Navigation
12
Αυγ
location
Αθήνα
34oC
Αίθριος - καθαρός
12 Μαρ 2015

Σφάζονται για τον Βγενόπουλο στην Κεντρική Τράπεζα Κύπρου

kentrikitrapezakuprou Κόσμος

Σφοδρή αντιπαράθεση μαίνεται μεταξύ θεσμικών αξιωματούχων της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφορικά με το ζήτημα της παλαιάς Λαϊκής Τράπεζας.
Ο βοηθός γενικός εισαγγελέας Ρίκος Ερωτοκρίτου, κάλεσε τη διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, «είτε να επιβεβαιώσει εντός 24 ωρών τα όσα του καταλογίζει περί δωροδοκίας του από το δικηγορικό γραφείο Νεοκλέους, όπως ισχυρίστηκε στη Βουλή ο εκτελεστικός σύμβουλος της Κεντρικής Τράπεζας Στέλιος Κοιλιάρης, είτε να διαψεύσει και να παραιτηθεί».

Σε συνέντευξη τύπου ο κ. Ερωτοκρίτου ανέφερε ότι θα ζητήσει έρευνα από την Αστυνομία, υποδεικνύοντας ότι ο ίδιος «δεν δέχεται ανάκληση δηλώσεων και συμψηφισμούς, όπως κάνουν άλλοι για μέλη της οικογένειάς τους ή για τις θυγατέρες τους». Δεν του δόθηκε, υποστήριξε, «καμία χάρη, ούτε και δέχεται χάρες από οποιονδήποτε». Πρέπει να ντρέπονται, πρόσθεσε, όσοι θέλουν να σπηλώσουν τον θεσμό του βοηθού γενικού εισαγγελέα.

Ο κ. Ερωτοκρίτου ανέφερε, επίσης, ότι ο ίδιος υπέστη «κούρεμα» 600.000 ευρώ από τις καταθέσεις του και ότι «δεν είχε καμία πληροφόρηση, όπως κάποιοι άλλοι, οι οποίοι μετέφεραν τα χρήματά τους».

Για το «κούρεμα», σημείωσε, προσέφυγε στο δικαστήριο, όπως ήταν το συνταγματικό του δικαίωμα και για τη συγκεκριμένη υπόθεση είναι αντίδικος με το δικηγορικό γραφείο Νεοκλέους.

Ο εκτελεστικός σύμβουλος της Κεντρικής Τράπεζας Στέλιος Κοιλιάρης, ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί από τη θέση του και διατύπωσε σοβαρές καταγγελίες κατά της κ. Γιωρκάτζη σε σχέση με το θέμα της παλιάς Λαϊκής Τράπεζας.

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής, η οποία ασχολήθηκε με το θέμα της διαχείρισης της Λαϊκής, ο κ. Κοιλιάρης είπε ότι, όπως του ανέφερε η διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας, Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, το δικηγορικό γραφείο Νεοκλέους, το οποίο χειριζόταν μέχρι πρόσφατά την υπόθεση εναντίον του κ. Βγενόπουλου, «δωροδόκησε τον βοηθό γενικό εισαγγελέα Ρίκο Ερωτοκρίτου».

Είπε, επίσης, ότι η διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας τού ανέφερε ότι «είκοσι εννέα βουλευτές έχουν καθυστερημένες δόσεις στην Τράπεζα Κύπρου».

Ο κ. Κοιλιάρης έκανε λόγο για αντιδεοντολογικές πρακτικές της Χρυστάλλας Γιωρκάτζη. Λέχθησαν πολλά, ανέφερε, τα οποία «θα χρησιμοποιήσει ο Ανδρέας Βγενόπουλος» και εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα κερδίσει την υπόθεση, επιβαρύνοντας με δισσεκατομμύρια ευρώ την Κυπριακη Δημοκρατία.

Ο κ. Κοιλιάρης δήλωσε ότι ο ίδιος «δεν μπορεί να είναι συνένοχος και γι αυτό αύριο θα υποβάλει παραίτηση από το συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας».

Τις αναφορές Κοιλιάρη διέψευσε κατηγορηματικά η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, χαρακτηρίζοντας τις «κουτσομπολιό» και παρέπεμψε στα πρακτικά των συνεδριάσεων της Κεντρικής Τράπεζας.

Ο Στέλιος Κοιλιάρης, επέμεινε στην ορθότητα των αποκαλύψεών του, τονίζοντας ότι γνωρίζει πως αυτά που λέχθηκαν, δεν γράφτηκαν στα πρακτικά. «Να με εκτελέσουν, αν λέω ψέμματα» είπε ο κ. Κοιλιάρης και πρόσθεσε ότι «αυτό δεν είναι το πρώτο ψέμμα, που λέει η κ. Γιωρκάτζη».

Τα λεχθέντα από τον κ. Κοιλιάρη επιβεβαίωσε ο Νίκος Κωνσταντίνου, μέλος του Συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας, ο οποίος πρόσθεσε ότι οι αναφορές της κας Γιωρκάτζη έγιναν στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της περασμένης Δευτέρας.

Εξαιτίας του κλίματος που δημιουργήθηκε, ο γενικός εισαγγελέας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κώστας Κληρίδης, αποχώρησε από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και δήλωσε ότι τα όσα λέχθησαν είναι δυνατό να επηρεάσουν την υπόθεση, όταν θα οδηγηθεί στο Δικαστήριο.

Ο προεδρεύων της Επιτροπής Θεσμών, Δημήτρης Συλλούρης, έθεσε θέμα απειλών από την Κεντρική Τράπεζα, μέσω διαρροών προς τα Μέσα Ενημέρωσης, σε σχέση με την ύπαρξη λίστας με καθυστερημένα δάνεια βουλευτών. «Αυτά τα κόλπα, δεν περνούν σε εμάς» ανέφερε.

Στο μεταξύ, ο γενικός ελεγκτής της Κυπριακής Δημοκρατίας Οδυσσέας Μιχαηλίδης, σε επιστολή – γνωμάτευση προς τη διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας, Χρυστάλα Γιωρκάτζη, υποδεικνύει ότι η συμμετοχή της στην Επιτροπή Εξυγίανσης «συνιστά παραβίαση των όρων υπηρεσίας της». Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή» της Κύπρου, στην επιστολή του γενικού ελεγκτή σημειώνεται ότι η παραβίαση των όρων υπηρεσίας της Χρυστάλλας Γιωρκάτζη προκύπτει από το γεγονός ότι «η δικηγορική εταιρεία του συζύγου της, Ανδρέα Γιωρκάτζη, έχει πελάτη τον Α. Βγενόπουλο και συνεπώς τα παιδιά της κας Γιωρκάτζη είτε συμμετέχουν στη δικηγορική αυτή εταιρεία είτε όχι, επωφελούνται από αυτήν ως νόμιμοι κληρονόμοι».

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ