Navigation
22
Νοέ
location
Αθήνα
20oC
Αραιή συννεφιά
16 Αυγ 2017

Σκάνδαλα παντού – Ακόμη και για την επιλογή 341 αξιολογητών επενδυτικών σχεδίων, στο Υπουργείο Οικονομίας

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη

Δεν έχουν όρια ούτε ηθικούς φραγμούς. Σε όλες τις θέσεις τοποθετούν φίλους, συντρόφους, συγγενείς και πολλές φορές …αγαπητικούς κομματικών στελεχών.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κομματικοποιεί συστηματικά τη δημόσια διοίκηση ακόμη και σε θέσεις ευθύνης που απαιτούν ειδικές γνώσεις και ιδιαίτερα προσόντα. Η κομματοκρατία απογοητεύει και απομακρύνει από την Ελλάδα τους τελευταίους νέους επιστήμονες που επιμένουν να ελπίζουν ότι μπορούν να προκόψουν στον τόπο τους και δεν επιλέγουν το δρόμο της ξενιτειάς.

Τελευταίο παράδειγμα ο «διαγωνισμός» που πραγματοποίησε το Υπουργείο Οικονομίας για
τη στελέχωση μητρώων ελεγκτών και αξιολογητών των φακέλων και στη συνέχεια των επενδυτικών σχεδίων τόσο του νέου αναπτυξιακού όσο και άλλων προγραμμάτων (κυρίως μεγάλων προϋπολογισμών).

Όλοι οι υπάλληλοι του 7ου ορόφου, στο γκρίζο κτίριο της οδού Νίκης στην πλατεία Συντάγματος, γνώριζαν από την πρώτη στιγμή (πέρυσι τον Αύγουστο όταν δημοσιεύθηκε η προκήρυξη) ότι οι θέσεις είχαν ήδη καταληφθεί, μέσα από τις γνωστές παρα-κομματικές διαδικασίες, με βάση μια πρώτη λίστα που «τυχαίως διέρρευσε» από το γραφείο του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας Αλέξανδρου Χαρίτση.

Η θέση του ελεγκτή και αξιολογητή επενδυτικών σχεδίων αναπτυξιακών νόμων είναι ιδιαίτερα σημαντική για την επιτάχυνση των διαδικασιών χρηματοδότηση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τα ψίχουλα που προσφέρει ο τελευταίος αναπτυξιακός νόμος του υπουργείου Οικονομίας.

Η διαδικασία ξεκινά με την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για εγγραφή στο Εθνικό Μητρώο Πιστοποιημένων Ελεγκτών (ΕΜΠΕ) η οποία δημοσιεύτηκε κανονικά στη «Διαύγεια» και καταλήγει με την ανακοίνωση στην επιλογή 300 εξειδικευμένων επιστημόνων.

Εκατοντάδες νέοι επιστήμονες που ανταποκρίνονται στα τυπικά προσόντα της προκήρυξης υπέβαλλαν αιτήσεις και περίμεναν ένα –τυπικό έστω- τηλεφώνημα από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομίας «για τις περαιτέρω διευκρινήσεις» που περιγράφει η ανακοίνωση.

Στην εποχή του ΣΥΡΙΖΑ όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Ο Υπουργός Οικονομίας Δήμος Παπαδημητρίου αλλά και ο Αναπληρωτής Αλέξανδρος Χαρίτσης κατασκεύασαν στο γραφεί τους, έναν κατάλογο 341 «επιτυχόντων», λίγο περισσότεροι απ’ όσους χρειαζόταν, λόγω «ισοβαθμιών».

Ενώ έχουν δημοσιευτεί ΔΥΟ προσκλήσεις μητρώων, τελικά –για συντομία παρά τις καθυστερήσεις- εκδόθηκαν κοινά αποτελέσματα με ΜΙΑ απόφαση και μάλιστα χωρίς να αναφέρονται ούτε το σύνολο των αιτήσεων που υποβλήθηκαν αλλ’ ούτε τα αποτελέσματα και οι λόγοι μη ένταξης των «μη επιτυχόντων».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αιτιολόγηση απόρριψης αιτήσεων είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΜΟ από οποιαδήποτε δημόσια υπηρεσία.
Ενώ εκδόθηκαν δύο προσκλήσεις, ξαφνικά χωρίς καμία ανακοίνωση, νόμο ή υπουργική απόφαση αποφασίστηκαν οι ίδιοι άνθρωποι να οριστούν ταυτόχρονα ελεγκτές και αξιολογητές.
Καμία πρόσκληση ενδιαφέροντος δεν περιελάμβανε διαδικασία ένστασης ή απλώς διόρθωσης «γραφειοκρατικών λαθών». Μια λάθος υπογραφή, ένα μικρό λαθάκι σε μια σελίδα της αίτησης ήταν αρκετό για να «απορριφθούν μετ’ επαίνων» δεκάδες λαμπροί επιστήμονες που δεν είχαν πρόσβαση στα κομματικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ.

Στις απελπισμένες προσπάθειες συμμετεχόντων στον «διαγωνισμό» να πληροφορηθούν τις αιτίες απόρριψής τους, οι υπάλληλοι της Διεύθυνσης Ιδιωτικών Επενδύσεων δήλωναν διαρκώς «αναρμόδιοι να εξηγήσουν», ακόμη και για να δώσουν μια τυπική απάντηση.

Αγανακτισμένοι πολίτες προσέφυγαν στον Συνήγορο του Πολίτη για να βρουν το δίκιο τους, να πληροφορηθούν με ποια κριτήρια και ποιες δικαιολογίες απορρίφθηκαν λαμπροί επιστήμονες με ειδικές σπουδές και πτυχία με βαθμό «άριστα».

Ο Διευθυντής της υπηρεσίας (κος Λαμπρινός) μετά από αλλεπάλληλες οχλήσεις υποχρεώθηκε να δώσει σε ορισμένους υποψήφιους, κάποιες αόριστες απαντήσεις αφού για πολλές εβδομάδες απέφευγε κάθε επαφή γιατί «ήταν διαρκώς σε σύσκεψη».

Μετά από την πίεση του Συνηγόρου του Πολίτη, η Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων έστειλε κάποιες απαντητικές επιστολές σε διαμαρτυρόμενους πολίτες οι οποίες απλώς αναδείκνυαν και αποδείκνυαν την «κομματική τυπολατρία», προκειμένου να επιλεγούν μόνον «τα δικά μας παιδιά» μετά τις συγκεκριμένες υποδείξεις και λίστες του πολιτικού γραφείου του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας Αλέξανδρου Χαρίτση.

Το θέμα, όπως πληροφορείται η «ΒτΚ», πήρε μεγάλες διαστάσεις. Δεκάδες αγανακτισμένοι υποψήφιοι απευθύνθηκαν ήδη στον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης αλλά και σε Ευρωπαϊκές Υπηρεσίες αφού το ΕΜΠΕ διαχειρίζεται Ευρωπαϊκά Κονδύλια.

Το ΕΜΠΕ αποτελεί θεσμικό όργανο για την αποτελεσματική και αξιόπιστη παρακολούθηση και έλεγχο των ενισχυόμενων επενδυτικών σχεδίων και λειτουργεί στο πλαίσιο των διαδικασιών που προβλέπονται στους προγενέστερους αλλά και στο νέο αναπτυξιακό νόμο 4399/2016.

Από το Μητρώο αυτό επιλέγονται ελεγκτές για τη διενέργεια ελέγχων επενδυτικών σχεδίων όλων των κατηγοριών επενδύσεων (καθεστώτα ενισχύσεων) του Νόμου 4399/2016, καθώς και των επενδυτικών σχεδίων που έχουν υπαχθεί σε προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους, και είναι ενιαίο για όλες τις Υπηρεσίες εφαρμογής …

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

  • Athan31

    Με ψυχρότητα και χωρίς ίχνος ντροπής επιβεβαιώνουν καθημερινά ότι δεν τους ενδιαφέρει καθόλου το καλό της πατρίδας.
    Αυτή είναι η επάρατος αριστερά που επάξια αντικατέστησε την αποκαλούμενη από αυτούς τους ίδιους επάρατο δεξιά.
    Δύσμοιρη πατρίδα. Τι σούμελε να πάθεις! .

PolicePress