη στήριξη της οικονομίας.

Αγροτική Ανάπτυξη

Ο αγροτικός τομέας αποτελεί ακόμη μια προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης. Στόχος της είναι να κάνει τα ελληνικά προϊόντα ανταγωνιστικά, μειώνοντας το κόστος παραγωγής. Όπως τόνισε και ο νέος αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αποστόλου, είναι «να αυξήσουμε την προστιθέμενη αξία των αγροδιατροφικών προϊόντων και να στήσουμε μια βιομηχανία αγροτικών προϊόντων με εξαγωγικό χαρακτήρα».

Μαρίνα Πρωτονοταρίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ