Navigation
12
Ιούν
location
Αθήνα
27oC
Βροχή
14 Ιαν 2019

«Στο σφυρί» 100.000 ακίνητα!

πλειστηριασμος1 Νέα

Μία ολόκληρη πόλη θα βγαίνει στους πλειστηριασμούς τον Ιανουάριο και κάθε μήνα έως το τέλος του 2021, καθώς οι τράπεζες πρέπει να επιταχύνουν τις διαδικασίες εξυγίανσης των χαρτοφυλακίων τους με κάθε μέσο και με την παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων!

Σημειώνεται ότι, με βάση τους σχεδιασμούς των πιστωτικών ομίλων, έως το τέλος του 2021 θα πρέπει να γίνουν τουλάχιστον 100.000 πλειστηριασμοί! Δηλαδή, περίπου 650 την εβδομάδα ή 2.700 μηνιαίως! Την ίδια στιγμή, σε… αναμμένα κάρβουνα βρίσκονται εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες οι οποίοι έχουν υπαχθεί στον νόμο Κατσέλη και προστατεύονται έως το τέλος Φεβρουαρίου σύμφωνα με την πρόσφατη παράταση που συμφωνήθηκε ανάμεσα στην κυβέρνηση και στις τράπεζες.

Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση της εποπτικής Αρχής των ευρωπαϊκών τραπεζών, η βιωσιμότητα των ρυθμίσεων των «κόκκινων» δανείων κρίνεται ως ιδιαίτερα προβληματική, καθώς μόνο το 25% έχει υπαχθεί σε κάποια σχετική διαδικασία. Έτσι, οι πλειστηριασμοί φαντάζουν ως «μονόδρομος», προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα των τραπεζικών χαρτοφυλακίων και να υποστηριχθεί η ανάπτυξη της οικονομίας. Βασικός στόχος για τις τράπεζες είναι η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 25 δισ. ευρώ έως το τέλος του τρέχοντος έτους, ενώ το ποσοστό από το 45% που είναι σήμερα πρέπει να υποχωρήσει κάτω από το 10% στο τέλος του 2021! Ο στόχος κρίνεται ως εξαιρετικά φιλόδοξος και γι’ αυτόν τον λόγο οι εκπρόσωποι των δανειστών και κυρίως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχουν ζητήσει ένταση των προσπαθειών και περισσότερο… αίμα!

Μπροστά στο «τσουνάμι» που έρχεται για χιλιάδες «κόκκινους» δανειολήπτες, οι τράπεζες προτείνουν λύσεις –που όμως στην πλειοψηφία τους είναι ανέφικτες– ώστε να δοθεί… παράταση ζωής. Ωστόσο, απαραίτητη προϋπόθεση για να επωφεληθούν από τις ρυθμίσεις είναι η συνέπεια στις πληρωμές. Αυτό που ανησυχεί όμως τις διοικήσεις των τραπεζών είναι ότι λόγω της οικονομικής στενότητας αυξάνονται συνεχώς οι περιπτώσεις αθέτησης πληρωμών, διασκεδάζοντας την αισιοδοξία που υπήρχε στην αρχή του περυσινού έτους για σταθερή μείωση των προβληματικών δανείων. Τα τραπεζικά επιτελεία, επιτέλους, αρχίζουν και λίγο το καταλαβαίνουν, βλέπουν ότι η μείωση των εισοδημάτων λόγω υπερφορολόγησης φέρνει ολοένα και περισσότερους δανειολήπτες σε αδιέξοδο. Το γεγονός αυτό επηρεάζει αρνητικά τους σχεδιασμούς για τη μείωση του χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών και κατ’ επέκταση τους ισολογισμούς τους.

Στο μικροσκόπιο

Το θέμα των «κόκκινων» δανείων μπαίνει κατά προτεραιότητα στο μικροσκόπιο των ελεγκτών οι οποίοι έρχονται στην Αθήνα σε λίγες ημέρες, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας σε περιβάλλον ενισχυμένης εποπτείας μετά τη λήξη του προγράμματος διάσωσης.

Στο πλάνο των κύριων ελέγχων που θα πραγματοποιήσουν, περιλαμβάνεται η εξέταση των νομικών και τεχνικών εμποδίων που υπάρχουν ακόμη στη διαδικασία των πλειστηριασμών. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, έως τον Απρίλιο πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι αλλαγές, έτσι ώστε το σύστημα των πλειστηριασμών να λειτουργήσει απρόσκοπτα. Συνεπώς, έως το τέλος Μαρτίου, η κυβέρνηση οφείλει να έχει περάσει όλες τις αναγκαίες νομοθετικές πρωτοβουλίες, ώστε να τροποποιηθούν οι διατάξεις που αφορούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Στόχος είναι να βρεθούν όσο γίνεται περισσότεροι εκτός της προδικασίας για ένταξη στο καθεστώς προστασίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται…

Μεταξύ των… λεπτομερειών που θα εξετάσουν οι εκπρόσωποι των δανειστών, περιλαμβάνεται και η ανταπόκριση των στρατηγικών κακοπληρωτών στην εξυπηρέτηση των δανείων τους, υπό τον φόβο της άρσης του τραπεζικού απορρήτου τους. Σημειώνεται ότι αρκετοί δανειολήπτες βρήκαν… ξαφνικά λεφτά για να εξυπηρετήσουν τα «κόκκινα» δάνεια τους, καθώς στην περίπτωση που γινόταν άρση του τραπεζικού απορρήτου και αποδεικνυόταν δόλος, τότε θα κατέρρεε αυτομάτως η όποια προστασία από τους πλειστηριασμούς.

Ωστόσο, το… καλύτερο στην όλη διαδικασία των πλειστηριασμών έχει να κάνει με τις αυστηρές εντολές που έχουν δώσει οι δανειστές προς την κυβέρνηση, έτσι ώστε να διασφαλίσει με τη λήψη αυστηρών αστυνομικών μέτρων τη διαδικασία ολοκλήρωσής τους. Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να φρουρούνται τα συμβολαιογραφεία στα οποία θα γίνονται οι πλειστηριασμοί, ώστε να αποτραπούν… ανεπιθύμητες επισκέψεις ή τρομοκρατικές ενέργειες που με τη σειρά τους θα μπορούσαν να δημιουργήσουν… κακή ψυχολογία στους υποψήφιους αγοραστές. Ο στόχος είναι σαφής σε αυτήν την περίπτωση και έχει να κάνει με την απρόσκοπτη και χωρίς φόβο συμμετοχή των εμπλεκόμενων και ενδιαφερόμενων στην όλη διαδικασία. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι οι δανειστές έχουν αντιληφθεί πως κάτι ύποπτο συμβαίνει στις ματαιώσεις πλειστηριασμών για ακίνητα μεγάλης αξίας, τα οποία πρέπει να εκπλειστηριάζονται κατά προτεραιότητα.

του Λουκά Γεωργιάδη

 Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

 

 

 

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ