Navigation
6
Αυγ
location
Αθήνα
33oC
Αίθριος - καθαρός
6 Σεπ 2016

Στη μέγγενη της ΕΕ και της… εφορίας η Apple

apple-paraskinio Επιχειρήσεις

Μπορεί να είναι εταιρεία-κολοσσός, ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι υπεράνω των φορολογικών ελέγχων. Ούτε λίγο ούτε πολύ, η Apple, η γνωστή εταιρεία υπολογιστών και ηλεκτρονικών συσκευών, καλείται από το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ να πληρώσει 13 δισ. ευρώ για φοροδιαφυγή! Συγκεκριμένα,η απόφαση της Κομισιόν αφορά τις δραστηριότητες της εταιρείας στην Ιρλανδία.

Ύστερα από τρία χρόνια εξονυχιστικής διερεύνησης, η Κομισιόν συμπέρανε ότι τα φορολογικά οφέλη της Apple είναι παράνομα, με αποτέλεσμα η ιρλανδική κυβέρνηση να ζητάει από την εταιρεία τους φόρους που δεν καταβλήθηκαν από την Apple στο έδαφός της μεταξύ του 2003 και του 2014. Συγκεκριμένα, το Δουβλίνο ζητάει το ποσό των 13 δισ. δολαρίων, μαζί με τους τόκους, σύμφωνα πάντα με όσα αναφέρει στην ανακοίνωσή του το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ.

Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, Michael Noonan, από την πλευρά του εξέφρασε τη διαφωνία του με την απόφαση της ΕΕ. Μάλιστα, η κυβέρνησή του, αναμένεται να υποβάλει ένσταση κατά της απόφασης, καθώς φοβούνται πως οι οικονομικές επιπτώσεις στη χώρα θα είναι δυσμενείς, με δεδομένο ότι μόλις πρόσφατα βγήκε από μια μεγάλη οικονομική κρίση.

 

«Αμαρτωλό» παρελθόν

Πριν από την περίπτωση της Ιρλανδίας, η Apple είχε απασχολήσει και τις ιταλικές Αρχές. Ο Εισαγγελέας του Μιλάνου διέταξε έρευνα στα τέλη του 2015 κατά της Apple Ιταλίας, η οποία υπάγεται στην Apple Ευρώπης, για φορολογική απάτη κατά την 5ετία 2008-2013. Σύμφωνα με τις ιταλικές Αρχές, στελέχη της θυγατρικής της Apple προσπάθησαν να αποκρύψουν τα πραγματικά στοιχεία της εταιρείας, για να μην πληρώσει 880 εκατομμύρια ευρώ σε φόρους που αντιστοιχούσαν στα πέντε αυτά έτη λειτουργίας της.

Ειδικότερα, ο εισαγγελέας ανέφερε πως η εταιρεία είχε κέρδη άνω του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ από το 2008 μέχρι το 2013 και πλήρωσε μόλις 30 εκατομμύρια ευρώ φόρους, την ώρα που η κανονική φορολογία στα κέρδη από επιχειρηματικές δραστηριότητες στην Ιταλία ανερχόταν στο 27,5% των κερδών.

 

Αντίκτυπο στις ευρωπαϊκές επενδύσεις

Με το άκουσμα της απόφασης της Κομισιόν, η Apple απάντησε με τόνο προειδοποιητικό, που αφορά την Ευρωζώνη. Η εταιρεία αναμένεται να υποβάλει ένσταση κατά της απόφασης, ενώ σκληρή είναι και η ανακοίνωσή της. Επιπλέον, άνθρωποι της εταιρείας ισχυρίζονται ότι η Κομισιόν επιχειρεί να «αγνοήσει τους φορολογικούς νόμους της Ιρλανδίας» και να αλλάξει το διεθνές φορολογικό σύστημα. «Στην περίπτωση της Κομισιόν δεν έχει σημασία πόσα πληρώνει η Αpple σε φόρους αλλά ποια κυβέρνηση θα πάρει τα χρήματα. Αυτό θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στις επενδύσεις και στη δημιουργία θέσεων εργασίας στην Ευρώπη» τονίζεται χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι η εταιρεία τηρεί κατά γράμμα τον νόμο και πληρώνει όλους τους φόρους που χρωστάει, υπογραμμίζοντας πως θα πραγματοποιηθεί έφεση κατά της απόφασης καθώς οι συναλλαγές που έγιναν με την εφορία ήταν στο πλαίσιο της νομιμότητας.

Επίσης, σε επιστολή του προς τους πελάτες της εταιρείας, ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Τιμ Κουκ, δίνει τη δική του απάντησή του προς την Κομισιόν μετά την απόφασή της να καταβάλλει η Apple 13 δισ. ευρώ στην ιρλανδική κυβέρνηση.

Τo σημαίνων στέλεχος του τεχνολογικού κολοσσού, υπενθυμίζοντας την προσφορά της εταιρείας στη συνολική ανάπτυξη της Ιρλανδίας καθώς και στην καταπολέμηση της ανεργίας στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρθηκε στις επιπτώσεις που θα έχει μια τέτοια απόφαση σε μελλοντικές επιχειρηματικές δραστηριότητες ξένων εταιρειών σε ευρωπαϊκό έδαφος, ενώ άφησε αιχμές και για την παρεμβατική συμπεριφορά της Κομισιόν. Μάλιστα, όπως λέει, δεν είναι η πρώτη φορά που η Apple δέχεται αυτόν τον πόλεμο, ενώ αφήνει υπόνοιες πως πίσω από το «κατηγορητήριο» κρύβονται άλλα συμφέροντα.

Το παρόν κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο  03/09

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

  • pict
  • pict

pict

pict