Navigation
27
Ιούλ
location
Αθήνα
36oC
Αίθριος - καθαρός
15 Φεβ 2018

Σεισάχθεια δεν έχει, κατασχέσεις όμως έχει…

Λουκά Γεωργιάδη Λουκά Γεωργιάδη

Όσοι πίστεψαν το 2015 στα περί “σεισάχθειας” μάλλον πρέπει να έχουν απογοητευτεί. Τα πράγματα… στράβωσαν και τώρα είναι υποχρεωμένοι να αλλάξουν τα πλάνα τους για να μην πάθουν το χουνέρι που έπαθε ο… δυστυχής συμπολίτης μας εξ Ημαθίας που δεν πλήρωνε διόδια και του ήρθε “κουστούμι” πάνω από 20.000 ευρώ! Μάλιστα αυτοί που τον παρέσυραν, όταν ζήτησε τη συνδρομή τους, του είπαν “ας πρόσεχες”!. Προσοχή λοιπόν. Μπορεί να εξαπατήθηκαν πολλοί το 2015 στην κάλπη αλλά μην υπάρχουν αυταπάτες σχετικά με τις οφειλές. Αυτές θα πληρωθούν κανονικά με τις κατά περίπτωση εξαιρέσεις. Και ο θεός βοηθός…

Από την 1η Μαίου, όποιος δεν είναι σε ρύθμιση και χρωστάει πάνω από 500,01 ευρώ τότε θα λαμβάνει ειδοποίηση ότι χάνει το περιουσιακό του στοιχείο με το πάτημα ενός κουμπιού. Και δεν μιλάμε για καταθέσεις. Μιλάμε για σπίτια, οικόπεδα, χωράφια και ό,τι διαθέτει κάποιος σε ακίνητη περιουσία. Και το μέτρο αυτό αναμένεται να είναι λίαν αποτελεσματικό, από τη στιγμή που το ακίνητο δεν μπορεί να… αποσυρθεί όπως οι καταθέσεις. Άρα θα είναι πανεύκολο με έναν συμβολαιογράφο, έναν ή περισσότερους ενδιαφερόμενους και ένα… κομπιούτερ να κλείσει το “deal”.

Το 2017 έγιναν 1.721.911 κατασχέσεις από τραπεζικούς λογαριασμούς, εκ των οποίων οι 1.643.553 ηλεκτρονικά, κάτι που δείχνει πόσο… αποτελεσματικά λειτουργεί το σύστημα! Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2015 ο αριθμός των κατασχέσεων σε τραπεζικούς λογαριασμούς ήταν 670.728! Μιλάμε για μια τεράστια επιτυχία αναμφίβολα! Όσον αφορά στις κατασχέσεις ακινήτων αυτές ήταν σχετικά… περιορισμένες. Μόλις… 16.789 πλειστηριασμοί έγιναν πέρυσι έναντι 18.005 το 2015! Όχι, δεν έπεσε γραμμή από την κυβέρνηση για να προστατευτεί η “λαϊκή κατοικία” ή η… λαϊκή περιουσία. Απλά είχαν πολλούς μήνες αποχή οι δικηγόροι και οι συμβολαιογράφοι και ως εκ τούτου δεν θα μπορούσε να εξελιχθεί η διαδικασία. Τώρα, που έχει λυθεί δια νόμου το θέμα και μάλιστα όποιος παρεμποδίζει πλειστηριασμό θα πηγαίνει στο αυτόφωρο (!). Οπότε τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά. Από την Πρωτομαγιά (τι ειρωνεία για τους εργάτες και τα… λαϊκά σπίτια) θα πάρουν… φωτιά τα κομπιούτερ!

Από τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων φαίνεται ότι αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς οι φάκελοι κατάσχεσης που άνοιξαν το 2017 και ανήλθαν σε 10.418. Ήταν δε διπλάσιοι σε σχέση με το 2015 που ως γνωστόν έχει εδραιωθεί ως έτος “περήφανης διαπραγμάτευσης”! Πάνω από 2,2 εκατ. φορολογούμενοι χρωστούν κάτω από 500 ευρώ, αλλά είναι πολύ πιθανό με απλήρωτους φόρους εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ, να περάσουν την… κόκκινη γραμμή και να βρεθούνε αγκαλιά με έναν φάκελο κατάσχεσης και να… κοσμήσουν με τη φυσική τους παρουσία ένα συμβολαιογραφείο όπου θα δουν σε πραγματικό χρόνο πώς το ακίνητο τους θα… εξαφανίζεται από το Ε-9 μέσω του συστήματος TAXISNET!

Σήμερα, περίπου 4.000.000 φορολογούμενοι δεν μπορούν να πληρώσουν τους φόρους, ενώ μέσα σε μια χρονιά οι συνολικές οφειλές προς την Εφορία αυξήθηκαν κατά 14,5 δισ. ευρώ. Και τα καλύτερα έρχονται μέσα στο προσεχές διάστημα. Σίγουρα, όσοι δεν πλήρωσαν θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου και θα βρεθούν αντιμέτωποι ακόμη και με διπλές κατασχέσεις. Δηλαδή θα “αδειάζουν” οι τραπεζικοί λογαριασμοί τους και εφόσον τελειώσουν τα λεφτά, τότε θα αναλαμβάνουν δουλειά τα… κομπιούτερ στα συμβολαιογραφικά γραφεία.

Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά και μέσα από τον… ψυχρό τρόπο που αναφέρθηκαν ανωτέρω από τον γράφοντα έχουν έναν σκοπό: να καταλάβουν όλοι πώς η ελπίδα έγινε φόβος. Και κυρίως να καταλάβουν πώς η απερισκεψία μπορεί να οδηγήσει σε εφιάλτες. Σιγουρα πολλοί θα απογοητευτούν γιατί πίστευαν ότι θα υπάρξει σεισάχθεια στα τραπεζικά χρέη, αλλά και στα χρέη του Δημοσίου. Οι αφελείς πίστεψαν τους επιτήδειους που τους έλεγαν τέτοια πράγματα. Όμως, ας μην… πτοούνται. Για όλα υπάρχουν λύσεις… Νο money, yes Novartis!

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ


  • pict
  • pict

pict

pict