Navigation
20
Οκτ
location
Αθήνα
21oC
Αίθριος - καθαρός
8 Ιούν 2020

Στα χαρακώματα αγοραστές και «σορτάκηδες»

ευρωπαϊκά χρηματιστήρια Νέα | Χρηματιστήριο

«Short» και «long» βρίσκονται σε θέσεις μάχης, καθώς το κλίμα στα Χρηματιστήρια παραμένει εύθραυστο λόγω των νέων οικονομικών δεδομένων που έχει δημιουργήσει η πανδημία.

Πάντως, τις δύο τελευταίες εβδομάδες οι αγοραστές έχουν πάρει… κεφάλι από τους «σορτάκηδες», επιβεβαιώνοντας το παλιό χρηματιστηριακό ρητό «The trend is our friend». Είναι ξεκάθαρο ότι η βραχυπρόθεσμη τάση για τα μεγάλα διεθνή Χρηματιστήρια, κόντρα σε όλα τα τρέχοντα δεδομένα, δείχνει να ελέγχεται από τους «buyers» και το χρήμα από το ελικόπτερο που ρίχνουν στις αγορές οι κατά τόπους Κεντρικές Τράπεζες. Οι τεράστιες ποσότητες μετρητών που κυκλοφορούν στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα σημαίνουν ότι υπάρχουν ουσιαστικά πυρομαχικά για να σπρώξουν τις τιμές επικίνδυνου ενεργητικού ακόμα υψηλότερα.

Διχασμένοι οι αναλυτές – Αλλαγή πλεύσης

Πάντως αναλυτές και οικονομολόγοι προβληματίζονται για το «ράλι» των μετοχών, εν μέσω της τεράστιας οικονομικής ζημιάς που προκαλεί η πανδημία. Στον αντίποδα, το αισιόδοξο στρατόπεδο εκτιμά πως υπάρχουν καύσιμα για συνέχιση της ανοδικής κίνησης.

Και δεν θα πρέπει να θεωρείται καθόλου τυχαίο πως η Goldman Sachs έκανε στροφή 180 μοιρών και υπέκυψε ουσιαστικά στην πίεση που προκαλεί το συνεχιζόμενο «ράλι» στη Wall Street, εγκαταλείποντας τις απαισιόδοξες προβλέψεις για «βουτιά» των μετοχών.

Οι στρατηγικοί αναλυτές του αμερικανικού οίκου αναθεώρησαν την πρόβλεψη ότι ο δείκτης S&P θα υποχωρήσει στις 2.400 μονάδες (πτώση άνω του 20% από το κλείσιμο των 3.044 της Παρασκευής) και τώρα προβλέπουν πως οι καθοδικοί κίνδυνοι περιορίζονται, με όριο τις 2.740 μονάδες. Παράλληλα εκτιμά πως ο παγκόσμιος δείκτης-βαρόμετρο θα μπορούσε να φτάσει έως και τις 3.200 μονάδες.

Οι στρατηγικοί αναλυτές της Goldman Sachs διατήρησαν πάντως τον στόχο για το τέλος του έτους στις 3.000 μονάδες. Να σημειωθεί ότι ο αμερικανικός δείκτης κερδίζει 36% από τα χαμηλά στις 23 Μαρτίου, χάρη στις μαζικές κινήσεις τόνωσης σε νομισματικό και δημοσιονομικό επίπεδο.

Το πόσο έχουν μπερδέψει οι αγορές του αναλυτές αποδεικνύεται και από το ότι ενώ οι αναλυτές της JP Morgan Chase & Co στις 28 Μαΐου βγήκαν από τη θέση «ταύρου» που είχαν υιοθετήσει, προειδοποιώντας για τις αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, τρεις ημέρες μετά ο ίδιος επενδυτικός οίκος αλλάζει στάση, εκτιμώντας ότι υπάρχει περιθώριο να εισρεύσουν δισεκατομμύρια στις μετοχές σε βάρος των ομολόγων, για να εξισορροπηθούν χαρτοφυλάκια. Τα Money-market funds έχουν προσελκύσει 1,2 τρισεκατομμύρια φέτος, ενώ οι fund managers, με συνολική δύναμη πυρός 591 δισ. δολάρια, διακρατούν μετρητά σε επίπεδα που σπάνια έχουν καταγραφεί στην ιστορία, σύμφωνα με την Bank of America.

«Οι επενδυτές είναι ακόμα υπο-τοθετημένοι (underweight) στις μετοχές», επισημαίνουν οι αναλυτές της JP Morgan υπό τον Ν. Πανηγυρτζόγλου. «Υπάρχει πολύ περιθώριο για να αυξήσουν οι επενδυτές τις τοποθετήσεις σε μετοχές».

Επιφυλακτική ως προς το «ράλι» των μετοχών εμφανίζεται η γαλλική τράπεζα Societe Generale, που επισημαίνει πως τα χειρότερα μπορεί να μην έχουν παρέλθει, προσθέτοντας ότι οι κυκλικές μετοχές θα δείξουν τον δρόμο προς την ανάκαμψη.

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές της τράπεζας, η ταλαντευόμενη απόδοση των θεμελιωδών στοιχείων που συνδέονται με τον οικονομικό κύκλο και το momentum δείχνει πόσο εύθραυστη είναι η υπόθεση «οικονομική ανάκαμψη». Ως εκ τούτου, τα χειρότερα μπορεί να μην έχουν περάσει.

Υποτιμούνται οι κίνδυνοι

Ο John Roe, επικεφαλής επενδύσεων στη Legal & General Investment Management, πρόσφατα βγήκε αγοραστής στις μετοχές. Βλέπει ένα αυτοτροφοδοτούμενο «ράλι», καθώς οι υψηλότερες τιμές προσελκύουν περισσότερους αγοραστές, αλλά θα πρέπει να ξεπεράσει τις ανησυχίες ότι η πανδημία θα προκαλέσει μόνιμη βλάβη στην οικονομία. «Οι μετοχές έχουν φτάσει σε ένα επίπεδο που ανησυχούμε για ένα αυτοτροφοδοτούμενο μομέντουμ», είπε. «Είναι πολύ σκληρό, όταν είμαστε δομικά αρνητικοί και σκεφτόμαστε ότι τα ρίσκα δεν λαμβάνονται όσο πρέπει υπόψη».

Αλλά και η Bank of America Merrill Lynch έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, συστήνοντας επιλεκτικές τοποθετήσεις στα χαμηλά, υπό την προϋπόθεση ύπαρξης αντισταθμίσεων. Οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας είναι ιδιαίτερα προβληματισμένοι λόγω του πρόσφατου «ράλι» στον δείκτη-βαρόμετρο της Wall Street, S&P 500.

Να σημειωθεί πως οι αναλυτές της BofA συμβούλευαν τους πελάτες τους να αγνοήσουν την τρέχουσα αύξηση που σημειώνουν οι δείκτες του αμερικανικού Χρηματιστηρίου. Μαζί με την BofA συντάσσεται η πλειονότητα των επενδυτών (68%), σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της τράπεζας, η οποία υποστηρίζει πως ό,τι βλέπουμε δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα bear market rally. Στο τελευταίο της report, η Βοfa επισημαίνει πως η τάση είναι ανοδική, παρά τα αδύναμα θεμελιώδη (οι οικονομολόγοι της BofA υποβάθμισαν τις προβλέψεις τους για την παγκόσμια ανάπτυξη την περασμένη εβδομάδα μετά από μια επιδείνωση των προβλέψεων από το ΔΝΤ στις αρχές Μαΐου).

Χασούρα για τους «σορτάκηδες»

Εν τω μεταξύ, οι «σορτάκηδες» κατέγραψαν σημαντικές ζημιές τι τελευταίο διάστημα. O Rob Almeida, global investment strategist της MFS Investment Management στη Βοστόνη, τηρούσε bearish άποψη καθ’ όλη τη διάρκεια του «ράλι», όμως σχολίασε πως ήταν επώδυνο το ότι έχασε από τα κέρδη.

Ο Steven DeSanctis, αναλυτής της Jefferies, δήλωσε πως του προκαλεί νευρικότητα η ευφορία που υπάρχει στην αγορά και προειδοποιεί για απότομη αλλαγή του κλίματος.

Αυτοί που προετοιμάζονται για ένα ακόμα μεγάλο sell-off ίσως χρειαστεί να περιμένουν. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στις ΗΠΑ έχουν αφήσει να εννοηθεί πως είναι έτοιμοι να αυξήσουν τα ποσά-ρεκόρ της δημοσιονομικής και νομισματικής στήριξης, ενώ όλες οι πολιτείες είτε χαλαρώνουν τα shutdowns τους είτε τα έχουν άρει.

Ανάσα στο ελληνικό Χρηματιστήριο

Όσον αφορά το ελληνικό Χρηματιστήριο, ακολουθώντας το θετικό διεθνές κλίμα, αναρριχήθηκε πάνω από τις 650 μονάδες. Με το τραπεζικές μετοχές σε ρόλο πρωταγωνιστή, ο Γενικός Δείκτης ξεκόλλησε από τα επίπεδα των 580 μονάδων, ενώ ενθαρρυντικό στοιχείο ήταν η αύξηση των συναλλαγών.

Οι τελευταίες συνεδριάσεις αποδεικνύουν περίτρανα πως τα κεφάλαια που δραστηριοποιούνται στο Χ.Α. έχουν απόλυτα βραχυπρόθεσμο χαρακτήρα, οπότε θα συνεχίσουν να επιλέγουν τίτλους εταιρειών που είναι εύκολη τόσο η επένδυση όσο και η αποεπένδυση, και αυτές είναι οι τραπεζικές μετοχές και λίγοι ακόμα τίτλοι από τον μη Τραπεζικό 25άρη. Από τεχνικής πλευράς, όσο ο Γενικός Δείκτης δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 652 μονάδων, οι αγοραστές δικαιούνται να ελπίζουν σε κίνηση προς τις 672-682 και 710 μονάδες.

Αβάντα στο ελληνικό Χρηματιστήριο από τη Morgan Stanley, που έκανε στροφή 180 μοιρών απέναντι στη «Λ. Αθηνών». Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα δίνει ξαφνικά ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές τους, αναβαθμίζοντας τη σύσταση για αυτές σε «υπεραπόδοση» (overweight), που αντιστοιχεί σε παρότρυνση αγοράς, από «υποαπόδοση» (underweight). Εκτιμά ότι το ξεπούλημά τους φέτος ήταν υπερβολικό, με αποτέλεσμα οι αποτιμήσεις τους να είναι ελκυστικές. Η αλλαγή στη σύνθεση του δείκτη MSCI Greece Standard και ειδικά η αφαίρεση των τραπεζών από αυτόν έπαιξαν επίσης ρόλο στην απόφαση.

Έως τώρα διατηρούσε σύσταση overweight (δηλαδή αρνητική) τόσο λόγω των μεγάλων προκλήσεων που έχουν να αντιμετωπίσουν οι τράπεζες και των εμποδίων που θέτει στα σχέδια για μείωση των «κόκκινων» δανείων η πανδημία, όσο και εξαιτίας της μεγάλης εξάρτησης της ελληνικής οικονομίας από τον τουρισμό. Αυτοί οι κίνδυνοι δεν έχουν βεβαίως εξαφανιστεί, προειδοποιούν οι αναλυτές της Morgan. Πρόκειται όμως για δύο παράγοντες που δεν επηρεάζουν πλέον στον ίδιο βαθμό τις μετοχές του ελληνικού δείκτη MSCI.

Με θετικό τρόπο σχολίασε τα αποτελέσματα α’ τριμήνου των ελληνικών τραπεζών η Bank of America Merrilly Lynch, η οποία και συστήνει στους επενδυτές την αγορά δύο εξ αυτών. Συγκεκριμένα διατηρεί τη σύσταση αγοράς (buy) για τις Alpha Bank και Eurobank, για τις οποίες και βλέπει σημαντικά περιθώρια ανόδου των μετοχών σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα. Οι νέες τιμές-στόχοι που δίνει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα θέλουν τον τίτλο της Alpha Bank στα 0,94 ευρώ, δηλαδή περίπου 60% υψηλότερα από τα υφιστάμενα επίπεδα, ενώ δίνουν περιθώριο ανόδου περίπου 30% στη Eurobank, με τη μετοχική τιμή της να φτάνει στα 0,52 ευρώ.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ