Navigation
12
Απρ
location
Αθήνα
21oC
Αρκετά σύννεφα
8 Αυγ 2016

Στο Ανατολικό Αιγαίο, το πάρτι του τουρισμού δεν έγινε ποτέ…

τουρισμός Uncategorized

Μία ακόμη χρονιά-ρεκόρ σε αφίξεις και έσοδα είναι η φετινή για τον ελληνικό τουρισμό. Τα μηνύματα είναι αισιόδοξα παντού, εκτός από το Ανατολικό Αιγαίο. Οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις είναι ήδη αυξημένες κατά 4,4% σε σχέση με πέρυσι, ενώ σε διπλάσιο ποσοστό εμφανίζεται η αύξηση των αφίξεων στα περιφερειακά αεροδρόμια, κατά 9% τον Ιούλιο και 10% τον Αύγουστο.

της Μαρίας Καμπουράκη

Από την άλλη,όμως, πλευρά, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου οι επιχειρηματίες, απελπισμένοι, παρατηρούν τα έσοδα να μην ξεπερνούν τα έξοδα, λόγω του σχεδόν ανύπαρκτου τουρισμού. Η γενικότερη ρευστότητα από τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου αλλά και η παγιωμένη, πλέον, κατάσταση του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος, που πλήττει τη χώρα μας,έχει διαμορφώσει ένα εκρηκτικό κλίμα στις ανατολικέςνησιωτικές περιοχές.

 

Λέσβος: Οι φορείς (από τον χώρο των εστιατορίων, καφέ, λιανεμπορίου) της Λέσβου αναφέρουν ότι η πτώση της ζήτησης έχει φθάσει το 80%, ενώ οι κρατήσεις στα καταλύματα πλησιάζει το 63%. Συνολικά, το πρώτο τρίμηνο της φετινής τουριστικής περιόδου, δηλαδή τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο, ήρθαν στη Λέσβο 9.904 τουρίστες. Την αντίστοιχη περσινή περίοδο στο νησί είχαν φθάσει 29.106 άτομα. Δηλαδή, σε επίπεδο τριμήνου, η μείωση των αφίξεων ανέρχεται σε ποσοστό 65,97%. Το ποσοστό αυτό της μείωσης στις τουριστικές αφίξεις της Λέσβου, εφόσον συνεχιστεί έως τον Οκτώβριο, δείχνει πως με τη λήξη της τουριστικής περιόδου οι αφίξεις των τουριστών θα κυμαίνονται, οριακά, πάνω από τις 20.000, όταν το 2015 είχαν ξεπεράσει τις 75.000. Όπως όλα δείχνουν, η Λέσβος φέτος θα χάσει 55.000 τουρίστες, οι οποίοι πραγματοποιούν κατά μέσο όρο εννέα διανυκτερεύσεις ο καθένας. Δηλαδή, η τουριστική βιομηχανία της Λέσβου θα χάσει το 2016 περί τις 495.000 διανυκτερεύσεις.
Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις, φέτος αναμένεται να χαθούν 742.500 ημερομίσθια και η κατανάλωση 2.475 τόνων τροφίμων.

Κως: Για εφιάλτη χωρίς τέλος μιλούν οι επιχειρηματικοί παράγοντες του νησιού, αποτυπώνοντας την κατάσταση που βιώνει φέτος η Κως. Τα έως τώρα στοιχεία δείχνουν ότι η μέση πτώση των κρατήσεων κυμαίνεται στο 36% συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.Μεταφορικά και κυριολεκτικά, φέτος της γύρισαν την πλάτη… οι Πολωνοί, που τα προηγούμενα χρόνια την επέλεγαν σε μεγάλο ποσοστό για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Η μείωση των κρατήσεων από τους Πολωνούς έχει ξεπεράσει το 65%, ενώ ακολουθούνται από τους Ολλανδούς (-42%), τους Σκανδιναβούς (-35%), τους Γερμανούς (-19%) και τους Βρετανούς (-17%).

 

Χίος: «Ζούμε τη χειρότερη τουριστική χρονιά των τελευταίων 40 χρόνων», τονίζουν οιάνθρωποι του νησιού, που περιμένουν το καλοκαίρι για να μπορέσουν να μαζέψουν κάποια χρήματα και με αυτά να περάσουν τον χειμώνα τους. Αντί των 1.392 περσινών τουριστών στη Χίο τον Ιούνιο, έφτασαν μόλις 428 τουρίστες. Ανάλογος είναι και ο αριθμός πτήσεων εξωτερικού. Στη Χίο έφτασαν μόλις 19 αεροπλάνα, αντί των 40 περσινών – δηλαδή υπήρξε μείωση που έφτασε το 52,5%.
Σύμφωνα με την άποψη τουριστικών φορέων της Χίου, η φετινή μείωση των αφίξεων επισκεπτών εξωτερικού στη Χίο σε ποσοστό πάνω από 40% οφείλεται στις περσινές προσφυγικές ροές «που δυσφήμησαν το νησί στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στην Ευρώπη, ως προορισμό για διακοπές».

 

Σάμος: Η τουριστική περίοδος άνοιξε για το νησί με μείωση 41,9%, ενώ τέλη Ιουλίου η πτώση είχε περιοριστεί στο 39%. Όμως και πάλι, αναφέρουν επιχειρηματίες του νησιού, ο χαρακτηρισμός της Σάμου ως νησιού των μεταναστών δρα ανασταλτικά για τους τουρίστες. Συγκριτικά με πέρυσι, οι κρατήσεις από Γερμανία παρουσιάζουν υστέρηση κατά 50%, από Ολλανδία 45%, από Σκανδιναβία 40%, από Αγγλία 30% και από Σλοβενία, Τσεχία και Πολωνία 50%.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΣΕΤΕ (Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων), βάσει των στοιχείων του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ του υπουργείου Εργασίας, στα νησιά αυτά υπό κανονικές συνθήκες απασχολούνται περί τους 25.000 μισθωτούς εργαζομένους τους χειμερινούς μήνες και περί τους 40.000 τους μήνες αιχμής της τουριστικής δραστηριότητας. Με εκτιμώμενο (βάσει στοιχείων ΙΚΑ) μέσο μηνιαίο μισθό900 ευρώ, τα υπό κανονικές συνθήκες επίπεδα απασχόλησης στα νησιά της Κω, της Λέσβου, της Σάμου και της Χίου αποφέρουν σε ετήσια βάση περίπου 150 εκατ. ευρώ εισφορές στο ΙΚΑ και πάνω από 300 εκατ. ευρώ καθαρούς μισθούς, που κατά κύριο λόγο στηρίζουν τις τοπικές οικονομίες.

Αν η μείωση των αφίξεων επιφέρει μια μείωση της απασχόλησης τους μήνες τουριστικής αιχμής κατά 10.000 μισθωτούς εργαζομένους(δηλαδή να απασχολούνται 30.000 τους καλοκαιρινούς μήνες, αντί για 40.000),η άμεση επίπτωση θα είναι η απώλεια περισσότερων από 30 εκατ. ευρώ από καθαρούς μισθούς που δαπανώνται στην τοπική οικονομία,ενώ, επιπλέον, το Δημόσιο θα επιβαρυνθεί με 30 εκατ. ευρώ από απώλεια ασφαλιστικών εισφορών και δαπάνη επιδομάτων ανεργίας. Οι μεσοπρόθεσμες επιπτώσεις θα είναι ακόμη μεγαλύτερες, γιατί είναι σχεδόν βέβαιο ότι ένας αριθμός επιχειρήσεων θα αναγκαστεί να διακόψει τη λειτουργία τους.

Όλα αυτά δείχνουν, σε συνδυασμό με τη γενικότερη ύφεση που πλήττει κυρίως την πολύ μικρή και μικρομεσαία επιχειρηματικότητα (αν συνυπολογιστεί και ότι ο χρόνος της τουριστικής περιόδου που απομένει), πως, ακόμη και αν υπάρξει μια συγκυριακή ανάκαμψη, σε καμία περίπτωση δεν επαρκεί για την κάλυψη των απωλειών, κάτι που θα πρέπει άμεσα να οδηγήσει την Πολιτεία στο να ληφθούν μέτρα ανακούφισης αλλά και διευκόλυνσης των επιχειρήσεων αυτών των περιοχών, ώστε να εξασφαλιστούν η βιωσιμότητα και η συνέχειά τους.

 

Το παρόν κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο 06/08

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ


  • pict
  • pict

pict

pict