Navigation
9
Απρ
location
Αθήνα
16oC
Αίθριος - καθαρός
10 Νοέ 2016

Στις τράπεζες, κάνε όπως οι Κύπριοι

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη

Επικίνδυνα τραπεζικά παιχνίδια παίζει η Αθήνα.

Στο σημείο αυτό το σύνολο της Τρόικας και των «θεσμών» είναι απόλυτα σύμφωνο: Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας δεν θα είναι φίλος, συγγενής, κουμπάρος ή σύντροφος του Πρωθυπουργού.

  • «Για πολλά χρόνια το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ήταν αιμομικτικό. Ήρθε η ώρα να ομαλοποιηθούν οι σχέσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας…»

Οι Ελληνικές Τράπεζες θα διοικηθούν –για πρώτη φορά- από ανθρώπους που ουδεμία σχέση έχουν με το πρόσφατο παρελθόν.

Αυτό δεν είναι κακό ούτε απαραιτήτως καλό. Είναι απλώς η απόφαση του βασικού μετόχου των ελληνικών τραπεζών. Βασικός μέτοχος στις συστημικές τράπεζες της χώρας δεν είναι το Δημόσιο αλλά ο Ευρωπαίος Κεντρικός Τραπεζίτης Μάριο Ντράγκι.

  • Οι Ελληνικές τράπεζες δεν έχουν λεφτά, στα ταμεία τους. Είναι δηλαδή έμποροι χρήματος χωρίς εμπόρευμα.
  • Το μεγαλύτερο μέρος των καταθέσεων στο τραπεζικό μας σύστημα είναι υποθηκευμένο έναντι των 106 δις Ευρώ που είναι τα «κόκκινα δάνεια».

Όσο δεν λύνεται ο γόρδιος δεσμός των «κόκκινων δανείων», όσα λεφτά κι αν μπουν στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για να καλύπτουν τις τρύπες των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

Με άλλα λόγια, οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών πρέπει να είναι διαφορετικού χαρακτήρα από τις διοικήσεις του παρελθόντος.

  • Σήμερα οι τραπεζίτες δεν είναι στρατηγοί που ηγούνται ενός επιθετικού στρατού έτοιμου να κατακτήσει νέες αγορές.
  • Σήμερα οι τραπεζίτες είναι απλοί διαχειριστές της οικονομικής μιζέριας της χώρας, λογιστές που πρέπει να ξεκαθαρίσουν τους λογαριασμούς και να απεικονίσουν στα βιβλία την πραγματικότητα της χώρας.

Στην Κύπρο, οι πολιτικοί συνειδητοποίησαν την τραπεζική τους πραγματικότητα πολύ νωρίς. Γι’ αυτό συμβιβάστηκαν γρήγορα επ’ ωφελεία της οικονομίας τους.

Στην Τράπεζα Κύπρου έβαλαν διοικητή τον Χούρικαν από την Ιρλανδία κι αμέσως μετά τον Άκκερμαν της Deutsche Bank. Δεν τοποθετήθηκαν φίλοι, σύντροφοι, συγγενείς κι αγαπητικοί του κομματικού στρατού. Τεχνοκράτες ανέλαβαν να διαχειριστούν τα «κόκκινα δάνεια».

Η Ελληνική Τράπεζα έφερε έναν Διευθύνοντα Σύμβουλο από την Ολλανδία και οι συνεταιριστικές τράπεζες της Κύπρου, που αναγκάστηκαν να συγχωνευθούν, έφεραν επίσης νέα διοίκηση.

  • Κανένας από την παλαιά σχολή δεν έμεινε στις διοικήσεις των τραπεζών.

Οι κυπριακές τράπεζες δημιούργησαν μικρές επαγγελματικές Μονάδες Διαχείρισης Ακινήτων που αποκτήθηκαν έναντι χρεών.

  • Τις κατασχέσεις ακινήτων κακοπληρωτών τις ονόμασαν debt for asset swaps (συμφωνίες ανταλλαγής χρέους με ακίνητα) και η διαχείριση αυτών των περιουσιακών στοιχείων έδωσε το φιλί της ζωής στην πεθαμένη αγορά ακινήτων της Κύπρου.

Οι συμφωνίες ανταλλαγής χρέους με ακίνητα (debt for asset swaps), παράλληλα με τη δημιουργία ανεξάρτητων μονάδων διαχείρισής τους εντός των τραπεζών, μαζί με τα φορολογικά και άλλα κίνητρα της κυβέρνησης αποδίδουν καρπούς, ζωντανεύουν την κυπριακή κτηματαγορά.

Η Κύπρος έχει μεγαλύτερο πρόβλημα «κόκκινων δανείων» σε σύγκριση με την Ελλάδα. Τα προβληματικά δάνεια ξεπερνούν σε αξία το ΑΕΠ της Κύπρου.

Οι Κύπριοι όμως μετέτρεψαν το πρόβλημα σ’ ευκαιρία.

Ας παρακολουθήσουμε τα βήματά τους, ας μην επαναλάβουμε τα λάθη τους, ας χρησιμοποιήσουμε την οδυνηρή εμπειρία του δικού τους bail in…

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

PolicePress