Navigation
10
Ιούλ
location
Αθήνα
29oC
Αίθριος - καθαρός
21 Μαΐ 2018

Στάζει φόρους η «κεραμίδα» του νέου ΕΝΦΙΑ

ΕΝΦΙΑ-Αυτιάς Χρήμα & Πολίτης

Ο νέος ΕΝΦΙΑ πάσχει βαρέως σε λαϊκές περιοχές… Οι τεχνοκράτες δεν βρίσκουν άκρη για τις τιμές ζώνης από 700 έως 1000 ευρώ, καθώς η όποια μεταβολή «αυξάνει την τιμή του φόρου 50-120 ευρώ!» σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες ακινήτων…

Η ομάδα που θα εγκρίνει τις νέες αξίες ακόμη δεν μπορεί να καταλήξει σε μία κοινή θέση. Δηλαδή δεν έχουν βρει το διαιτητικό σχήμα που θα κρίνει τις ενστάσεις! Οι αυξομειώσεις πλέον στον φόρο θα είναι δεδομένες. Δηλαδή μικρή αύξηση σε χαμηλές αξίες γης και επιβαρύνσεις σε υψηλότερες του μέσου αξίες.

Πρόβλημα μέγα υπάρχει στις περιοχές με τιμές από 700 έως 1000 ευρώ, καθώς επηρεάζονται με επιπλέον συντελεστή 0,90, δηλαδή αύξηση φόρου από 50 έως 120 ευρώ! Αυτό όμως σημαίνει φωνές διαμαρτυρίας από λαϊκές περιοχές…

Κατά τα λοιπά, το αργότερο έως τις 14 Ιουνίου, το υπουργείο Οικονομικών θα δημοσιοποιήσει την απόφαση για τις νέες τιμές ζώνης, όπως επίσης τις όποιες αλλαγές –μικρές ή μεγάλες– στους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ, καθώς οι «θεσμοί» έδωσαν μια νέα μικρή παράταση, κατανοώντας τις τεράστιες δυσκολίες του εγχειρήματος. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι ακόμα και τώρα, έχοντας δηλαδή παρέλθει η αρχική προθεσμία της 31ης Μαρτίου, οι εισηγήσεις των εκτιμητών παραμένουν στα χέρια της νεοσύστατης Ομάδας Εργασίας, που προσπαθεί να βγάλει άκρη με τις αποκλίσεις μεταξύ εισηγήσεων ή και σε σύγκριση με τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα ζητήματα που βρίσκονται στο τραπέζι σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων είναι αυτό της μεθοδολογίας, με βάση την οποία θα οριστεί τι ακριβώς συνιστά μεγάλη απόκλιση, άρα χρήζει παραπομπής στη Δευτεροβάθμια Επιτροπή. Αν και οι πηγές του υπουργείου Οικονομικών, που έδωσαν τη νέα καταληκτική προθεσμία, απέφυγαν να προδικάσουν το εύρος των αλλαγών στους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ, ως αποτέλεσμα της αναπροσαρμογής των τιμών ζώνης, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αλλαγές θα είναι περιορισμένες, στοχευμένες και χωρίς να αλλάζουν τη δομή/φιλοσοφία του ΕΝΦΙΑ.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι π.χ. στις αποκαλούμενες «λαϊκές» περιοχές θα γίνουν μικρές διορθώσεις στους συντελεστές, έτσι ώστε να μην περάσει το σύνολο των επιβαρύνσεων από την αύξηση των τιμών ζώνης, ενώ αντιστοίχως επιβαρύνσεις θα υπάρξουν στα υψηλότερα κλιμάκια. Και όπως υποστηρίζει η δικηγόρος Ολυμπία Νικολοπούλου, «η πληρωμή του φόρου θα είναι 2,65 δισ., δηλαδή οι δανειστές απλά θέλουν τα λεφτά τους! Αυτό σημαίνει πολλές εσωτερικές ανακατατάξεις στον φόρο».

Χάνουν πάντως όσοι έχουν ακίνητα σε περιοχές με σημερινή τιμή ζώνης 750 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, με 1.000 ευρώ με 1.500 ευρώ. Η αύξηση του ΕΝΦΙΑ θα είναι σε αυτές τις περιοχές από 3,5% έως 21,6%. Θα έχουμε και οριακά μεγαλύτερες αυξήσεις.

Μεγαλύτερο ΕΝΦΙΑ θα πληρώσουν: Μετς, Κουκάκι, Πετράλωνα, Παγκράτι, Μεταξουργείο και Κεραμεικός. Σε άλλες περιοχές, από τα 900 ευρώ, η κατώτατη θα πάει στα 1.100-1.200, με αυξήσεις 21,6%. Εδώ ο συντελεστής του ΕΝΦΙΑ θα αυξηθεί έως 4,5%.

Το νέο σύστημα τιμών θα στηρίζεται στα εξής:

 1. Σε πραγματικές τιμές.
 2. Σε τιμές ζώνης.
 3. Σε στατιστικό υπόδειγμα.
 4. Σε δεδομένα γραφείων πώλησης.
 5. Σε δεδομένα συμβολαιογραφικών γραφείων.
 6. Σε δεδομένα εμπορικών πράξεων.
 7. Σε δεδομένα πλειστηριασμών.
 8. Σε δεδομένα τραπεζών.
 9. Σε δεδομένα εκτιμητών.

Όλα αυτά θα δημιουργούν την τελική τιμή. Η ανάλυση των δεδομένων και η διαμόρφωση εξελικτικών τιμών οδηγούν στο επιθυμητό σημείο. Πάντως τα πρώτα εκκαθαριστικά έρχονται Ιούνιο και Αύγουστο και πληρώνουμε!

Όσο για το τι επηρεάζεται όσον αφορά φόρους και επιδόματα δείτε παρακάτω.

ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΝΤΑΙ 

 • Κάρτα σίτισης
 • Επίδομα πετρελαίου θέρμανσης
 • Επιδότηση ενοικίου
 • Φτηνό ρεύμα μέσω ΔΕΗ
 • Κατώτατο εγγυημένο εισόδημα
 • Οικογενειακό επίδομα
 • Φοιτητικό επίδομα
 • Έκπτωση ΕΝΦΙΑ

ΦΟΡΟΙ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΝΤΑΙ

 • ΕΝΦΙΑ και συμπληρωματικός
 • Τεκμήριο κατοικίας – εισόδημα
 • ΤΑΠ – Φόρος μεταβίβασης
 • Φόροι δωρεάς – κληρονομιάς
 • Φόρος γονικών παροχών
 • Τέλος Κτηματολογίου

Πρόστιμα πολεοδομίας

Πρόστιμα αυθαιρέτων – εισφορές γης – Δημοτικά Τέλη

του Γιώργου Αυτιά

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

 • pict
 • pict

pict

pict