Navigation
17
Μαΐ
location
Αθήνα
26oC
Αίθριος - καθαρός
23 Δεκ 2015

Σοκ!Έρχονται έως 10.000 απολύσεις στις τράπεζες

Ελληνικές Τράπεζες Τράπεζες

Μπορεί η ανακεφαλαιοποίηση να έφερε αχτίδες αισιοδοξίας για την ελληνική οικονομία, κλείνοντας με ευχάριστη νότα το 2015 που ετοιμάζεται να μας αποχαιρετήσει, όμως το έτος που έρχεται αναμένεται να είναι σκοτεινό και μίζερο για τους εργαζομένους στις τράπεζες, καθώς έρχεται χιονοστιβάδα απολύσεων και περικοπών.

Αποεπένδυση από τα Βαλκάνια, δραστική μείωση του δικτύου των καταστημάτων αλλά και του προσωπικού είναι οι τομείς στους οποίους οι τράπεζες υποχρεώνονται να εστιάσουν τον επόμενο ενάμιση χρόνο. Οι τράπεζες καλούνται να εφαρμόσουν τα πλάνα αναδιάρθρωσης για τα οποία έχουν δεσμευτεί στην Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε. (DG Comp) και στον SSM. Οδηγούμαστε σε ένα μοντέλο σύμφωνα με το οποίο οι ελληνικές τράπεζες θα είναι περισσότερο εσωστρεφείς και επικεντρωμένες στον πυρήνα των κλασικών τραπεζικών εργασιών, καθώς αρκετές από τις θυγατρικές εταιρείες των τραπεζικών ομίλων θα πουληθούν.

Η μείωση του κόστους είναι η κοινή συνισταμένη των σχεδίων αναδιάρθρωσης. Στο πλαίσιο αυτό, οι τράπεζες θα μειώσουν σημαντικά το προσωπικό τους, όπως και τον αριθμό των καταστημάτων τους. Αλλωστε δεδομένης της συγκέντρωσης του κλάδου που δημιούργησε στρεβλώσεις, οι οποίες δεν έχουν ακόμη εξισορροπηθεί, αλλά και της σημαντικής αύξησης των χρηστών του web banking, η δραστική συρρίκνωση των τραπεζικών δικτύων είναι αναπόφευκτη.

Οι εκτιμήσεις που διατυπώνουν τραπεζικά στελέχη είναι ότι κατά τον επόμενο ενάμιση χρόνο θα υπάρξει μείωση του προσωπικού κατά 8.000-10.000 εργαζομένους. Ηδη υπάρχουν πληροφορίες ότι σχεδιάζονται προγράμματα εθελουσίας από τις τράπεζες που θα πραγματοποιηθούν το επόμενο εξάμηνο. Τα συγκεκριμένα προγράμματα σε συνδυασμό με τις αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδοτήσεων είναι τα ήπια μέσα που θα χρησιμοποιηθούν. Ανάλογα με τα αποτελέσματα θα επανεκτιμηθεί η κατάσταση και θα ληφθούν αποφάσεις.

Οι τράπεζες δεν παρουσιάζουν από πλευράς προσωπικού και δικτύου τις ίδιες ανάγκες. Γενικότερα, τα τελευταία χρόνια έχουν κλείσει μεγάλο αριθμό καταστημάτων. Για παράδειγμα, η Εθνική Τράπεζα, η οποία δεν απορρόφησε κάποιον ανταγωνιστή στον τελευταίο κύκλο συγχωνεύσεων, έχει καλύψει ήδη τον στόχο για τη μείωση των καταστημάτων. Συγκεκριμένα, ο αριθμός τους έχει μειωθεί σε 527 έναντι στόχου 550 καταστημάτων που έχει τεθεί για το 2017. Οσον αφορά όμως το προσωπικό της, στην Ελλάδα από περίπου 12.300 εργαζομένους σήμερα η Εθνική πρέπει να τους περιορίσει έως το 2017 στους 10.695. Για τη Eurobank στα σχέδια αναδιάρθρωσης προβλέπεται μείωση των καταστημάτων της στην Ελλάδα έως το τέλος του 2017 στα 510 και του αριθμού των υπαλλήλων στους 9.800.

Μέσα στο 2016 θα μπουν τίτλοι τέλους και στο φιλόδοξο άνοιγμα που έκαναν τα τελευταία χρόνια οι ελληνικές τράπεζες στα Βαλκάνια. Οι εξελίξεις αναμένεται να είναι ραγδαίες και πολλές συμφωνίες πώλησης θυγατρικών εκτιμάται ότι θα ανακοινώνονται αλλεπάλληλα μέχρι τον Ιούνιο 2016. Η πιο ώριμη κίνηση προς την κατεύθυνση της αναδίπλωσης από τις αγορές των γειτονικών χωρών είναι η πώληση της Finansbank από την Εθνική στην Qatar National Bank.

Μπορεί η Finansbank να έχει κεντρικό ρόλο στο σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΕΤΕ, αλλά η τράπεζα έχει δρομολογήσει την πώληση και άλλων θυγατρικών της, όπως της NBGI στο Λονδίνο, του ποσοστού της στην ασφαλιστική UBB στη Ρουμανία, της Εθνικής Ασφαλιστικής και του «Αστέρα» Βουλιαγμένης.

Ανάλογη κινητικότητα υπάρχει και στις άλλες τράπεζες, με διαπραγματεύσεις που σταδιακά ωριμάζουν. Σύμφωνα με πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνονται όμως από την τράπεζα, στην Πειραιώς υπάρχει σε εξέλιξη διαπραγμάτευση με τον όμιλο Libra της οικογένειας Λογοθέτη για την πώληση της θυγατρικής της στην Κύπρο. Ταυτόχρονα έχουν δρομολογηθεί διαδικασίες για την πώληση και της θυγατρικής της στη Ρουμανία. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα πουλήθηκε και η θυγατρική της Πειραιώς στην Αίγυπτο.

Η Εurobank έχει δρομολογήσει την πώληση της θυγατρικής ασφαλιστικής της Εurolife στην Fairfax Holdings μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού που διενήργησε, ενώ η Alpha Bank, η οποία ήδη έχει αποσυρθεί από τις θυγατρικές της σε Ουκρανία και Βουλγαρία, ετοιμάζει τις επόμενες κινήσεις της.

Την απόσυρση από την αγορά της Σερβίας επιδιώκουν όλες σχεδόν οι ελληνικές τράπεζες, αλλά το ενδιαφέρον είναι περιορισμένο και σε τιμήματα που δεν είναι στοιχειωδώς ελκυστικά.

Ταυτόχρονα, όλες οι τράπεζες ετοιμάζουν πωλήσεις ξενοδοχειακών μονάδων -μικρών και μεγάλων- για τις οποίες υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ


  • pict
  • pict

pict

pict