Navigation
13
Απρ
location
Αθήνα
21oC
Αρκετά σύννεφα
1 Οκτ 2019

Σκληρό «μπρα ντε φερ» κυβέρνησης – δανειστών

EUROGROUP ΣΤΑΙΚΟΥΡΑΣ Νέα

Επτά «γκρίζες ζώνες», οι οποίες διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη των στόχων του 2020, βλέπουν οι δανειστές, ενώ την ίδια ώρα η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι θα εφαρμόσει όσα υποσχέθηκε, χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τις δημοσιονομικές ισορροπίες.

Οι επαφές των υπουργών της κυβέρνησης για πρώτη φορά με τους εκπροσώπους των «θεσμών» έδειξαν ότι φέτος ο Προϋπολογισμός θα κινηθεί εντός των στόχων, ωστόσο εκφράζονται σοβαρές ενστάσεις για το 2020. Κυβερνητικές πηγές διέρρεαν ότι οι διαφορές είναι μικρές και ότι όλα θα ξεκαθαρίσουν σε 10 ημέρες, όταν θα κατατεθεί στη Βουλή το προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2020. Οι δανειστές εκτιμούν ότι υπό τις παρούσες συνθήκες είναι δύσκολη η επίτευξη των στόχων του Προϋπολογισμού του 2020, καθώς θεωρούν ότι πάσχει η ρύθμιση των 120 δόσεων και θα υπάρξουν επιπτώσεις στην εισπραξιμότητα, ενώ από την άλλη πλευρά το πακέτο των φοροελαφρύνσεων είναι εξαιρετικά πιθανό να αφήσει κάποια «κενά».

Οι εκπρόσωποι των «θεσμών» εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τις διατάξεις του νέου αναπτυξιακού και επενδυτικού νόμου αλλά και για το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση, αλλά θεωρούν ότι δεν αποτελούν μεγάλα αντίβαρα για να αντισταθμίσουν τις απώλειες εσόδων από τις φοροελαφρύνσεις αλλά και την πίεση που ασκείται στις δαπάνες του Προϋπολογισμού. Επιπλέον, υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις σχετικά με το αν και κατά πόσο είναι εφικτή η επίτευξη ρυθμού ανάπτυξης 3%, ενώ η κυβέρνηση επισημαίνει ότι η προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων θα ενισχύσει τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας ώστε να επιταχυνθεί η μεγέθυνσή της.

Χρήσιμο εργαλείο της κυβέρνησης για να πείσει τους δανειστές είναι η πορεία του Προϋπολογισμού στο οκτάμηνο. Αφενός δεν τίθεται θέμα δημοσιονομικού κενού, όπως διαρρέουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, και αφετέρου το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα €2,906 δισ. έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα €272 εκατ. Ταυτόχρονα, τα καθαρά έσοδα του Προϋπολογισμού σημείωσαν αύξηση κατά 7,9% έναντι του στόχου του Προϋπολογισμού. Ωστόσο, αυτή η μεγάλη διαφορά οφείλεται και σε έκτακτους παράγοντες, όπως για παράδειγμα στην είσπραξη της δόσης των κερδών των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα.

Πολλά ανοιχτά μέτωπα

Η αίσθηση από την πρώτη αξιολόγηση επί των ημερών της νέας κυβέρνησης είναι ότι υπάρχουν πολλά ανοικτά μέτωπα, τα οποία ίσως καταστήσουν προβληματική την εκτέλεση του επόμενου Προϋπολογισμού.

Πιο συγκεκριμένα, τα σημεία τριβής ανάμεσα στους δανειστές και την κυβέρνηση έχουν να κάνουν με τα εξής θέματα:

1. Οι φοροελαφρύνσεις ύψους €1,2 δισ. αποτελούν ένα εμπόδιο στην επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, ενώ η κυβέρνηση διατείνεται ότι θα αποτελέσουν τονωτική ένεση για την οικονομία, έτσι ώστε να αυξηθεί η οικονομική δραστηριότητα και να προκύψουν φόροι εισοδήματος, κεφαλαίου και ΦΠΑ με υγιή τρόπο. Παράλληλα, θα βελτιώσουν και την εισπραξιμότητα των φόρων βάζοντας στο παιχνίδι περισσότερους οφειλέτες που σήμερα είναι «αδρανείς».

2. Οι 120 δόσεις, σύμφωνα με τους δανειστές, μπορεί να δημιουργήσουν νέα γενιά κακοπληρωτών, οδηγώντας σε απόκλιση από τον στόχο των εσόδων του Προϋπολογισμού. Μάλιστα, οι δανειστές ζήτησαν από την κυβέρνηση τη λήψη πιο αυστηρών μέτρων με την εισαγωγή περιουσιακών κριτηρίων. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι ευνοϊκές διατάξεις της νέας ρύθμισης θα συμβάλουν στην αύξηση του αριθμού εκείνων που θα ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς την Εφορία και τον ΕΦΚΑ.

3. Η ρύθμιση των τραπεζικών δανείων γίνεται με αργούς ρυθμούς, σύμφωνα με τους δανειστές, ενώ οι πλειστηριασμοί έχουν καθυστερήσει. Η κυβέρνηση διαβεβαίωσε ότι η ρύθμιση για τις τραπεζικές οφειλές θα «πετάξει» εκτός τους κακοπληρωτές, ενώ οι πλειστηριασμοί θα γίνουν με διαδικασίες-εξπρές σύμφωνα και με το σχέδιο που έχουν υποβάλει οι τράπεζες στις αρμόδιες εποπτικές αρχές της Ευρωζώνης.

4. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου μειώνονται με αργούς ρυθμούς, όπως επισημαίνουν οι δανειστές, ενώ η κυβέρνηση εκτιμά ότι μέσα στους επόμενους 6 μήνες θα έχουν υποχωρήσει σε κάπως πιο «λογικά» επίπεδα. Η κυβέρνηση καλείται να εκκαθαρίσει με ταχείς ρυθμούς τις εκκρεμείς συντάξεις και τα εφάπαξ, έτσι ώστε να ξεκαθαρίσει και η εικόνα των οικονομικών του ασφαλιστικού συστήματος.

5. Τα αναδρομικά των συνταξιούχων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα αποτελούν μια «ωρολογιακή βόμβα» για τα δημοσιονομικά και ως εκ τούτου πρέπει να είναι έτοιμοι οι «κόφτες» για να μην υπάρξουν αποκλίσεις από τους στόχους του Προϋπολογισμού. Στο συγκεκριμένο θέμα, η κυβέρνηση έχει επεξεργαστεί ένα πλάνο επιστροφής τους σε πολλές δόσεις μέσα στα επόμενα 4 χρόνια, ωστόσο παραμένει άγνωστο το ποσό που θα επιδικαστεί, καθώς επικρατεί κανονικό αλαλούμ με τις αποφάσεις των δικαστηρίων. Το θέμα αναμένεται να ξεκαθαρίσει την επόμενη εβδομάδα, οπότε και θα αποφανθεί το Συμβούλιο της Επικρατείας επί του νόμου Κατρούγκαλου. Πάντως, όπως έχει επισημάνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μια ολική επαναφορά των περικοπών που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια θα μπορούσε να εκτινάξει τη δαπάνη στα €12,5 δισ., κάτι που ούτε για… αστείο δεν θέλουν να συζητούν οι δανειστές.

6. Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από την επόμενη χρονιά είναι εξαιρετικά πιθανό να οδηγήσει σε πίεση των εσόδων του ΕΦΚΑ, σύμφωνα με τους δανειστές, ενώ η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι θα υπάρξει αντιστάθμισμα από την αύξηση της απασχόλησης. Στη συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και των δανειστών, ο Γ. Βρούτσης παρουσίασε σχέδιο για την κάλυψη της «τρύπας» των €2,6 δισ., που θα υπάρξει από τη μείωση των εισφορών έως το 2023.

7. Η διατήρηση των κοινωνικών επιδομάτων και η αύξησή τους σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσουν σε πρόσθετες δαπάνες και συνεπώς σε απόκλιση από τους στόχους του Προϋπολογισμού, σύμφωνα με τους δανειστές. Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι θα υπάρξουν και αναπροσαρμογές προς τα πάνω, χωρίς να υπάρξει αρνητική επίδραση στα δημοσιονομικά. Για παράδειγμα, το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης αναμένεται να αυξηθεί στο €1 δισ. έναντι €850 εκατ. φέτος. Μέσα στον γενικότερο προβληματισμό περιλαμβάνεται και το δημοσιονομικό κόστος για την καταβολή του επιδόματος τοκετού, ύψους €2.000, το οποίο θα δίνεται από την1η Ιανουαρίου 2020 οριζόντια και με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Σε κάθε περίπτωση, η τελική μορφή του Προϋπολογισμού που θα κατατεθεί τον Νοέμβριο στη Βουλή θα λαμβάνει υπόψη και τις εκθέσεις των δανειστών όπου θα επισημαίνονται τα ατού αλλά και οι «γκρίζες ζώνες» των δημοσιονομικών της Ελλάδας.

του Λουκά Αθ. Γεωργιάδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

 

 

 

 

 

 

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ