Navigation
19
Σεπ
location
Αθήνα
32oC
Αίθριος - καθαρός
21 Απρ 2015

Σπάει τον κουμπαρά και… …αγοράζει …ναρκωτικά…

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη

Ο «δημοκρατικός συγκεντρωτισμός» στη διαχείριση των διαθεσίμων των Δημόσιων Φορέων αποτελεί πράξη συνεπή προς την ιδεολογία αλλά και τις ιδεοληψίες των κυβερνώντων.

Γιατί να είναι διάσπαρτα σε 99 διαφορετικούς λογαριασμούς τα χρήματα π.χ. της Περιφέρειας Αττικής και να μην είναι όλα μαζί τοποθετημένα στο Κοινό Κεφάλαιο της Τράπεζας της Ελλάδος ώστε να είναι αμέσως αξιοποιήσιμα από την Κυβέρνηση;

Το ερώτημα είναι πως αξιοποιείται ο χρόνος τον οποίο αγοράζει η Κυβέρνηση με τα διαθέσιμα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και των φορέων του Δημοσίου.

Τι έχει αλλάξει κατά τη διάρκεια των τελευταίων 3 μηνών στις συζητήσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους «Θεσμούς» που να δικαιολογεί την αισιοδοξία ότι αυτός ο «εσωτερικός δανεισμός» είναι μια προσωρινή και αναγκαία διαδικασία; Έχουν αλλάξει στάση οι «Θεσμοί»;

Έχουν αποφασίσει να μην πραγματοποιηθεί η 5η αξιολόγηση της Ελληνικής Οικονομίας με «ευελιξία και κατανόηση» όπως προέβλεπε η απόφαση της 20ης Φεβρουαρίου;

Τι έχει κερδίσει η Ελλάδα από το πάρτι της δημιουργικής αλαζονείας στο οποίο επιδίδεται 3 μήνες τώρα ο Υπουργός Οικονομικών και οι στενοί του συνεργάτες;

Κατά την προεκλογική περίοδο, η κλασική ερώτηση όλων των δημοσιογράφων προς τους υποψηφίους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ήταν «που θα βρείτε τα λεφτά για να εφαρμόσετε το πρόγραμμά σας;». Εκείνοι απαντούσαν με υπεροψία κι επιθετικότητα ότι «λεφτά υπάρχουν» και σήμερα οι πολίτες που τους πίστεψαν, ανακαλύπτουν την πηγή της προεκλογικής τους αισιοδοξίας.

Λίγες μέρες πριν μπούμε στον Μάιο του 2015, η Ελλάδα αναζητά επειγόντως τουλάχιστον 5,3 δις Ευρώ.

  • Στο τέλος Απριλίου πρέπει να πληρωθούν μισθοί δημοσίου 600 εκατ. ευρώ περίπου, αλλά και  συντάξεις αξίας περί τα 1,3 δισ. ευρώ.
  • Στις 12 Μαίου πρέπει να καταβληθεί η επόμενη δόση προς το ΔΝΤ ύψους 747 εκατ. ευρώ.
  • Για τα προνοιακά  επιδόματα  (μέσω δήμων)  που καταβάλλονται έως τις 15 Μαΐου πρέπει να βρεθούν 130 εκατ. ευρώ και ακόμη
  • 30 εκατ. ευρώ κοστίζουν τα επιδόματα του ΟΑΕΔ.
  • Οι μισθοί  δημοσίου που καταβάλλονται σε 2 δόσεις έχουν κόστος 1,2 δισ. ευρώ και ακόμη 1,3 δισ. ευρώ οι  συντάξεις στο τέλος Μαΐου.

Έχουν περάσει 100 μέρες με την Κυβέρνηση «πρώτη φορά Αριστερά» και τα λόγια του Μανώλη Γλέζου που είχε από τον Μάιο του 2014 προειδοποιήσει τους έλληνες ψηφοφόρους σήμερα επιβεβαιώνονται.

Ο υποψήφιος –τότε- ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος σε συνέντευξή του στην Ελευθεροτυπία στις 9 Μαΐου 2014, είχε ξεκαθαρίσει: .
«Δεν προσέχεις τη σειρά: πρώτα καταργώ το Μνημόνιο και μετά έρχομαι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Θα οδηγήσουμε τη χώρα στην πείνα και τον αφανισμό; Όχι. Θα ορθώσουμε το πολιτικό μας ανάστημα και θα απαιτήσουμε.

  • Για να αντεπεξέλθει η χώρα πρώτα θα μειώσει τις σπατάλες που ακόμα και σήμερα συνεχίζονται στα υπουργεία. Δεύτερον, θα εισπράξει τους φόρους που διαφεύγουν. Και τρίτον, εάν χρειαστεί, θα κάνει ένα εσωτερικό αναγκαστικό δανεισμό…».

Ο Μανώλης Γλέζος επιβεβαιώθηκε. Η Ελλάδα για να αγοράσει το ναρκωτικό της «σκληρής διαπραγμάτευσης» με το οποίο κοιμίζει τους Έλληνες πολίτες, δανείζεται από τα διαθέσιμα των πολιτών.. Επόμενο βήμα, ο υποχρεωτικός δανεισμός από τις καταθέσεις των Ελλήνων στις τράπεζες.

Με την ίδια λογική, η Κυβέρνηση εκτός από τα τελευταία διαθέσιμα των Δήμων έχει ήδη σπάσει τον κουμπαρά και μετέφερε τα χρήματα που διέθετε για τις τρέχουσες ανάγκες του το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων αλλά και το Πράσινο Ταμείο όπως και το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο  Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ- 600 εκατ. €).

Ο κατάλογος των φορέων που συνεισφέρουν στο Ταμείο …Εθνικής Υπηρηφάνειας που δημιούργησε η Κυβέρνηση ώστε να ταξιδεύει η κυρία Δούρου στην Ουάσιγκτον και τη Νέα Υόρκη για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα με αφορμή την Εθνική μας Επέτειο της 25ης Μαρτίου περιλαμβάνει τα ρευστά διαθέσιμα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (345 εκατ. €), της Α.Ε. Αττικό Μετρό (400 εκατ. €), τον Οργανισμό Κτηριακών Υποδομών (πρώην ΟΣΚ 100 εκατ. €), την ΕΥΔΑΠ (200 εκατ. €), τον ΟΠΕΚΕΠ (80 εκατ. €), τον ΟΑΕΔ (120 εκατ. €) την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών (114 εκατ. €) αλλά και τον ΟΣΕ (200 εκατ. €)…

Με τα λεφτά των Δήμων, η κυβέρνηση ελπίζει να συγκεντρώσει 1,6 δις Ευρώ μέχρι το τέλος του μήνα ώστε να ανταποκριθεί στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις της.

Δεν αποτελεί όμως βασική υποχρέωση μιας Κυβέρνησης η διασφάλιση της ομαλής χρηματοδότησης της οικονομίας;

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ