Navigation
19
Μαΐ
location
Αθήνα
29oC
Αίθριος - καθαρός
25 Απρ 2016

«Στην οδό του μαρτυρίου» η κυβέρνηση

Μαξίμου Παρασκήνιο Οικονομία

Με δυσκολία μπορεί να τα βγάλει πέρα μέχρι και τον Μάιο, ενώ οι υποχρεώσεις για αποπληρωμή τόκων και δανείων έως τον Ιούνιο φτάνουν το 1,1 δισ. ευρώ.

της Ειρήνης Σαββοπούλου

«Αν δεν κλείσει η αξιολόγηση τώρα και πάει Μάιο-Ιούνιο, καήκαμε», είχε πει με κάθε ειλικρίνεια τον Φεβρουάριο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Δύο μήνες μετά, η κυβέρνηση βρίσκεται σε «Συμπληγάδες», καθώς οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και ο κίνδυνος οικονομικής ασφυξίας της χώρας είναι πλέον ορατός.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση με δυσκολία μπορεί να τα βγάλει πέρα μέχρι και τον Μάιο, ενώ αθροιστικά οι υποχρεώσεις της για αποπληρωμή τόκων και δανείων για Μάιο και Ιούνιο φτάνουν το 1,1 δισ. ευρώ.Έτσι, «καίγεται» να κλείσει την αξιολόγηση, ωστόσο τα νέα δεδομένα, με τις απαιτήσεις των δανειστών για προληπτικά επιπλέον μέτρα, δίνουν παράταση στην αγωνία και μεταθέτουν για μετά το Πάσχα…την Ανάσταση της ελληνικής οικονομίας, παρά την αρχική αισιοδοξία ότι κλείνουν όλα μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα και παρά τους τακτικισμούς πίεσης της κυβέρνησης προς τους δανειστές.

 

«Γολγοθάς» από την Ουάσινγκτον

Από τις επαφές του οικονομικού επιτελείου στην έδρα του ΔΝΤ, στην Ουάσινγκτον, άρχισε ο «Γολγοθάς» της κυβέρνησης. Ωστόσο, τα όσα προηγήθηκαν δείχνουν πως η «συμβιβαστική πρόταση» με την υπογραφή Σόιμπλε δεν ήταν και η απόλυτη έκπληξη, καθώς είχαν μπει ήδη «ψύλλοι στα αφτιά» του πρωθυπουργικού επιτελείου για το ότι κάτι ετοιμάζει.Διόλου τυχαία, το ταξίδι-αστραπή του Αλέξη Τσίπρα στην Ευρώπη δεν περιλάμβανε το Βερολίνο. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως ο Αλέξης Τσίπρας αναζητούσε τη Γερμανίδα καγκελάριο από το περασμένο Σάββατο, ενώ έγινε άλλη μια απόπειρα στις αρχές της εβδομάδας, τη Δευτέρα. Όλες,όμως, οι προσπάθειες του διπλωματικού του γραφείου έπεφταν σε «τοίχο». Ο προβληματισμός στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν έντονος από τη σιωπή της άλλοτε ισχυρής συμμάχου της Αθήνας. Ακόμη και όταν κατάφεραν να συνομιλήσουν οι δύο ηγέτες, δεν έγινε ποτέ γνωστό ποια ήταν η αντίδραση της καγκελαρίου, η πάγια τακτικής της οποίας είναι «βρείτε τα με τους ’’θεσμούς’’». Στο κυβερνητικό στρατόπεδο δεν παραγνωρίζουν ότι το Βερολίνο είναι εκείνο που διακαώς επιθυμεί τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και ποτέ δεν είδε με καλό μάτι, όχι μόνο τώρα επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και επί Σαμαρά, την έξοδο του Ταμείου από την Ευρώπη.

 

Η «γραμμή Μαζινό» για προληπτικά μέτρα

Έτσι, στην κυβέρνηση είχαν ήδη αρχίσει να φτιάχνουν τη «γραμμή Μαζινό». Με δηλώσεις του ο πρωθυπουργός αλλά και με παρεμβάσεις από μια σειρά κυβερνητικών στελεχών, επιχείρησαν να διαμηνύσουν στους «θεσμούς» ότι δεν πρόκειται να υπογράψουν «τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο από τη συμφωνία». Στο κυβερνητικό επιτελείο επιδιώκουν, αφού κλείσει η αξιολόγηση, κάτι που θεωρούν απόλυτα εφικτό, να υπάρξει μια ρήτρα στο «staff level agreement», με την οποία θα δεσμεύεται η Αθήνα να πάρει μέτρα, εάν και εφόσον οι στόχοι για το 2018 πέσουν έξω. «Αυτό, άλλωστε, είναι κάτι που υπάρχει και στη συμφωνία του Ιουλίου», τονίζουν κυβερνητικές πηγές. Για να βάλουν,όμως, υπογραφή, πρέπει να δεσμεύεται και η άλλη πλευρά για το θέμα του χρέους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην επιχειρηματολογία της Αθήνας παραμένουν οι διαφωνίες μεταξύ των «θεσμών», καθώς η εικόνα που έχουν από τις Βρυξέλλες είναι ότι η Κομισιόν δεν είναι σύμφωνη με τους σχεδιασμούς Σόιμπλε, αξιολογώντας θετικά τις τελευταίες δηλώσεις Ζαν ΚλοντΓιούνκερ και ΒάλντιςΝτομπρόβσκις. Μάλιστα, όπως τόνιζε κυβερνητικό στέλεχος, «ΔΝΤ και Σόιμπλε βρίσκουν έναν κοινό τόπο στα επιπλέον μέτρα μέσα από μια περίεργη λογική. Δηλαδή, ενώ το Ταμείο ζητάει απομείωση του χρέους, πράγμα που σημαίνει και λιγότερα μέτρα, οι Γερμανοί δεν το δέχονται, αλλά θέλουν το Ταμείο. Άρα, για να παραμείνει το ΔΝΤ, συμφωνούν και οι δύο σε περισσότερα μέτρα».

Ακόμη ένα επιχείρημα της Αθήνας είναι πως «δεν υπάρχει στο ελληνικό σύστημα νόμος υπό αίρεση, είναι απολύτως αντισυνταγματικό».

Ο «άσος»,όμως, που εκτιμούν πως έχουν στο μανίκι είναι η έκθεση της Eurostat, σύμφωνα με την οποία προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ το ΔΝΤ είχε προβλέψει έλλειμμα 0,25% το 2015.

Επιπλέον, στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης μπαίνουν μια σειρά οικονομικών μεγεθών, που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης, δίνουν μια διαφορετική εικόνα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας σε σχέση με ό,τι προβλεπόταν, κυρίως από Ταμείο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπως τονίζουν κυβερνητικά στελέχη, είναι και η μείωση του ΑΕΠ κατά 0,3% και όχι κατά 2,3%, όπως εκτιμούσε το ΔΝΤ τον Οκτώβριο.

 

Το «χαρτί» της πολιτικής αβεβαιότητας

Υπάρχουν,όμως, και τα πολιτικά επιχειρήματα, δηλαδή ότι με τα επιπλέον μέτρα διακυβεύεται η πολιτική σταθερότητα.Μπορεί το Μέγαρο Μαξίμου να διέψευσε τις πληροφορίες ότι ο Αλέξης Τσίπρας είπε στον Φρανσουά Ολάντ πως θα παραιτηθεί, εάν του ζητηθούν περαιτέρω μέτρα, όμως, λίγες ώρες αργότερα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησηςμίλησε ξεκάθαρα για πολιτικό πρόβλημα, το οποίο θα προκύψει εάν ζητηθούν επιπλέον μέτρα, πέραν της συμφωνίας του καλοκαιριού. Και πριν αλέκτορα φωνήσαι τρις,οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έστελναν το δικό τους μήνυμα: τα επιπλέον μέτρα δεν περνάνε από τη Βουλή, δήλωσαν αρκετοί βουλευτές. Παράλληλα, η εσωκομματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, οι «53», διαμηνύουν στο Μέγαρο Μαξίμου «όχι πάση θυσία στην εξουσία». «Ας έρθουν να εφαρμόσουν άλλοι όλα αυτά που μας ζητούν», τόνιζε με νόημα κομματικό στέλεχος. Μάλιστα, η εκ νέου ενεργοποίηση της τάσης, ενόψει και του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, πυροδότησε σενάρια ακόμη και για παραίτηση του επικεφαλής της, Ευκλείδη Τσακαλώτου. Ωστόσο, συνεργάτες του απέκλειαν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

 

Ποιο είναι το «plan Β»

Το «plan Β» της κυβέρνησης εξαντλείται, προς το παρόν, στην αναζήτηση συμμάχων που θα υποστηρίξουν τις ελληνικές θέσεις. «Αν μιλήσεις για “plan B”, και το “plan A”», τόνιζε κυβερνητικό στέλεχος. Μάλιστα, συνεργάτης του πρωθυπουργού, χωρίς να κρύβει την καχυποψία του για τις πραγματικές προθέσεις των δανειστών, επεσήμανε ότι «έχουμε κάνει κωλοτούμπα, έχουμε κάνει κυβίστηση, έχουμε κάνει σπαγγάτο, τι άλλο να κάνουμε. Αν θέλουν να σε τελειώσουν, αν θέλουν να σε κάνουν μπανανία, τι σχέδιο να έχεις. Ό,τι συμβιβασμούς και να κάνεις, δεν υπάρχει περίπτωση να τους δεχθούν».

Το παρόν κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο 23/04

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ


  • pict
  • pict

pict

pict