Navigation
19
Ιαν
location
Αθήνα
6oC
Λίγα σύννεφα
12 Φεβ 2015

Στους ώμους της Νάντιας Βαλαβάνη το βάρος για πλεόνασμα – Λίστα με 20.000 ονόματα

βαλαβανη Πρόσωπα

Στις «πλάτες» της Νάντιας Βαλαβάνη έχει πέσει το μισό κομμάτι της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Όπως επανειλημμένα δηλώνουν τόσο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όσο και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, οι προτάσεις τους προς τους πιστωτές για να υπάρξει πλεόνασμα, κινούνται σε δύο άξονες.

Ο ένας αφορά στη διευθέτηση του χρέους με τους πιστωτές και ο άλλος στοχεύει στην φορολόγηση των πλούσιων φοροφυγάδων.

Το δεύτερο λοιπόν είναι αυτό που επωμίστηκε η νέα Αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών.

Η πρόκληση για την κυρία Βαλαβάνη είναι τεράστια, καθώς σχεδόν όλοι οι προκάτοχοί της ξεκίνησαν με την ίδια φιλοδοξία: Στον εντοπισμό και στην φορολόγηση εκείνων που έχουν τα μέσα (νομικά και οικονομκά) για να φοροδιαφεύγουν.

Ποιό είναι λοιπόν το στοιχείο που θα κάνει τη διαφορά αυτή τη φορά;

«Είναι θέμα πολιτικής βούλησης για να υπάρξει αποτέλεσμα», υποστηρίζουν οι παραταξιακοί συναγωνιστές και σύντροφοι της υπουργού.

Η ίδια πριν ετοιμάσει τις προτάσεις που ανακοίνωσε στις προγραμματικές δηλώσεις, πραγματοποίησε έναν τεράστιο κύκλο συναντήσεων, με υπηρεσιακούς παράγοντες, τεχνοκράτες, ακαδημαϊκούς, νομικούς και άλλες σχετικές ειδικότητες.

Ταυτόχρονα έλαβε γνώση όλων των στοιχείων που αφορούν σε φοροδιαφυγή και έχει συγκεντρώσει εδώ και καιρό η ομάδα “Task Force” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πέραν εκείνων της λίστας Νικολούδη.

Οι λίστες με τους… φορο-ληστές

Πριν ακόμη πάμε σε εκλογές, αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχε εκμυστηρευτεί στο Παρασκήνιο, ότι υπάρχει λίστα με περίπου 20.000 νοικοκυριά που δεν αποδίδουν φόρους στο ελληνικό δημόσιο.

Μαζί με τις λίστες Νικολούδη και άλλες από τις υπηρεσίες ελέγχων, σε συνδυασμό με τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο, η Νάντια Βαλαβάνη έχει διατυπώσει την πολιτική βούληση να δώσει τη μάχη για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και να αποκαταστήει μία αναλογικά δικαιότερη φορολόγηση.

Όπως η ίδια δήλωσε μετά την εκλογή της: «θα τιμήσουμε στην πράξη την υποστήριξη των συντρόφων, φίλων και συναγωνιστών που εύχονται και ελπίζουν να τα καταφέρουμε, εξασφαλίζοντας πως η Ελλάδα θα βγει μέσα από την πεντάχρονη βαθιά κρίση με τη συντριπτική πλειοψηφία της εργαζόμενης κοινωνίας όρθια, για να αποκτήσει η νέα γενιά και πάλι την προοπτική μιας αξιοπρεπούς ζωής στην πατρίδα».

«Συναντίληψη» με την τρόικα για το ΤΑΙΠΕΔ!

Στο «δια ταύτα» η Νάντια Βαλαβάνη αμέσως μετά την ανάληψη καθηκόντων έκανε την πρώτη κίνηση ζητώντας την παραίτηση των μελών του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ.

Τελικά όμως, η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ παραμένει στη θέση της μέχρι νεωτέρας. Στο μεταξύ ετοιμάζεται το «Ταμείο Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης» στα πρότυπα του νορβηγικού μοντέλου.

«Η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων δεν θα συνεχισθεί», έχει δηλώσει επανειλημμένα, τόσο προφορικά όσο  και με την αρθρογραφία της, η κ. Βαλαβάνη.

Συγκεκριμένα για το ΤΑΙΠΕΔ, σε πρόσφατο άρθρο της υποστηρίζει ότι: «Η Τρόικα μπορεί σε διαδοχικές αξιολογήσεις της να θεωρεί ως κατεξοχήν «αποτυχημένο» τον απολογισμό των ιδιωτικοποιήσεων με εργαλείο το ΤΑΙΠΕΔ, εξ ου και η Έκθεση του ESM, που πρότεινε τη μεταφορά της έδρας του στο Λουξεμβούργο και την αντικατάσταση των (ολιγοημερευόντων) μελών του ΔΣ του με διεθνείς μάνατζερ.

Ωστόσο, το ΤΑΙΠΕΔ κατάφερε ήδη το μεγαλύτερο υποτιμητικό πλήγμα στην αξία της δημόσιας περιουσίας, όπως αυτή αντανακλάται και στη διαδοχική συρρίκνωση των στόχων των ιδιωτικοποιήσεων στο Μεσοπρόθεσμο: Από την προ κρίσης εκτίμηση της αξίας της σε 320-350 δις ευρώ, στο πρώτο Μεσοπρόθεσμο ο στόχος έμπαινε για 50 δις μέχρι το 2020, ενώ στο Επικαιροποιημένο κατέβαινε στα 20 δις – για την εκποίηση των ίδιων δημόσιων περιουσιακών στοιχείων».

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ