Navigation
16
Οκτ
location
Αθήνα
21oC
Νεφοσκεπής
25 Φεβ 2015

Στην κορυφή των αποδόσεων του δείκτη Bloomberg τα ελληνικά ομόλογα

Ομόλογα Αγορές

Τις καλύτερες αποδόσεις σε παγκόσμια κλίμακα, εμφανίζουν τα ελληνικά ομόλογα, σύμφωνα με τον δείκτη Bloomber.
Οι ομολογιούχοι που κράτησαν την ψυχραιμία τους όσο η Ελλάδα συγκρούονταν με την Ευρωζώνη σήμερα καρπώνονται τα οφέλη, αναφέρει το Bloomberg σε δημοσίευμα του σήμερα.
Η διακράτηση των τίτλων την περίοδο των ελληνικών εκλογών που οδήγησαν σε νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και την περίοδο των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους πιστωτές της, παρέδωσε στους επενδυτές τις καλύτερες αποδόσεις παγκοσμίως φέτος, σύμφωνα με τους δείκτες του Bloomberg για τα κρατικά ομόλογα.
Η απόδοση του δείκτη Bloomberg Greece Sovereign Bond από την αρχή του έτους διαμορφώνεται στο 11%, το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ 31 δεικτών σε κρατικό χρέος. Αυτό ξεπερνά την απόδοση στα πορτογαλικά ομόλογα στο 4% και στα ιταλικά στο 3,5%, όπως αναφέρει το πρακτορείο. Ο δείκτης είναι στο 100,80, το οποίο είναι 38% υψηλότερο από το μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας.
“Θα αγόραζε κανείς τα ομόλογα αυτά γνωρίζοντας ότι ο πολιτικός κίνδυνος θα μπορούσε να αυξηθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται στις δημοσκοπήσεις, έχοντας έτσι αρκετά μεγάλη αντοχή”, δηλώνει ο Orlando Green, strategist σταθερού εισοδήματος της Credit Agricole στο Λονδίνο. “Δεν γίνονται πολλές πράξεις, άρα θα πρέπει να αγοράσεις και να κρατήσεις”, αναφέρει.
Σχεδόν αμέσως μετά την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, ο νέος υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης ταξίδεψε στο Λονδίνο για να συναντηθεί με περίπου 100 επενδυτές και να τους πει ότι δεν σχεδίαζε απομείωση του χρέους, αναφέρει το Bloomberg επικαλούμενο πηγή που συμμετείχε στη συνάντηση.
Αυτό μπορεί να καθησύχασε τους επενδυτές, όπως την Pacific Investment Management Co. και το hedge fund Greylock Capital Management, οι οποίοι είχαν πει ότι συνέχιζαν να διακρίνουν αξία στα ελληνικά χρεόγραφα μετά τις εκλογές.
Το Bloomberg σημειώνει ότι κατά τη διάρκεια των τεταμένων διαπραγματεύσεων της νέας κυβέρνησης με τους πιστωτής της η αγορά ομολόγων παρέμεινε ήρεμη σε σύγκριση με το 2012.
Αν και απόδοση του 10ετούς σκαρφάλωσε μέχρι το 11,40% στις 2 Φεβρουαρίου, το 2012 είχε εκτιναχθεί στο 44,21% όταν οι ομολογιούχοι είχαν συμφωνήσει να διαγράψουν 100 δισ. ευρώ σε ελληνικό χρέος στο πλαίσιο της μεγαλύτερης αναδιάρθρωσης χρέους στην ιστορία. Χθες η απόδοση του 10ετούς είχε υποχωρήσει στο 8,63%.
“Θα πρέπει να έχει κανείς πολύ γερό στομάχι”, αναφέρει από την πλευρά του ο Richard McGuire, επικεφαλής στρατηγικής για την Ευρώπη στην Rabobank International.
Οι υφιστάμενες αποδόσεις είναι “πολύ καλύτερες, σίγουρα σε σχέση με άλλες αγορές χρέους, σε σύγκριση με την κορυφή στην αρχή του έτους. Εξακολουθεί να υπάρχει σημαντικό περιθώριο για ένταση στη συνέχεια, αλλά όσο παραμένει στο πλαίσιο ενός προγράμματος διάσωσης αναμένεται να είναι περιορισμένη”, προσθέτει.
Ακόμα και έτσι, αναφέρει το πρακτορείο, η συμφωνία της Ελλάδας με τους πιστωτές της έχει διάρκεια μόλις τέσσερις μήνες και οι αποδόσεις στα 3ετή ομόλογα στο 12,41% παραμένουν υψηλότερα από αυτές των 10ετών ομολόγων, υποδηλώνοντας ότι ορισμένοι επενδυτές ανησυχούν.
“Η αγορά έχει αξιολογήσει τις εξελίξεις μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της ως πολύ εποικοδομητικές”, αναφέρει ο Patrick Jacq, strategist σταθερού εισοδήματος της BNP Paribas SA. “Αλλά θα χρειαστεί μια πολύ πιο συγκεκριμένη συμφωνία και μεγαλύτερη βεβαιότητα για την ικανότητα της Ελλάδα να χρηματοδοτείται τα επόμενα δύο χρόνια, όχι μήνες”.
Προς το παρόν, οι πιστοί μπορούν να απολαύσουν τα οφέλη τους. Τα ομόλογα συμπλήρωσαν πέντε ανοδικές συνεδριάσεις μέχρι την Τρίτη, ενώ οι ελληνικές μετοχές έχουν καλύψει τις απώλειες που ώθησαν τον δείκτη του Χ.Α. σε χαμηλό άνω των δύο ετών στον απόηχο των εκλογών, αναφέρει το πρακτορείο.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ