Navigation
10
Απρ
location
Αθήνα
17oC
Αίθριος - καθαρός
26 Αυγ 2016

Σώθηκε η αγορά; Η μήπως αυξήθηκαν οι κίνδυνοι;

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη

Το μεγαλύτερο επιχειρηματικό deal, της τελευταίας δεκαετίας στην Ελλάδα, ολοκληρώνεται με αιματηρές θυσίες από  όλες τις πλευρές με μοναδικό στόχο να αποφευχθεί ένα κανόνι 2 δισεκατομμυρίων Ευρώ που ισοδυναμεί με ένα φαινόμενο «Lehman Brothers του λιανεμπορίου».

  • Η οικογένεια Μαρινόπουλου ταπεινώθηκε. Υποχρεώθηκε να αποχωρήσει εντελώς από τον Όμιλο, να δώσει πρόσθετες εγγυήσεις στις τράπεζες για να εξασφαλίσει ένα μικρό κεφάλαιο κίνησης 11 εκατ. Ευρώ που θα την οδηγήσει στις διαδικασίες του άρθρου 106 Β του πτωχευτικού κώδικα, διάσωση εν λειτουργία.
  • Οι πάλαι ποτέ γενναιόδωρες τράπεζες βάζουν βαθιά το χέρι στα ταμεία τους και θα χορηγήσουν –στην νέα εταιρεία που θα δημιουργηθεί- ένα ριψοκίνδυνο 10ετές δάνειο 350 εκατ. Ευρώ με σχετικά χαμηλό επιτόκιο 1,5% που θα έχει τα χαρακτηριστικά «μπαλονιού» δηλαδή θα αποπληρωθεί στο τέλος της δεκαετίας.
  • Οι προμηθευτές της Μαρινόπουλος θα πληρώσουν ακριβά την γενναιοδωρία και την εμπιστοσύνη που έδειξαν στο παρελθόν παρά την έλλειψη ισολογισμών και αξιόπιστων λογιστικών στοιχείων. Οι προμηθευτές θα αποδεχθούν «κούρεμα» των απαιτήσεών τους έως και 50% για ποσά μεγαλύτερα των 100.000 Ευρώ. Πολλοί από τους μικρούς προμηθευτές του Μαρινόπουλου βρίσκονται μπροστά στο χείλος της καταστροφής. Ζητούν προστασία από τις τράπεζες και την κυβέρνηση.
  • Η αγορά του ελληνικού λιανεμπορίου βρίσκεται σε πανικό. Με τη συμφωνία αποφεύγεται ένα καταστροφικό τσουνάμι από τον σεισμό των 2 δις Ευρώ αλλά τα δεδομένα αλλάζουν για όλους.
  • Τα στοιχεία του Αυγούστου δείχνουν ότι οι Έλληνες δεν ξοδεύουν πια όπως παλιά. Τα ενθαρρυντικά στοιχεία του Ιουλίου αφορούσαν την σύγκριση με τον περασμένο Ιούλιο των capital control αλλά φέτος το καλοκαίρι, οι Έλληνες μειώνουν την κατανάλωση ακόμη και βασικών ειδών διατροφής και πληρώνουν με πιστωτική κάρτα όσα και όσοι μπορούν.
  • Οι ανταγωνιστές του Μαρινόπουλου βρίσκονται σε αναβρασμό. Αναγνωρίζουν γενναιότητα στον Σκλαβενίτη που μπαίνει βαθιά στον τραπεζικό δανεισμό (125 δις Ευρώ για τα δύο πρώτα χρόνια) ώστε να καταστεί ο υπ’ αριθμόν 1 αγοραστής και πωλητής του ελληνικού λιανεμπορίου αλλά πλέον διεκδικούν απ’ όλους τους προμηθευτές –αλλά και τις τράπεζες- την ίδια ευνοϊκή μεταχείριση, με αποτέλεσμα το πλήρες χάος στην αγορά.

Η αγορά των μεγάλων σούπερ μάρκετ συνολικά παράγει έναν τζίρο της τάξης των 10-11 δις Ευρώ. Ξαφνικά εμφανίζεται ο νέος Σκλαβενίτης που θα ελέγχει μερίδια μεγαλύτερα του 55% αυτής της αγοράς και θα προσπαθήσει να ξανακερδίσει πελάτες, να τους ξαναφέρει στα άδεια μαγαζιά του Μαρινόπουλου με προσφορές ακόμη και κάτω του κόστους που θα σκοτώσουν την αγορά.

Η κυβέρνηση χαίρεται γιατί μεσολάβησε αποτελεσματικά ώστε να μην χαθούν ξαφνικά 12.500 θέσεις εργασίας (ουδείς γνωρίζει πόσες θα διατηρηθούν), να μην χαθεί ούτε 1 Ευρώ από τις οφειλές ύψους 102 εκατ. Ευρώ προς στα Δημόσια Ταμεία και να δείξει το δρόμο της διάσωσης και άλλων επιχειρήσεων που βρίσκονται στο φάσμα του υπερδανεισμού και της χρεοκοπίας.

Όλα δείχνουν πως το αρχικό χρονοδιάγραμμα διάσωσης δεν θα τηρηθεί. Είναι αδύνατο όλα τα ανωτέρω να ολοκληρωθούν και να υλοποιηθούν μέσα στον Σεπτέμβριο. Γι’ αυτό άλλωστε πολλοί εκφράζουν αμφιβολίες για το αν τελικά υλοποιηθεί η συμφωνία.

Σε κάθε περίπτωση η αγορά των σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα άλλαξε. Εμφανίσθηκε ένας νέος μεγάλος παίκτης που ρισκάρει πολλά και αντιμετωπίζει πολλά εμπόδια σε μια αγορά που δεν είναι ανοδική και είναι πολυτραυματισμένη.

Ο Σκλαβενίτης επιμερίζει τον κίνδυνο. Δημιουργεί μια νέα εταιρεία ξεχωριστή από την δική του. Αν το σχέδιο δεν υλοποιηθεί θα προσπαθεί να σώσει τον εαυτό του. Είναι προφανές ότι θα δώσει πολλά μαγαζιά του Μαρινόπουλου σε franchise και φυσικά θα κλείσει πολλά καταστήματα. Το επενδυτικό fund KKR που θα συμμετέχει ως χρηματοδότης ενδιαφέρεται για τα ακίνητα όχι για το μέλλον της αγοράς.

Το δάνειο από τις τράπεζες των 360 εκατ. ευρώ δεν θεωρείται αρκετό για να ξαναγεννηθεί ο γίγαντας του λιανεμπορίου. Χορηγείται ωστόσο με ευνοϊκό επιτόκιο (euribor + spread 1,5%). Περίπου 40 εκατ. ευρώ θα αξιοποιηθούν ως ενδιάμεση χρηματοδότηση, προκειμένου να ξαναλειτουργήσει το ταχύτερο δυνατό η νέα εταιρεία.

Ο Σκλαβενίτης θα συνεισφέρει κεφάλαια 30 εκατ. ευρώ και άλλα 10 εκατ. ευρώ ο Μαρινόπουλος. Στη νέα εταιρεία το 100% των μετοχών θα διαθέτει ο Σκλαβενίτης, ενώ οι τράπεζες θα έχουν δικαίωμα κεφαλαιοποίησης.

Αν το ασκήσουν κάποια στιγμή, θα αποκτήσουν το 25% της νέας εταιρείας για να το πουλήσουν σε κάποιο ενδιαφερόμενο διεθνή όμιλο….

{ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

στο ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ της 27ης Αυγούστου 2016}

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ


  • pict
  • pict

pict

pict