Navigation
29
Ιούλ
location
Αθήνα
42oC
Αίθριος - καθαρός
15 Φεβ 2016

Στα «δύο» οι επιχειρηματίες

Καταστήματα-Παρασκήνιο Επιχειρήσεις | Οικονομία

«Κόκκινο πανί» είναι για την πλειονότητα των επιχειρήσεων η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών

της Μαρίας Ακριβού

Τη δυσαρέσκειά τους εκφράζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις όσον αφορά τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν κυβέρνηση και εκπρόσωποι των κοινωνικών φορέων (ΣΕΒ, ΣΕΤΕ, ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ) για αύξηση των εργοδοτικών εισφορών κατά 1%, προκειμένου να μην υπάρξει μείωση στις συντάξεις. Οι επιχειρηματίες δηλώνουν ότι οι αποφάσεις που λήφθηκαν, χωρίς οι ίδιοι να ερωτηθούν, απομακρύνουν κάθε πιθανότητα επανένταξής τους σε αναπτυξιακή τροχιά. Πολλοί, δε, εκφράζουν την άποψη ότι αντί οι πρόσθετοι φόροι να πηγαίνουν στα ταμεία του κράτους για να συντηρούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι παχυλές συντάξεις, θα ήταν προτιμότερο η πρόσθετη επιβάρυνση του 1% να δίνεται στους ίδιους τους εργαζομένους, οι οποίοι έχουν δει τους μισθούς τους να συρρικνώνονται, ή τα ποσά αυτά να επενδύονται σε ετήσια βάση για την κάλυψη των εσωτερικών αναγκών των επιχειρήσεων.

Κοινή παραδοχή των επιχειρηματιών είναι πως αφού η εγχώρια αγορά δεν δίνει κανένα σημάδι ανάκαμψης, η ανάπτυξη θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί για ακόμα μια φορά από ίδια κεφάλαια. Όταν όμως το κράτος λαμβάνει το 50% των κερδών μιας επιχείρησης και της ζητά να αυξήσει τις εργοδοτικές εισφορές, αυτό πρακτικά σημαίνει δύο πράγματα: πρώτον, ότι την αναγκάζει να βάλει λουκέτο εάν εξακολουθήσει να δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά, είτε να εγκαταλείψει τη χώρα και, δεύτερον, να μην προβεί σε καμία νέα πρόσληψη, συντηρώντας τα ποσοστά ανεργίας σε υψηλά επίπεδα.

Γιώργος Γκόνος, Διευθύνων Σύμβουλος Mc Cain Hellas.

«Η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων έχει ήδη πληγεί πάρα πολύ από όλα τα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί και από την ίδια την ύφεση που υφιστάμεθα την τελευταία επταετία και οποιοδήποτε νέο μέτρο θα είναι επιβαρυντικό για το σύστημα. Για το καλό των συνταξιούχων και των παιδιών τους ένα τέτοιο μέτρο δεν πρέπει να εφαρμοστεί».

Γιώργος Μιχαηλίδης πρόεδρος ΚΕΜ

«Πρόκειται για ένα σύνθετο θέμα. Αυτήν τη στιγμή ως εταιρεία πληρώνουμε τον μήνα εργοδοτικές εισφορές και ΦΠΑ ύψους 300.000 ευρώ. Οι επιχειρήσεις στέκονται στο χείλος της κατάρρευσης και οποιοδήποτε επιπλέον κόστος, συν την  επιβάρυνση προκαταβολής κατά 100% του φόρου για την επόμενη χρονιά, αλλάζει τη χρηματοδοτική τους ροή. Εμείς τον Απρίλιο πρέπει να αγοράσουμε τις πρώτες ύλες μας. Πώς θα γίνει αυτό; Τα μέτρα που λαμβάνονται δεν έχουν καμία λογική και είναι καταστροφικά για την ελληνική οικονομία στο σύνολό της».

Ναταλί Βαγιωνή, ιδιοκτήτρια της Fresh Line

«Οι εργοδοτικές εισφορές ήταν ήδη σε πολύ υψηλά επίπεδα. Κινούμαστε σε λάθος πορεία ανάπτυξης του Δημοσίου και κανείς δεν λέει να κάνει κάτι γι’ αυτό. Το κράτος αποτελεί και αυτό μια επιχείρηση που αν δεν φέρνει έσοδα, θα αναγκαστεί να κλείσει. Το ελληνικό δημόσιο στο PNL δεν παρουσιάζει έσοδα, παρά μόνο απώλειες. Γενικότερα είμαι κατά των εισφορών που ήδη υπάρχουν. Δεν γίνεται να πληρώνεις στο ΙΚΑ για κάθε εργαζόμενο minimum 5.000 ευρώ τον χρόνο και να μην εξυπηρετείται σε περίπτωση ανάγκης, όταν σε ιδιωτική ασφάλιση το ποσό ανέρχεται στα 2.000 ευρώ με υψηλού επιπέδου υπηρεσίες».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), Βασίλης Κορκίδης, θέλοντας να καθησυχάσει τα μέλη των ενώσεων, απέστειλε επιστολή  στην οποία σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι επικρατεί απόλυτη σύγχυση στην αγορά εξαιτίας του ότι δεν είναι καλά πληροφορημένοι αρκετοί έμποροι και πως «το ασφαλιστικό είναι ένα ενιαίο εθνικό θέμα, αλλά υπάρχουν δύο διαφορετικά θέματα για τις ασφαλιστικές εισφορές». Επισημαίνει, δε, ότι «η επιπλέον επιβάρυνση, που με ευθύνη και συνειδητά δεχθήκαμε οι εργοδοτικοί κοινωνικοί εταίροι, πληροφοριακά είναι για μισθούς των 600, 1.500 και 1.800 ευρώ 3, 7 και 9 ευρώ αντίστοιχα».

Όποια και αν είναι η έκβαση για την τύχη των επιχειρήσεων, θα πρέπει να γίνει αντιληπτό πως δεν μπορεί να επιβαρύνεται διαρκώς ο παραγωγικός ιστός της χώρας συντηρώντας ένα σύστημα που εξ ορισμού δεν πρόκειται να εξορθολογιστεί, όχι για γιατί δεν μπορεί, αλλά γιατί κανένας δεν θέλει να αναλάβει το πολιτικό κόστος. Η στάση αυτή υποδηλώνει ότι δεν είμαστε έτοιμοι για αλλαγές.

Το παρόν κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο 13/02/2016

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ