Navigation
30
Ιούλ
location
Αθήνα
41oC
Αίθριος - καθαρός
25 Μαΐ 2020

Σε «θολά νερά» το ελληνικό Χρηματιστήριο

χρηματιστηριο Νέα | Χρηματιστήριο

Η μεταβλητότητα και η επιφυλακτικότητα παραμένουν τα βασικά χαρακτηριστικά του ελληνικού Χρηματιστηρίου, που προσπαθεί να «χτίσει» άμυνες πέριξ της περιοχής των 600 μονάδων.

Οι τελευταίες συνεδριάσεις κατέδειξαν πως η εγχώρια αγορά θα εξακολουθήσει να είναι δεμένη στο «άρμα» των διεθνών και εγχώριων εξελίξεων, κάτι το οποίο μεταφράζεται σε διακυμάνσεις, προσεκτικές κινήσεις και stock picking από τους επενδυτές.

Κάποιοι μιλούν για εικόνα… Ιανού στη Λ. Αθηνών, ενώ οι αναλυτές εκτιμούν πως, μέχρι να αποτυπωθούν και να αξιολογηθούν οι οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία, οι αναταράξεις θα είναι από τα κύρια χαρακτηριστικά των συνεδριάσεων.

Ένα «ρηχό», περιφερειακό Χρηματιστήριο, όπως το ελληνικό, με αρκετές παθογένειες, χρειάζεται θετικές εξελίξεις για να πάρουν μπροστά οι μηχανές. Προς το παρόν, 3-4 funds κατευθύνουν δείκτες και μετοχές προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση.

Εύθραυστο κλίμα

Σε κάθε περίπτωση και με βάση τα τρέχοντα δεδομένα, ως το πλέον αισιόδοξο σενάριο φαίνεται αυτό της «αναρχοαυτόνομης» πλαγιοανοδικής κίνησης από δεικτοβαρείς τίτλους.

Σε άλλη και λιγότερο αισιόδοξη περίπτωση, δεν μπορεί να αποκλειστεί η αναζήτηση ισορροπίας δεικτών και επιμέρους μετοχών, σε σαφώς χαμηλότερα επίπεδα.

Στις προηγούμενες συνεδριάσεις, η μεταβλητότητα στην αγορά ήταν έντονη και με… πολλά πρόσωπα, στοιχείο που αποδίδεται στις αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων. Το στοιχείο άλλωστε που λείπει στην παρούσα φάση από τις «εξισώσεις» των επενδυτών είναι η ορατότητα σε κρίσιμους κλάδους της οικονομίας, όπως ο τουρισμός, καθώς ακόμη ουδείς μπορεί να προβλέψει το μέγεθος του πλήγματος, τόσο του άμεσου όσο και του έμμεσου, σε άλλους κλάδους.

Από τεχνικής πλευράς, συνεχίζεται η διαδικασία διαμόρφωσης «τοπικού πυθμένα», πιθανότατα με βάση την περιοχή των 580-600 μονάδων.

Πάντως η Jefferies παραμένει bullish για το ελληνικό Χρηματιστήριο, συστήνοντας στους επενδυτές ένα καλάθι ελληνικών μετοχών, οι οποίες έχουν δείξει ανθεκτικότητα σε περιόδους κρίσης και οι οποίες εκτιμά ότι αποτελούν σημαντική επενδυτική ευκαιρία και σε αυτήν την κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία σε οικονομία και επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με την Jefferies υπάρχουν ελληνικές μετοχές με αρετές και για αυτό έχει προχωρήσει στη δημιουργία μίας λίστας Greek Survivorship stocks, η οποία περιλαμβάνει εταιρείες που επιβίωσαν των κρίσεων του παρελθόντος, όπως η κρίση χρέους. Σε αυτές η Jefferies κατατάσσει τις Jumbo, Ελληνικά Χρηματιστήρια, ΟΤΕ, Motor Oil και Titan.

«Βαρίδι» οι τράπεζες

Ρόλο-κλειδί στο ελληνικό Χρηματιστήριο θα συνεχίζουν να διαδραματίζουν τα τραπεζικά blue chips, στα οποία οι ρευστοποιήσεις συνεχίζονται λόγω της αφαίρεσης των Εθνική, Alpha Bank, Eurobank από τον MSCI Global Standard, οι οποίες πλέον έχουν ενταχθεί στον δείκτη MSCI Small Cap. Να σημειωθεί πως η μεγάλη πτώση των τραπεζικών μετοχών όλους τους τελευταίους μήνες, με αφορμή και την επιδημιολογική κρίση, άλλαξε τα δεδομένα, με αποτέλεσμα η Μorgan Stanley στην εξαμηνιαία αναθεώρηση να μην τις συμπεριλάβει στη μεγάλη κατηγορία. Σύμφωνα με κάποιους αναλυτές, οι εκροές στις μετοχές που αποχωρούν από τον δείκτη MSCI Global Standard ίσως φτάσουν τα 150 με 170 εκατ. ευρώ, από χαρτοφυλάκια που κινούνται –καταστατικά– με γνώμονα τους δείκτες MSCI ή FTSE Russell.

Πάντως, οι αναλυτές επισημαίνουν πως οι τραπεζικές μετοχές στην Ελλάδα είναι φθηνές, με βάση τον δείκτη P/BV που διαμορφώνεται στο 0,11. Ωστόσο τα τραπεζικά blue chips υποχωρούν έως και 65% από τα υψηλά του 2020 και οι αιτίες είναι η επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών λόγω του κορονοϊού, οι ανησυχίες για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών και για την πορεία των «κόκκινων» δανείων και η σεναριολογία για την bad bank, που δημιουργούν ένα αρνητικό μείγμα, το οποίο σε συνδυασμό με το γεγονός ότι πολλά funds αποσύρονται, έχει οδηγήσει τις μετοχές σε ιστορικά χαμηλά. Σε τεχνικό επίπεδο, για να αλλάξει η τάση στον τραπεζικό κλάδο, θα πρέπει να υπάρξει πειστική υπέρβαση των 300 μονάδων.

Επιφυλακτικοί οι αναλυτές

Σε μείωση των τιμών-στόχων για τις τραπεζικές μετοχές και αναθεώρηση των προβλέψεων για την κερδοφορία προχώρησε η Goldman Sachs. Ο αμερικανικός οίκος αποδίδει το «ψαλίδι» στις τιμές στόχους στο σημαντικά αυξημένο πιστωτικό κόστος, στις πιο αδύναμες προοπτικές στα έσοδα, με χαμηλότερους όγκους δανείων, ποσοστά περιθωρίων και προμήθειες, και στο σταθερό κόστος.

Αναφορικά με την Alpha Bank, η Goldman Sachs παραμένει με θετική σύσταση «αγορά», ωστόσο μειώνει την τιμή-στόχο για την τράπεζα στο 1,34 ευρώ, από 1,37 ευρώ ή μείωση 2,2%.

Για την Τράπεζα Πειραιώς, η σύσταση παραμένει ουδέτερη και η τιμή-στόχος μειώνεται στο 1,15 ευρώ, από 1,31 ευρώ ή 12%.

Για την Εθνική Τράπεζα, η σύσταση είναι ουδέτερη, ενώ μειώνει την τιμή-στόχο στο 1,91 ευρώ, από 2,22 ευρώ πριν ή 14% χαμηλότερα, λόγω των πιο αδύναμων εκτιμώμενων αποτελεσμάτων.

Τέλος, για τη Eurobank, η σύσταση παραμένει ουδέτερη, αλλά η τιμή-στόχος για την τράπεζα τοποθετείται πλέον στο 0,72 ευρώ, από 0,69 ευρώ πριν ή 4% υψηλότερα.

Οι κίνδυνοι για το εγχώριο banking

Από την πλευρά του ο οίκος αξιολόγησης Fitch επιβεβαίωσε τις μακροπρόθεσμες προεπιλεγμένες αξιολογήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Οι αμετάβλητες βαθμολογίες «CCC» αντικατοπτρίζουν τα ήδη αδύναμα πιστωτικά προφίλ των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών και τους αρνητικούς κινδύνους που απορρέουν από τις οικονομικές και χρηματοοικονομικές επιπτώσεις της επιδημίας του κορονοϊού.

Η πιο άμεση αρνητική επίδραση για τις αξιολογήσεις σχετίζεται τώρα με τον αντίκτυπο της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής αγοράς από το ξέσπασμα του κορονοϊού στις ήδη αδύναμες θέσεις κεφαλαίου και ποιότητας του ενεργητικού του κλάδου.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, η κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών είναι εξαιρετικά ευάλωτη σε περαιτέρω υποβάθμιση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων, λαμβάνοντας υπόψη τη σημαντική επιβάρυνση στα ήδη προβληματικά δάνεια.

Όπως αναφέρει η Fitch, οι εγχώριες τράπεζες σχεδίαζαν να μειώσουν τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων σε λιγότερο από 20% έως το τέλος του 2021, κυρίως λόγω των μεγάλων τιτλοποιήσεων προβληματικών περιουσιακών στοιχείων το 2020, μετά την έγκριση του συστήματος προστασίας περιουσιακών στοιχείων Hercules (APS). Ωστόσο, η οικονομική επίπτωση από την πανδημία πρόκειται να καθυστερήσει τις περισσότερες από αυτές τις προγραμματισμένες τιτλοποιήσεις και πιθανότατα θα οδηγήσει σε αύξηση των νέων NPLs, εκτιμά ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης.

Προβληματισμός για τα «κόκκινα» δάνεια

Αλλά και η Κομισιόν στην έκθεσή της για την ελληνική οικονομία επισημαίνει πως το οικονομικό σοκ λόγω της επιδημιολογικής κρίσης επηρεάζει τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών και αρκετές στρατηγικές θα πρέπει να αναθεωρηθούν για έξι μήνες αργότερα, δηλαδή τον Σεπτέμβριο του 2020, προκειμένου να αντικατοπτρίζει το νέο status quo. Δεδομένων των αναμενόμενων δυσμενών επιπτώσεων της κρίσης στη δευτερογενή αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων, υπάρχει ακόμη μεγαλύτερη πίεση στις τράπεζες να αναδιαρθρώσουν επιτυχώς τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μέσω εσωτερικών διαδικασιών, προκειμένου να διατηρηθεί μια βελτιωμένη τάση στην ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων.

Αναφορικά με το σχέδιο «Ηρακλής», η Κομισιόν εκτιμά πως ο ρυθμός υλοποίησής του αναμένεται να επηρεαστεί, καθώς το προφίλ κινδύνου των Ελλήνων αλλά και ο ρυθμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων έχουν πιθανότατα αλλάξει, με το ξέσπασμα της πανδημίας. Επίσης, η κρίση μείωσε την όρεξη των επενδυτών και δυνητικά ίσως οδηγήσει σε αυξημένο κόστος για τις τράπεζες, καθώς ενδέχεται να επηρεασθεί η τιμολόγηση της εγγύησης που παρέχεται από το Δημόσιο. Όπως αναφέρεται στην έκθεση, με εξαίρεση τη Eurobank, που βρίσκεται στη διαδικασία ολοκλήρωσης στις σχετικές συναλλαγές τιτλοποίησης, οι άλλες τρεις ελληνικές συστημικές τράπεζες ανέφεραν την πρόθεσή τους να αναβάλουν προσωρινά τα σχέδια τιτλοποίησης, λόγω της τρέχουσας αβεβαιότητας.

Η μειωμένη όρεξη για επενδυτές επηρεάζει και τις πωλήσεις χαρτοφυλακίου δανείων που είχαν ήδη ξεκινήσει και προσωρινά βρίσκονται σε «παύση», καθώς υπάρχει μια ανησυχία ότι η ήδη αποδυναμωμένη νοοτροπία πληρωμών θα διαβρωθεί από τα μέτρα στήριξης που θεσπίστηκαν, όπως η αναστολή των δανείων, επηρεάζοντας την προθυμία των δανειοληπτών να προχωρήσουν αναδιαρθρώσεις βιώσιμων μέχρι πριν από την κρίση δανείων, σημειώνει η Κομισιόν.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ


  • pict
  • pict

pict

pict