Navigation
5
Απρ
location
Αθήνα
15oC
Ασθενής Βροχή
15 Μαρ 2016

Στασινός: 4.000 μηχανικοί διαγράφονται κάθε χρόνο από το ΤΕΕ λόγω κρίσης

Μηχανικοί Νέα | Οικονομία

«Οι φορείς των μηχανικών προσπαθούν ενεργά για να μειωθεί το φαινόμενο της μετανάστευσης του επιστημονικού προσωπικού της χώρας, ένα φαινόμενο που λόγω της οικονομικής κρίσης μεγαλώνει κάθε μέρα που περνάει και αν δεν το αντιμετωπίσουμε οργανωμένα σε συνεργασία με την Πολιτεία μπορεί να φτάσει στο ακραίο σημείο να μείνει η Χώρα χωρίς επιστημονικό προσωπικό», δηλώνει ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός κατά τη διάρκεια επιστημονικής ημερίδας με τίτλο «Εξαγωγή Τεχνογνωσίας από Έλληνες Πολιτικούς Μηχανικούς».

Μάλιστα, ο κ. Στασινός έκανε γνωστό ότι 4.000 μηχανικοί διαγράφονται κάθε χρόνο από τις τάξεις του ΤΕΕ, ενώ σύμφωνα με το επιμελητήριο ο αριθμός έχει αυξητικές τάσεις χωρίς να συνυπολογίζονται οι νέοι μηχανικοί οι οποίοι επιλέγουν να μην εγγραφούν καθόλου.

Όπως αναφέρει ο Πρόεδρος του ΤΕΕ οι παράγοντες που έχουν οδηγήσει σε αυτό το σημείο είναι η έλλειψη ανάπτυξης, η υπερφορολόγηση, οι πολύ υψηλές ασφαλιστικές εισφορές, η γραφειοκρατία.

Αναφορικά με την υπερφορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών ο κ. Στασινός τόνισε ότι: «Σήμερα είναι 26% από το πρώτο ευρώ, γίνεται σύντομα 29%, ενώ σε συνδυασμό με την προκαταβολή φόρου που από 80% θα γίνει 100% είναι κάτι εντελώς παράλογο για επαγγελματίες χωρίς καμία σταθερή σχέση εργασίας και δεν ισχύει σε καμία σύγχρονη χώρα».

Παράλληλα, σημείωσε ότι οι ασφαλιστικές εισφορές με τον νόμο που θέλει να φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή θα γίνουν εξωπραγματικές και συγκεκριμένα 38.50% του εισοδήματος των μηχανικών.

«Η εκπληκτική καθυστέρηση Υπουργών της Κυβέρνησης να εκδώσουν έτοιμες διοικητικές πράξεις όπως η ΚΥΑ για την ηλεκτρονική έκδοση οικοδομικών αδειών και το ΠΔ για την ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίων που θα καταπολεμούσαν φαινόμενα διαφθοράς , θα διευκόλυναν τη ζωή των μηχανικών και θα μείωναν το κόστος των πολιτών».

Σχετικά με το φαινόμενο brain drain (“διαρροή εγκεφάλων”) και τους υψηλότατους δείκτες μετανάστευσης του επιστημονικού δυναμικού της χώρας ο πρόεδρος του ΤΕΕ είπε ότι «πολύ απλά θα μπορούσαμε να πούμε ότι σπουδάζουμε σε υψηλό επίπεδο Έλληνες “δωρεάν” για να τους βρουν έτοιμους χώρες του εξωτερικού».

Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές οι διοργανωτές της ημερίδας, «περισσότερο από το 30% της ύφεσης συνδέεται με την πτώση των επενδύσεων στις Κατασκευές. Σε όρους απασχόλησης, χάθηκαν και χάνονται εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας. Ειδικότερα στους Πολιτικούς Μηχανικούς, το φαινόμενο της μετανάστευσης επιστημονικού δυναμικού (“διαρροή εγκεφάλων” γνωστό ως brain drain) γίνεται εκρηκτικό με τους νέους απόφοιτους των Σχολών και των Τμημάτων να το προγραμματίζουν ως “μονόδρομο”.

Επιπλέον, υπογραμμίστηκε ότι το πρόβλημα δεν συγκεντρώνεται μόνον στους νέους μηχανικούς. Η επαγγελματική καθημερινότητα και οι ζημίες των τελευταίων ετών δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες και για τους παλαιότερους Μηχανικούς, οι οποίοι μεταναστεύουν με τις οικογένειές τους, γιατί στην χώρα μας τα αντικείμενα δουλειάς είναι περιορισμένα και τα έξοδα συντήρησης γραφείου δυσανάλογα μεγάλα».

Διοργανωτές της ημερίδας ήταν το ΤΕΕ (Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος), ο ΣΠΜΕ (Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος) και το ελληνικό τμήμα της ASCE (του επαγγελματικού φορέα των Πολιτικών Μηχανικών των ΗΠΑ), προκειμένου να αναζητηθούν οι βέλτιστες πρακτικές ώστε εργαζόμενοι στην Ελλάδα να προσφέρουν υπηρεσίες στη διεθνή αγορά, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην Εθνική Οικονομία.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

  • pict
  • pict

pict

pict

PolicePress