Navigation
14
Αυγ
location
Αθήνα
32oC
Αίθριος - καθαρός
14 Απρ 2016

Σε στάση αναμονής η Ελλάδα για το επενδυτικό σχέδιο Γιούνκερ

Ελλάδα Οικονομία

Η ΕΕ βλέπει να προχωρά το επενδυτικό σχέδιο για την Ευρώπη, όπου μέχρι στιγμής έχουν επωφεληθεί 136.000 επιχειρήσεις με 82 δισ. ευρώ να έχουν ήδη πέσει σε νέες επενδύσεις, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά.

Παράλληλα υπογράμμισε πως οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι πρώτες σε αριθμό προτάσεων για το Σχέδιο Γιούνκερ, ωστόσο δεν παρέλειψε να τονίσει την επιτακτική ανάγκη για βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος, καθώς αποτελεί βασική πτυχή των μεταρρυθμίσεων που προωθούνται από το ελληνικό πρόγραμμα, αλλά και το «λόγο ύπαρξης» του τρίτου πυλώνα του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη.

Όπως είπε, το Επενδυτικό Σχέδιο είναι ζωτικό κομμάτι της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την απασχόληση και την ανάπτυξη: «ένα ενάρετο τρίγωνο που συνδέεται με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας, τη δημοσιονομική υπευθυνότητα και τις επενδύσεις», όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Πολλές μεταρρυθμίσεις πέρασαν ή προβλέπονται ως μέρος του προγράμματος, έχοντας αυτόν τον στόχο κατά νου», πρόσθεσε. Για την περίπτωση της Ελλάδας, ανέφερε πως η υπηρεσία στήριξης της διαρθρωτικής μεταρρύθμισης (η μετεξέλιξη της Task Force) συνεπικουρεί την Ελλάδα για τη δημιουργία ενός φιλικού επενδυτικού περιβάλλοντος σε σχέση με την «απλοποίηση της αδειοδότησης των επενδύσεων, τη μείωση των εμποδίων στον ανταγωνισμό, την ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της ενεργειακής απόδοσης και, σύντομα, για τη μείωση του διοικητικού φόρτου για τις επιχειρήσεις».

«Αυτή η εργασία είναι θεμελιώδης για να δημιουργηθούν οι κατάλληλες επενδυτικές ευκαιρίες για τους επενδυτές», είπε, προσθέτοντας ότι όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, το Επενδυτικό Σχέδιο «δεν είναι πανάκεια και δεν θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη από μόνο του, αλλά είναι ένα βασικό δομικό στοιχείο για την επιστροφή στη δημιουργία βιώσιμων θέσεων εργασίας και την ανάπτυξη».

«Θα δούμε σύντομα το πρώτο ελληνικό έργο στο πλαίσιο του Σχεδίου Επενδύσεων Γιούνκερ. Μείνετε συντονισμένοι!», είπε χαρακτηριστικά.

Συμβουλευτικός κόμβος για τα επενδυτικά σχέδια

Αναφερόμενος στον Συμβουλευτικό Κόμβο, που αποτελεί μέρος του Επενδυτικού Σχεδίου για ένα ευρύ φάσμα συμβουλευτικών υπηρεσιών για τα έργα, είπε:

«Είμαι πολύ ευτυχής να πω ότι οι ελληνικές εταιρείες χρησιμοποιούν στο σύνολό της τη νέα πύλη του έργου: μέχρι στιγμής έχουν στείλει τον μεγαλύτερο αριθμό των έργων που εμφανίζονται στην πλήρους διαφάνειας λίστα των προς επένδυση έργων, η οποία θα βγει στον αέρα σε λίγες εβδομάδες».
Υπογράμμισε ότι η Επιτροπή, μέσω της υπηρεσίας στήριξης διαρθρωτικής μεταρρύθμισης (SRSS), παρέχει υποστήριξη προς τις ελληνικές αρχές για τη δημιουργία αποδοτικών και αποτελεσματικών δομών για τη διαχείριση γενικότερα των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Εξήρε δε την απορροφητικότητα των κονδυλίων από την Ελλάδα, η οποία κατέχει την πρώτη θέση μεταξύ των κρατών – μελών της ΕΕ.

Το γεγονός ότι η Ελλάδα θα έχει τεχνική υποστήριξη, θα τη βοηθήσει στον σχεδιασμό καλύτερης ποιότητας έργων και κατά συνέπεια θα μπορέσει να προσελκύσει ιδιώτες επενδυτές, είπε ακόμα ο κ. Σχοινάς.« Επιπλέον, η χρηματοδότηση του EFSI μπορεί να συνδυαστεί με τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία (ESI) κάτι που θα επιτρέψει στα έργα να ξεκινήσουν σχετικά γρήγορα», πρόσθεσε.

Πόσα χρήματα θα έρθουν στην Ελλάδα για επενδύσεις

Συνέχισε, λέγοντας ότι ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και η Επιτροπή βοηθούν την Ελλάδα να αξιοποιήσει πλήρως το δυναμικό των κονδυλίων από τα Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία, χρησιμοποιώντας όλη την ευελιξία των ισχυόντων κανόνων και την παροχή τεχνικής βοήθειας. «Για την ιστορία, ένα συνολικό ποσό της τάξης των 3,5 δισ. ευρώ από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ καταβλήθηκε στην Ελλάδα το 2015. Εναπόκειται πλέον στις ελληνικές αρχές να διασφαλίσουν ότι τα χρήματα θα επενδυθούν άμεσα στην πραγματική οικονομία. Με ποσοστό απορρόφησης 99,8%, ενώ ο μέσος όρος της ΕΕ είναι 90,1%, η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση στα κράτη μέλη της ΕΕ όσον αφορά στην εφαρμογή της χρηματοδοτικής περιόδου 2007-2013».

Ερωτηθείς εάν οι νέοι χρηματοδοτικοί μηχανισμοί θα μπορούσαν να θέσουν σε «απειλή» τα διαρθρωτικά ταμεία στον προγραμματισμό της επόμενης χρηματοδοτικής περιόδου, ήταν κατηγορηματικός:
«Καθόλου. Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI), και τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία διαδραματίζουν καίριο ρόλο στη δημιουργία θέσεων εργασίας και ανάπτυξης. Εργάζονται χέρι-χέρι και είναι πλήρως συμπληρωματικά».

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ