Navigation
22
Σεπ
location
Αθήνα
28oC
Αραιή συννεφιά
24 Σεπ 2018

Στον «αέρα» η έξοδος στις αγορές, λόγω των… παιχνιδιών με τις συντάξεις

ευρωπαϊκά χρηματιστήρια Οικονομία

Τον δρόμο προς τον… τοίχο δείχνουν οι αγορές στην Ελλάδα, καθώς τα συνεχιζόμενα «παιχνίδια» με τις συντάξεις καθιστούν απαγορευτική την έξοδο μέσω έκδοσης 10ετούς ομολόγου, ενώ παραμένει ο προβληματισμός για τις εξελίξεις στην Ιταλία αλλά και για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Την ίδια στιγμή ο υπουργός Οικονομικών, στο road show του Χρηματιστηρίου Αθηνών που πραγματοποιείται στο Λονδίνο, προσπάθησε να πείσει τα διεθνή funds ότι η Ελλάδα γύρισε σελίδα με την έξοδο από τα μνημόνια. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να γίνεται αντιληπτό και πιστευτό από τις αγορές. Έτσι, το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου εξακολουθεί να κινείται πάνω από το 4%, ενώ η Κύπρος βγήκε στις αγορές την περασμένη Τρίτη με την έκδοση 10ετούς και επιτόκιο 2,4%. Ταυτόχρονα, το Χρηματιστήριο Αθηνών ενσωματώνει την προβληματική εικόνα του τραπεζικού συστήματος και τιμολογεί αρνητικά την τακτική της κυβέρνησης και τα ήξεις-αφήξεις κυρίως στο θέμα των συντάξεων.

Η κυβέρνηση και ιδίως το υπουργείο Οικονομικών έχουν γίνει αποδέκτες της απογοήτευσης των διεθνών επενδυτικών κύκλων σε σχέση με την προετοιμασία της εξόδου στις αγορές. Όπως έχει μεταφερθεί… αρμοδίως, δεν μπορεί η Ελλάδα να ζητεί στήριξη από τις αγορές όταν δημοσίως η κυβέρνηση αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να μην ισχύσουν οι περικοπές στις συντάξεις και να μην εφαρμοστούν συμφωνημένα μέτρα. Αυτό που έχει ενοχλήσει ακόμη περισσότερο είναι οι αιτιάσεις του πρωθυπουργού και στελεχών της κυβέρνησης ότι δεν πρόκειται για δομικό μέτρο, όταν την ίδια στιγμή τα στοιχεία δείχνουν δυσμενείς εξελίξεις στο ασφαλιστικό πρόβλημα της χώρας, λόγω του δημογραφικού προβλήματος αλλά και της προβληματικής αναλογίας εργαζομένων προς συνταξιούχους.

Την Πέμπτη, το EuroWorking Group εξέτασε τα τελευταία δεδομένα στην ελληνική οικονομία και, όπως δείχνουν τα πράγματα, οι τελικές αποφάσεις για τις συντάξεις θα παρθούν σε περίπου δύο μήνες. Ταυτόχρονα, αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι παρατηρήσεις των εταίρων σχετικά με τις παραμέτρους του νέου Προϋπολογισμού, ο οποίος θα κατατεθεί στη Βουλή την 1η Οκτωβρίου (προσχέδιο), ενώ γύρω στις 15 του ιδίου μηνός θα βγει η έκθεση της Κομισιόν με τις φθινοπωρινές προβλέψεις.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης προσήλθε στο EuroWorking Group με τη θέση ότι το υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα επιτρέπει τη μετάθεση του μέτρου μείωσης των συντάξεων, ωστόσο τα στοιχεία δείχνουν άλλα. Εκτός από το γεγονός ότι πρόκειται για συμφωνημένες περικοπές, υπάρχει και ο βραχνάς των οφειλών ύψους 1,5 δισ. ευρώ σε όσους συνταξιούχους έχουν καταθέσει τα χαρτιά για να λάβουν τα ποσά που δικαιούνται.

Δεν πείθονται δανειστές και επενδυτές

Οι επαφές Τσακαλώτου στο Λονδίνο αλλά και αυτές που προηγήθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες καταδεικνύουν την ιδιαίτερη δυσπιστία των αγορών τόσο για την εφαρμογή των συμφωνημένων μέτρων όσο και της μερικής διευθέτησης του χρέους μετά τις αποφάσεις του Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», ο υπουργός Οικονομικών, σε όσες απόπειρες έχει κάνει για να «πουλήσει» την έξοδο από τα μνημόνια αλλά και την… καθαρή έξοδο στις αγορές, έχει συναντήσει μόνο δυσπιστία και άρνηση από την πλευρά των funds. Ο κ. Τσακαλώτος φέρεται να έχει ενημερώσει τον πρωθυπουργό ότι υπό τις παρούσες συνθήκες δεν μπορεί να υπάρξει έκδοση ομολόγου καθώς η «θολούρα» σχετικά με την εφαρμογή του μέτρου της μείωσης των συντάξεων εκλαμβάνεται ως δυσπιστία στο μεταμνημονιακό πρόγραμμα της Ελλάδας και στις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί. Επιπλέον, υπάρχει ανησυχία για τις εξελίξεις με το ιταλικό χρέος και την πολιτική κατάσταση στη γειτονική χώρα, η οποία λειτουργεί ως βαρίδι και για την Ελλάδα. Για τον λόγο αυτόν επισημαίνεται σε όλες τις συναντήσεις η συμπεριφορά των ελληνικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά, όπου η νευρικότητα είναι το κυρίαρχο χαρακτηριστικό. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και στο Χ.Α. όπου ο Γενικός Δείκτης «πειθαρχεί» στα μηνύματα της αγοράς ομολόγων και κινείται απαξιωμένα πέριξ του επιπέδου των 700 μονάδων.

Παράγοντες της κεφαλαιαγοράς επισημαίνουν εμφατικά ότι τα τρέχοντα επίπεδα τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών αποτυπώνουν τόσο τα προεκλογικά παιχνίδια της κυβέρνησης για τις συντάξεις όσο και την προβληματική εικόνα του τραπεζικού κλάδου με το ύψος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Επιπλέον, δύο ακόμη στοιχεία καθιστούν επιφυλακτικές τις αγορές. Το ένα έχει να κάνει με την ολοκλήρωση του προγράμματος της ποσοτικής χαλάρωσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το άλλο με την ισχύ των capital controls.

Εξάλλου, οι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι αλλά και τα funds δεν πείθονται από τη μερική ρύθμιση του ελληνικού χρέους, καθώς ανησυχούν από την έκρηξη του ιδιωτικού χρέους, αλλά και τη συνεχιζόμενη προσπάθεια της κυβέρνησης να μην τηρήσει βασικά προαπαιτούμενα της μεταμνημονιακής συμφωνίας που έχουν εξόχως δομικό χαρακτήρα. Σε κάθε περίπτωση, το θέμα των συντάξεων και ειδικότερα οι πιέσεις στο ασφαλιστικό σύστημα και τους τραπεζικούς ισολογισμούς, λόγω των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αναμένεται να καθορίσουν τις τελικές αποφάσεις το αργότερο έως το τέλος Δεκεμβρίου. Από τις τελικές αποφάσεις θα καθοριστούν και οι πολιτικές εξελίξεις στη χώρα…

Ο… διπλός πονοκέφαλος του υπουργού Οικονομικών

Στην τρέχουσα συγκυρία η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει διπλό πρόβλημα, καθώς από τη μία αμφισβητεί την εφαρμογή των συμφωνηθέντων για τις συντάξεις και από την άλλη έχει να αντιμετωπίσει τις διεθνείς ανησυχίες για την πορεία του ιταλικού Προϋπολογισμού και του χρέους της γειτονικής χώρας, με φόντο την αβεβαιότητα για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας το 2019.

Στο Λονδίνο, επαναβεβαιώθηκε η ίδια εικόνα που σχημάτισε και στις ΗΠΑ ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Επί της ουσίας, για να ξαναβγεί η Ελλάδα στις αγορές, πρέπει να… ματώσει μειώνοντας τις συντάξεις, να υπάρξουν θετικά μηνύματα από τον τραπεζικό κλάδο και ταυτόχρονα να παρουσιαστούν σημάδια ηρεμίας στην Ιταλία. Ακόμη χειρότερο είναι το γεγονός ότι η αισιοδοξία της ελληνικής κυβέρνησης φαίνεται να αφήνει παγερά αδιάφορους τους επενδυτές και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Το μήνυμα που έλαβε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών από τις αγορές είναι απόλυτα σαφές και δεν επιδέχεται καμίας αμφισβήτησης. Σε όλους τους τόνους, τα μεγάλα επενδυτικά funds επισημαίνουν ότι η μη τήρηση των συμφωνηθέντων δεν μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα για να βγει στις αγορές από τη στιγμή που υπάρχει προβληματισμός για τις εξελίξεις στην Ιταλία. Από την άλλη, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι ανήμπορο να αντιμετωπίσει τις έντονες πιέσεις που δημιουργούνται λόγω αδυναμίας διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Μάλιστα, αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα αποτελέσματα των ελέγχων από την Ευρωπαϊκή Εποπτική Αρχή (SSM), στελέχη της οποίας… ξεψαχνίζουν από προχθές τους ισολογισμούς των τραπεζών και αναμένεται να θέσουν νέους στόχους σε σχέση με τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα έως το τέλος του 2021.

του Λουκά Γεωργιάδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

  • pict
  • pict

pict

pict