Navigation
21
Απρ
location
Αθήνα
22oC
Αίθριος - καθαρός
13 Μαΐ 2017

Στη … σκιά της Ελλάδας η σύνοδος των G7 στο Μπάρι

Λαγκάρντ Σόϊμπλε Νέα

Ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι το ελληνικό ζήτημα αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα θέματα των συζητήσεων των G7 στο Μπάρι της Ιταλίας, κάνει ο γερμανικός τύπος.

Παρά το γεγονός ότι ο γερμανικός τύπος ως πρώτο θέμα επιλέγει την συνάντηση -την ερχόμενη Δευτέρα-, του νεοεκλεγέντος γάλλου πρωθυπουργού Μακρόν, με την καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, ως πρώτη είδηση, εντούτοις, αφιερώνει δημοσιεύματα στην Ελλάδα και στα όσα συμβαίνουν στο Μπάρι στη σύνοδο των υπουργών οικονομικών των Επτά πιο ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου, όπως σημειώνει ο Skai.

Το ελληνικό χρέος

«Μετά τη συναυλία και τη χαλαρή ατμόσφαιρα τα πράγματα σοβάρεψαν» γράφει στη διαδικτυακή της σελίδα η Handelsblatt. «Στο περιθώριο των επίσημων εργασιών υπήρξε και ένα διαφιλονικούμενο θέμα, το πρόβλημα του ελληνικού χρέους. Η χώρα δεν ανήκει στην ομάδα των G 7 και κατά συνέπεια ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν ήταν στο Μπάρι. Αλλά με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και την Κριστίν Λαγκάρντ ήταν δύο σημαντικοί παράγοντες που είχαν πολλά να ξεκαθαρίσουν, πώς δηλαδή θα γίνει το ελληνικό χρέος βιώσιμο».

Η έγκριτη οικονομική εφημερίδα περιγράφει τις δυσκολίες συναντίληψης ανάμεσα στο γερμανικό υπουργείο των Οικονομικών και το ΔΝΤ, που έγινε σαφής από την επανάληψη της γνωστής θέσης Λαγκάρντ πως συνεχίζει να θεωρεί απαραίτητη την ελάφρυνση του χρέους.

Ο αρθρογράφος καταλήγει: «Από το λεγόμενο Washington Group αναφέρθηκε ότι γίνονται διεργασίες για κάποιο συμβιβασμό, κανείς όμως δεν περιμένει κάποια επιτυχία, όπως αναφέρει πηγή που γνωρίζει τα ενδότερα. Ίσως την ερχόμενη εβδομάδα γίνουν κι άλλες συναντήσεις. Αλλά και οι ιταλοί οικοδεσπότες δεν θέλουν να επισκιάσει η ελληνική κρίση τη συνάντηση της ομάδας G 7. Έχουν άλλη ατζέντα που είναι τα κλασσικά θέματα μιας τέτοιας συνάντησης όπως η παγκόσμια οικονομία το παγκόσμιο δημοσιονομικό σύστημα και η διεθνής φορολογική πολιτική».

Αφιέρωμα στην Έφη Αχτσιόγλου

Η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου. Στις οικονομικές της σελίδες φιλοξενεί ένα μακροσκελές αφιέρωμα στην Έφη Αχτσιόγλου. Ο αρθρογράφος αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η Έφη Αχτσιόγλου είναι μόλις 32 χρονών, το νεώτερο μέλος της κυβέρνησης Τσίπρα. Εννοεί το ίδιο μέλλον με αυτό που περιγράφουν οι διαδηλωτές έξω από το γραφείο της, όταν αναφέρεται σε αυτό. Μάχεται για την ίδια υπόθεση, όπως και ο κόσμος έξω από το γραφείο της. Και όμως έχει μετατραπεί σε αλύπητη αντίπαλό τους. Κανείς δεν πληρώνει μεγαλύτερο τίμημα στην Ελλάδα από τη γενιά της Έφης Αχτσιόγλου».

Στη συνέχεια, το δημοσίευμα αναφέρει ότι η ανάληψη του υπουργείου εργασίας από τη νεαρή γυναίκα αποτέλεσε μια μεγάλη έκπληξη. Και το δημοσίευμα συνεχίζει: «…Ο Τσίπρας εμπιστεύτηκε μια γυναίκα, που κανείς δεν γνώριζε…Η αντιπολίτευση παρομοιάζει την Αχτσιόγλου ως παιδί του δοκιμαστικού σωλήνα του Σύριζα, αλλά για τον Τσίπρα είναι μια τελευταία γέφυρα προς τους νέους».

Συνέντευξη Σόϊμπλε

Αναλυτική συνέντευξη στο Spiegel που κυκλοφορεί σήμερα Σάββατο, 13.05 παραχώρησε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Βασικό θέμα η κριτική που άσκησε ο νεοεκλεγείς γάλλος πρόεδρος στα υπερβολικά γερμανικά πλεονάσματα, κάτι που παραδέχθηκε και ο Σόιμπλε. «Είναι σωστό ότι το γερμανικό εμπορικό ισοζύγιο με ποσοστό λίγο πάνω από το 8% του ΑΕΠ είναι πολύ υψηλό» είπε. «Τα επόμενα χρόνια θα πέσει, ήδη προδιαγράφεται κάτι τέτοιο, και είναι σωστό. Αλλά όποιος μας επικρίνει, θα πρέπει να αναρωτηθεί τους λόγους που οι εξαγωγές μας είναι τόσο ισχυρές…οι λόγοι δεν είναι πολιτικοί, αλλά οφείλονται στη μεγάλη ανταγωνιστικότητα της γερμανικής οικονομίας αλλά και στο ότι είμαστε τμήμα της ευρωζώνης. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Νράγκι αποφάσισε πολιτική μηδενικών επιτοκίων και εισέπραξε διεθνή αποδοχή, από το ΔΝΤ μέχρι τον Μακρόν. Λόγω αυτής η ισοτιμία του ευρώ έπεσε, κάτι που έκανε τα γερμανικά προϊόντα ακόμη πιο φτηνά και ελκυστικά στην παγκόσμια αγορά. Εάν δεν υπήρχε το ευρώ, τα γερμανικά πλεονάσματα θα ήταν τα μισά», τόνισε ο Σόιμπλε.

Έκπληξη προκαλεί το ότι ο γερμανός υπουργός Οικονομικών συμφωνεί με τον Μακρόν ότι θα πρέπει να γίνει μεταφορά κεφαλαίων στην ευρωζώνη.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ


  • pict
  • pict

pict

pict