Navigation
22
Νοέ
location
Αθήνα
20oC
Αρκετά σύννεφα
4 Απρ 2016

Σε σπίτια με όλα πληρωμένα!

Ενοικιαστήρια Οικονομία

Ενδιαφέρον αλλά και σκεπτικισμός για το πρόγραμμα εγκατάστασης προσφύγων σε κενά διαμερίσματα – Τι λέει ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ

Η ΜΚΟ αναλαμβάνει ενοίκιο,δαπάνες κοινοχρήστων, λογαριασμούς ΔΕΚΟ, καθώς και αποκατάσταση τυχόν ζημιών που θα προκύψουν

του Στέφανου Τσουλάκη

Ένα «πακέτο» 80 εκατ. ευρώ, τρεις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις («Praxis», Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Ανάπτυξης του Δήμου Αθηναίων και η «Άρσις»), εκατοντάδες ιδιοκτήτες ακινήτων και χιλιάδες πρόσφυγες συνθέτουν μια νέα πραγματικότητα για την ελληνική κοινωνία. Την ίδια στιγμή που οι ιδιοκτήτες ακινήτων στενάζουν υπό το βάρος των φορολογικών υποχρεώσεων, τον ΕΝΦΙΑ, και τα «κανόνια» σε κοινόχρηστα και ενοίκια, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ έρχεται να…δώσει λύση. Η κυβέρνηση; Απλώς παρακολουθεί τις εξελίξεις και… συμβουλεύει.

20.000πρόσφυγες θα στεγαστούν με το πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ σε διαμερίσματα και ξενοδοχεία από την Αθήνα μέχρι τη Θεσσαλονίκη και τη Β. Ελλάδα. Ενοίκια, κοινόχρηστα και λογαριασμοί θα πληρώνονται από την αρμόδια ΜΚΟ, ενώ η κυβέρνηση φροντίζει να συμβουλεύει χωρίς να επεμβαίνει, με πολλούς να μιλούν για νέα «αγαπημένα παιδιά»…

Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ,ΣτράτοςΠαραδιάς,είπε στο «Π» πως «το ενδιαφέρον των ιδιοκτητών συνεχώς αυξάνεται ξεπερνώντας κάθε προσδοκία», ειδικά μετά και την πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας να καλέσει τους αρμόδιους για να εξηγήσουν στους ιδιοκτήτες το πλαίσιο του προγράμματος.

Από την άλλη, στέλεχος του υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής είπε στο «Π» ότι η «στέγαση των προσφύγωνθα κινηθεί στον άξονα Αθήνας- Θεσσαλονίκης και στις γύρω περιοχές, για να μπορούν να διευκολυνθούν κατά την έξοδό τους από τη χώρα». Παράλληλα διέψευσε τις φήμες πως θα υπάρχει εγκατάσταση των προσφύγων στη Θράκη, όπως είχε επισημάνει και σε επίσημη ανακοίνωσή της η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ στις 10 Φεβρουαρίου.
Οι αιτούντες άσυλο

Στα διαμερίσματα που θα ενοικιάζονταιθα κατοικούν πρόσφυγες που έχουν κάνει αίτηση ασύλου μέχρι να εξεταστεί το αίτημά τους, ώστε να μετεγκατασταθούν στη χώρα προορισμού τους. Μόλις αποχωρούν από την κατοικία ή το δωμάτιο ξενοδοχείου, και αφού αυτά ελεγχθούν για τυχόν ζημιές, θα παραδίδονται και πάλι σε νέα ομάδα ή οικογένεια προσφύγων.
Οικονομική «ανάσα»

Η αρχή υπήρξε ολίγον τι «σκιώδης». Η λακωνική ανακοίνωση της «Praxis» έγειρε ανησυχίες από ιδιοκτήτες, κυρίως, γύρω από τις περιοχές της Πλ. Βικτωρίας. Η πολιτισμική διαφορά και οι φήμες που έχουν κατακλύσει τον τελευταίο καιρό το διαδίκτυο ήταν αρκετές για να κάνουν τους ιδιοκτήτες ακινήτων επιφυλακτικούς απέναντι στο πρόγραμμα εγκατάστασης.

«Είναι τόσο μεγάλες οι ανάγκες της κοινωνίας για να λυθεί το πρόβλημα, που ήταν ανάγκη και υποχρέωση να βοηθήσουμε με τη συμμετοχή μας στο πρόγραμμα», σημειώνει ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, κ. Παραδιάς, που τόνισε πως δημιουργήθηκε μια σημαντική ευκαιρία για τους ιδιοκτήτες να «ανασάνουν» από τα κλειστά και αναξιοποίητα διαμερίσματα.

Ήδη, την ευκαιρία έχουν αδράξει εκατοντάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, με τις ΜΚΟ να «βγάζουν το φίδι από την τρύπα», καθώς είναι οι υπεύθυνες για την επιθεώρηση και τον έλεγχο των διαμερισμάτων που θα δοθούν στους πρόσφυγες, ενώ θα υπάρχουν και υπεύθυνοι ανά 10 πολυκατοικίες, που θα πραγματοποιούν απροειδοποίητους ελέγχους για την εύρυθμη λειτουργία του προγράμματος και για να καταγραφούν τυχόν παράπονα ή να παρέμβουν όπου μπορεί να χρειαστεί.

Τα μισθωτήρια που θα χρησιμοποιηθούν για την ενοικίαση των κατοικιών θα είναι τα ίδια με αυτά που προβλέπει η ΠΟΜΙΔΑ. Τα μισθωτήρια έχουν αρχική διάρκεια μέχρι το τέλος του 2016, αλλά με το πρόβλημα να γιγαντώνεται είναι σίγουρο πως το πρόγραμμα θα επεκταθεί για τουλάχιστον ακόμη έναν χρόνο.

Οι κενές κατοικίες θα εξοπλίζονται με τις απαιτούμενες οικοσκευές από την «Praxis», ενώ στις επιπλωμένες θα καταγράφονται τα υπάρχοντα έπιπλα και οι ηλεκτρικές συσκευές για να επιστραφούν στον ιδιοκτήτη μετά τη λήξη της μίσθωσης. Παράλληλα, η «Praksis» αναλαμβάνει πέραν του ενοικίου και τις δαπάνες κοινοχρήστων και ΔΕΚΟ, καθώς και την αποκατάσταση τυχόν ζημιών που μπορεί να προκύψουν, ενώ η μίσθωση θα δηλώνεται στο TAXISNET. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υπάρχει ενεργειακό πιστοποιητικό και πιστοποιητικό ηλεκτρολόγου σε ισχύ.

Όμως, πέρα από την εγκατάσταση των προσφύγων, ακόμη ένα ζήτημα που εγείρεται είναι μια πιθανή «γκετοποίηση» περιοχών ή ακόμα και πολυκατοικιών, που έχει δημιουργήσει εύλογο φόβο. Σε σχετική ερώτηση του «Π», το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής τόνισε πως «το θέμα της έγκειται στην Αστυνομία», ενώ σημείωσε πως το κράτος θα διασφαλίσει την ασφαλή παραμονή των προσφύγων στη χώρα, και μέσα από την αγαστή συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, για τις περιοχές όπου πρόκειται να εγκατασταθούν οι πρόσφυγες.

«Ο πολιτισμός μιας χώρας φαίνεται από το επίπεδο διαβίωσης των φυλακισμένων της».

Φίοντορ Ντοστογιέφσκι

 

Το παρόν κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο 02/04

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

PolicePress