Navigation
12
Μαΐ
location
Αθήνα
25oC
Αραιή συννεφιά
29 Σεπ 2020

Σταϊκούρας: Στο πρώτο εξάμηνο του 2021 τα πρώτα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης

Σταϊκούρας-για-slider Οικονομία

Την πεποίθηση πως η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε πολύ πιο ώριμο σημείο από ότι άλλες ευρωπαϊκές χώρες ως προς την προετοιμασία για την υποβολή προτάσεων χρηματοδότησης από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN Greece.

«Είμαστε σε πολύ πιο ώριμο σημείο από ότι είναι άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σε περίπου 20 ημέρες από σήμερα θα είμαστε σε θέση να υποβάλουμε κάποιες προτάσεις», είπε ο υπουργός, προσθέτοντάς πως οι ελληνικές προτάσεις πολιτικής θα αξιολογηθούν από τα ευρωπαϊκά όργανα μέσα στο επόμενο τρίμηνο, ώστε να εκταμιευθούν οι πρώτοι πόροι μαζί με κάποιες προκαταβολές στο πρώτο εξάμηνο του 2021.

Ο υπουργός θέλησε να αποσαφηνίσει πως οι καθυστερήσεις στο θέμα του Ταμείου Ανάκαμψης δεν οφείλονται στην ελληνική πλευρά και απεκάλυψε πως οι κατευθυντήριες γραμμές για το πως θα δοθούν τα χρήματα απεστάλησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα κράτη μέλη μόλις την προηγουμένη εβδομάδα.

Αν και ερωτήθηκε για πιθανές πολιτικές που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης ο υπουργός δεν θέλησε να υπεισέρθει σε λεπτομέρειες. «Δεν πρόκειται να απαντήσω σε κανένα ερώτημα για συγκεκριμένες πολιτικές ως προς το Ταμείο Ανάπτυξης, διότι ακόμη επεξεργαζόμαστε το σχέδιο το οποίο θα πρέπει να είναι συνεκτικό και ολιστικό», αρκέστηκε να απαντήσει.

Απεκάλυψε πάντως πως από τα 2,7 δισ. ευρώ που δικαιούται η Ελλάδα από το κοινοτικό πρόγραμμα για την αύξηση της απασχόλησης SURE εφέτος θα λάβει περίπου τα μισά.

Ερωτηθείς για το προσχέδιο προϋπολογισμού 2021 ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε πως το οικονομικό επιτελείο έχει καταλήξει σε κάποια μεγέθη, κάνοντας όπου απαιτείται και τις αναγκαίες αναθεωρήσεις.

Σε σχέση με το βαθμό της ύφεσης το 2020 επιβεβαίωσε πως θα κινηθεί μεταξύ 8% -9%, λέγοντας πως εκτιμά πως δεν θα υπάρξει ουσιαστική μεταβολή σε σχέση με την εκτίμηση που είχε κάνει η κυβέρνηση τον Απρίλιο.

Ωστόσο, ο ίδιος ξεκαθάρισε πως σε αυτή τη φάση η πορεία του ΑΕΠ είναι απόλυτα συνδεδεμένη με την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης. «Η εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης του τελευταίους 2,5 μήνες δεν ήταν αυτή που επιθυμούσαμε», είπε σχετικά.

Στην ερώτηση αν αντέχει ένα νέο γενικευμένο lockdown η οικονομία, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε πως κανένας υπουργός Οικονομικών δεν θέλει περιορισμούς στην οικονομική δραστηριότητα και πως ένα lockdown κοστίζει στην οικονομία 2,5% – 3% του ΑΕΠ σε μηνιαία βάση.

Κατά τον ίδιο το πιο σημαντικό ερώτημα είναι το εάν υπάρχουν τα απαραίτητα ταμειακά διαθέσιμα για να στηριχθεί η οικονομία σε περίπτωση lockdown. Και σε αυτή την ερώτηση απάντησε καταφατικά.

«Έχουμε κτίσει ταμειακά διαθέσιμα 37,7 δισ. ευρώ για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες αντιμετώπισής της πανδημίας», είπε και ξεκαθάρισε πως η πλειοψηφία των χρημάτων αυτών κτίσθηκαν επί διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας. «Κρατάμε σε υψηλά επίπεδα τα ταμειακά διαθέσιμα, αφενός για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες αντιμετώπισής της κρίσης και αφετέρου για να κρατήσουμε ζεστό το επενδυτικό ενδιαφέρον», προσέθεσε ο υπουργός.

Πάντως, ο υπουργός δεν θέλησε να απαντήσει στο εάν η Ελλάδα θα βγει εκ νέου στις αγορές για δανεισμό το προσεχές διάστημα. «Η έξοδος στις αγορές δεν προαγγέλλεται από κανέναν μας. Πρέπει με ευφυία και την κατάλληλη χρονική στιγμή να δανειστούμε εκείνο το ποσό που εκείνη τη στιγμή ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της αγοράς», είπε.

Σχετικά με τα μέτρα τόνωσης της ρευστότητάς της οικονομίας ο κ. Σταϊκούρας απεκάλυψε πως πάνω από 165.000 επιχειρήσεις έχουν υποβάλει αίτηση για τον τρίτο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής και εκτίμησε πως συνολικά μέσα στον Οκτώβριο θα δοθούν 1,5 δισ. ευρώ.

Ο ίδιος είπε πως ο τέταρτος κύκλος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής θα τρέξει μέσα στο Νοέμβριο και τόνισε πως είναι της άποψης πως σε αυτόν θα πρέπει να ενσωματωθούν και οι επιχειρήσεις που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές από τις πλημύρες.

Ο υπουργός είπε παράλληλα πως δρομολογείται με καταληκτική ημερομηνία τέλος Οκτωβρίου ο δεύτερος κύκλος του εγγυοδοτικού μηχανισμού, αναφέροντας πως μέσα από τον πρώτο κύκλο του εγγυοδοτικού μηχανισμού έχουν δοθεί 5.000 δάνεια.

Συνοπτικά ανέφερε πως από άποψη ρευστότητάς τον Ιούλιο έπεσαν στην οικονομία 2 δισ. ευρώ και τον Αύγουστο 800 εκατ. ευρώ και εκτίμησε πως μέσω του Ταμείου Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ), του νέου εγγυοδοτικού μηχανισμού και μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής θα πέσουν σημαντικοί πόροι της τάξης των 4 με 5 δισ. ευρώ στην οικονομία τους επόμενους μήνες.

Τέλος, ερωτηθείς για τις μειώσεις μισθωμάτων για τους πληγέντες από τον κορωνοϊό ξεκαθάρισε πως δεν θα υπάρξει κάποια αλλαγή. «Τα δεδομένα είναι αυτά που νομοθετήσαμε πρόσφατά. Σήμερα ότι ψηφίσαμε ισχύει», είπε.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ