Navigation
27
Ιούλ
location
Αθήνα
36oC
Αίθριος - καθαρός
7 Απρ 2021

Στουρνάρας: Ανάπτυξη 4,2% το 2021, απειλούνται επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας

Γιάννης-Στουρνάρας Οικονομία

Ισχυρή επανεκκίνηση της οικονομίας με ρυθμό ανάπτυξης 4,2%, υπό την προϋπόθεση θετικών εξελίξεων στο μέτωπο του εμβολιασμού του πληθυσμού, βλέπει για φέτος η Τράπεζα της Ελλάδος.

Μιλώντας στη γενική συνέλευση των μετόχων, ο Διοικητής Γιάννης Στουρνάρας, αναφέρθηκε στις συνέπειες της πανδημίας και συνέστησε προς την κυβέρνηση τη συνέχιση των μέτρων δημοσιονομικής στήριξης, αλλά πιο στοχευμένα φέτος, καθώς η μεγάλη αύξηση του ελλείμματος, δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για… ακρότητες. Σύμφωνα με την Τράπεζα Ελλάδος, ως αποτέλεσμα των μέτρων αυτών ο Προυπολογισμός θα εμφανίσει και φέτος πρωτογενές έλλειμμα 5,3% ΑΕΠ, από 7% πέρυσι, ενώ το χρέος το 2020 διαμορφώθηκε στο 205% του ΑΕΠ.

Η Τράπεζα της Ελλάδος αναδεικνύει δύο βασικές προκλήσεις και ειδικότερα:
1. Την επίσπευση του ολικού μετασχηματισμού της με στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας και με κατεύθυνση την ενίσχυση της ψηφιακής και πράσινης οικονομίας.
2. Την ταυτόχρονη και ολική αντιμετώπιση του προβλήματος των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων και των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων. Όσον αφορά την πρώτη πρόκληση, η σωστή αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων μέσω του NGEU παρέχει μια μοναδική ευκαιρία για την εφαρμογή των αναγκαίων πολιτικών με στόχο την αλλαγή του παραγωγικού προτύπου της χώρας.

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, σε σχέση όμως με το Μάρτιο 2016, όπου τα “κόκκινα” δάνεια “χτύπησαν ταβάνι”, σήμερα έχει επιτευχθεί μείωση κατά περίπου 60 δισ. ευρώ, η οποία οφείλεται ως επί το πλείστον σε πωλήσεις δανείων και διαγραφές και πολύ λιγότερο σε εισπράξεις μέσω ενεργητικής διαχείρισης. Ταυτόχρονα όμως οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα σημείωσαν αύξηση κατά 20,6 δισ. ευρώ το 2020, ως αποτέλεσμα της συσσώρευσης ρευστότητας, αλλά και της αναβολής πραγματοποίησης δαπανών τόσο για λόγους πρόνοιας όσο και αναγκαστικά εξαιτίας των μέτρων περιορισμού, λόγω της πανδημίας. Η Τράπεζα Ελλάδος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για κύμα πτωχεύσεων και εκτόξευση της ανεργίας, μετά την πανδημία, διατυπώνοντας έντονο προβληματισμό για μια νέα εκρηκτική αύξηση των “κόκκινων” δανείων, αλλά και για σοβαρές δημοσιονομικές επιπτώσεις.

Ο Γ. Στουρνάρας, αναφερόμενος στην επόμενη μέρα της πανδημίας, επεσήμανε ότι η ελληνική οικονομία θα έχει να αντιμετωπίσει την εμφάνιση ενός μεγάλου αριθμού μη βιώσιμων επιχειρήσεων και την κατάργηση πολλών θέσεων εργασίας, κυρίως σε υπηρεσίες διαμεσολαβητικού χαρακτήρα και σε κλάδους εντάσεως εργασίας χαμηλής εξειδίκευσης. Μια τέτοια δυσμενής εξέλιξη, όπως αναφέρει ο Διοικητής της Τραπέζης Ελλάδος, θα οδηγήσει σε πιστωτικούς και δημοσιονομικούς κινδύνους, καθώς εκτιμάται ότι τα “κόκκινα” δάνεια θα αυξηθούν κατά 8-10 δισ. ευρώ, ενώ θα καταπέσουν κρατικές εγγυήσεις, θα υπάρξει οριστική διαγραφή χρεών προς το Δημόσιο και πρόσθετα μέτρα εισοδηματικής στήριξης στους απολυμένους εργαζομένους, τα οποία θα δημιουργήσουν προβλήματα τόσο στα δημόσια οικονομικά, όσο και στις τράπεζες.

Ειδικά για το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ο Διοικητής της Τραπέζης Ελλάδος επανέλαβε την αναγκαιότητα για τη δημιουργία μίας «κακής τράπεζας» η οποία θα λειτουργήσει συμπληρωματικά με το πρόγραμμα «Ηρακλής» που έχει εγκρίνει η κυβέρνηση. Πρόσθεσε δε, ότι με την ολοκλήρωση του προγράμματος «Ηρακλής» εντός του 2021, εκτιμάται ότι ο λόγος των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων προς το σύνολο των δανείων θα υποχωρήσει περίπου στο 25% και ο μέσος δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας χαμηλότερα από τα σημερινά επίπεδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης Ελλάδος, τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια ανήλθαν στο τέλος Δεκεμβρίου του 2020 σε 47,4 δισ. ευρώ και ήταν μειωμένα κατά περίπου 21 δισ. ευρώ συγκριτικά με το τέλος Δεκεμβρίου του 2019. Ο λόγος των ΜΕΔ προς το σύνολο των δανείων παραμένει υψηλός, 30,2%, έναντι μέσου όρου μόλις 2,6% στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ


  • pict
  • pict

pict

pict