Navigation
30
Ιούλ
location
Αθήνα
41oC
Αίθριος - καθαρός
11 Μαΐ 2020

Σε ρυθμούς… κορωνοϊού οι ελληνικές τράπεζες

ΤΡΑΠΕΖΕΣ Νέα | Τράπεζες

Η πανδημία του κορωνοϊού και τα νέα δεδομένα που δημιουργεί στην οικονομία αναγκάζουν τις τράπεζες να προχωρήσουν σε νέους σχεδιασμούς μέχρι το τέλος του έτους.

Στα τραπεζικά επιτελεία οι συσκέψεις είναι καθημερινές, με βασικό στόχο να καταγραφεί το νέο τοπίο που δημιουργείται για το εγχώριο banking και να ιεραρχηθούν οι προτεραιότητες.

Πρώτο μέλημα των τραπεζικών στελεχών είναι η αποτελεσματική διαχείριση ενός νέου κύματος «κόκκινων» δανείων, αλλά και η θέσπιση του νέου, σύγχρονου πτωχευτικού κώδικα ως εργαλείου ανάπτυξης και εξυγίανσης της αγοράς. Παράλληλα, κοινή πεποίθηση των τραπεζιτών είναι πώς είναι επιτακτική ανάγκη να κρατηθούν ζωντανές οι βιώσιμες επιχειρήσεις, μέσω της ενίσχυσης της συνεργασίας τραπεζών και επιχειρήσεων.

Πάνε πίσω οι τιτλοποιήσεις

Εν τω μεταξύ, πλήρης ανατροπή έχει υπάρξει στο πεδίο των τιτλοποιήσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων, κάτι το οποίο δημιουργεί προβληματισμό στους επιτελείς των τραπεζών, οι οποίοι αναγκαστικά μεταθέτουν χρονικά τα συγκεκριμένα σχέδια, αναμένοντας τις εξελίξεις με την υγειονομική κρίση και πότε αυτή θα φτάσει στο τέλος της.

Δύο είναι τα μεγαλύτερα εμπόδια αναφορικά με τις τιτλοποιήσεις. Το πρώτο αφορά το credit rating, που απαραίτητα πρέπει να εξασφαλίσουν οι τράπεζες από δύο οίκους αξιολόγησης, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία των τιτλοποιήσεων. Ο δεύτερος «πονοκέφαλος» είναι η πτώση στην αξία των εγγυήσεων στα ακίνητα επί των δανείων, λόγω της ύφεσης που αναμένεται για το 2020. Ο συνδυασμός των δύο παραπάνω στοιχείων έρχεται να προστεθεί στην επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα την προσφορά μειωμένου τιμήματος κατά 30% από πλευράς ξένων εταιρειών και funds.

Δύο απόψεις

Δύο είναι οι απόψεις που κυριαρχούν στην τραπεζική αγορά. Οι απαισιόδοξοι βλέπουν πως οι τιτλοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν το δεύτερο εξάμηνο του 2021, ενώ η πιο αισιόδοξη σχολή σκέψης θεωρεί πως από τον Σεπτέμβριο ενδέχεται να ανοίξει η αγορά τιτλοποιήσεων, αλλά τα τιμήματα που θα προσφέρονται θα είναι μειωμένα.

Από εκεί και πέρα, κάθε τράπεζα θα επιλέξει αν θα προχωρήσει στις τιτλοποιήσεις με χαμηλότερες αποτιμήσεις ή θα αναβάλλει τις σχετικές κινήσεις για το 2021, όταν θα έχει ομαλοποιηθεί η αγορά.

Ενδεικτικό του κλίματος είναι πως η Alpha Bank «πάγωσε» το σχέδιο τιτλοποίησης Galaxy, ύψους 13 δισ. ευρώ, που είχε δρομολογηθεί από τα τέλη του περασμένου έτους, με τη διοίκηση της τράπεζας να ανακοινώνει πως η διαδικασία θα επανεκκινήσει όταν η αγορά ομαλοποιηθεί.

Περίοδος χάριτος από τον SSM

Η νέα πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί στην αγορά των τιτλοποιήσεων, λόγω της υγειονομικής κρίσης του κορονοϊού, έχει ληφθεί υπ’ όψιν από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο οποίος έχει στείλει μήνυμα στις τραπεζικές διοικήσεις για χαλάρωση στα χρονοδιαγράμματα των στόχων μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, για τα οποία είχαν δεσμευθεί οι ελληνικές τράπεζες πριν εμφανιστεί η κρίση του κορονοϊού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα έχουν λάβει προθεσμία μέχρι το τέλος του 2023 κι όχι μέχρι το τέλος του 2021, που ίσχυε πριν, για να υλοποιήσουν τους στόχους μείωσης των NPEs, όπως αυτοί συμπεριλαμβάνονταν στα επιχειρησιακά πλάνα του 2019-2021.

Οι ελληνικές τράπεζες μπορεί να δουν τα «κόκκινα» δάνεια να φτάνουν στο 50% του συνολικού χαρτοφυλακίου, δήλωσαν πήγες του κλάδου στο Bloomberg. Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, τα NPEs μπορεί να αυξηθούν από το 40% ή τα 68 δισ. ευρώ στα τέλη Δεκεμβρίου. Η αύξηση υπολογίζεται σε 10 δισ. ευρώ, ανέφεραν οι συγκεκριμένες πηγές.

Επιφυλακτικοί για την πορεία μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων εμφανίζονται οι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι. Η Wood μειώνει τις προβλέψεις της για την κερδοφορία προ προβλέψεων των τραπεζών κατά 15%, αποτυπώνοντας μικρότερη αύξηση των χορηγήσεων και πιο αδύναμες προμήθειες. Σε επίπεδο καθαρών κερδών, αναμένει οριακή κερδοφορία το 2020 και το 2021, λόγω αυξημένων προβλέψεων, με ανάκαμψη της απόδοσης ιδίων κεφαλαίων μόλις το 2022. Η Wood εκτιμά ότι τα νέα ΝΡΕs θα ανέλθουν στα 7-8 δισ. ευρώ και θα απορροφηθούν από τα κέρδη προ προβλέψεων των τραπεζών εντός δύο ετών.

Η JP Morgan θεωρεί πως είναι πολύ νωρίς ακόμα για να προχωρήσει σε προβολές για τα NPEs και πως το νέο κύμα μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων μπορεί να φτάσει έως 10 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά της, η Τράπεζα της Ελλάδος προβλέπει σημαντική αύξηση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (Non Performing Exposures – NPEs) ως αποτέλεσμα της πανδημίας του κορονοϊού και των μέτρων περιορισμού της.

Σε σχετική άσκηση που «έτρεξαν» το προηγούμενο διάστημα οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΤτΕ, αναμένεται ότι ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE ratio) θα αυξηθεί μεταξύ 4% και 11%, διαμορφούμενος στα επίπεδα του 44% με 51%. Αυτό σημαίνει αύξηση των προβληματικών δανείων, μεταξύ 6,4 και 18,1 δισ. ευρώ, παίρνοντας ως παραδοχή πως το υπόλοιπο των προ προβλέψεων δανείων διαμορφώθηκε μεταξύ 160 και 165 δισ. ευρώ.

Ξανά στο προσκήνιο η «bad bank»

Εν τω μεταξύ επανέρχεται στο προσκήνιο, με πρωτοβουλία της Τράπεζας της Ελλάδος, η λύση της «bad bank» ως σημαντικό εργαλείο για τη ουσιαστική και ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων. Μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης λόγω της πανδημίας, που έχει βάλει στον «πάγο» την αγορά των τιτλοποιήσεων, η εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών, μέσω της δημιουργίας «bad bank», θεωρείται βέλτιστη λύση.

Στην Τράπεζα της Ελλάδος έχουν ξεκινήσει να επεξεργάζονται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ίδρυσης μιας ελληνικής «bad bank», που θα απορροφήσει μεγάλο μέρος των «κόκκινων» δανείων των τραπεζών, καθώς όλα δείχνουν ότι το σχέδιο «Ηρακλής» για τη μείωση των προβληματικών δανείων με τιτλοποιήσεις είναι αδύνατο να εφαρμοσθεί στις νέες συνθήκες και είναι αμφίβολο αν και με ποια αποτελέσματα θα μπορέσει να υλοποιηθεί τα επόμενα χρόνια.

Η πρόταση της ΤτΕ θα είναι έτοιμη ίσως και μέχρι τέλος Μαΐου και στη συνέχεια θα κατατεθεί στην κυβέρνηση, στις τράπεζες και στον Ευρωπαϊκό Εποπτικό Μηχανισμό (SSM), ο οποίος έχει στείλει ξεκάθαρο μήνυμα για δραστικές λύσεις αναφορικά με τα «κόκκινα» δάνεια, ώστε το τραπεζικό σύστημα να επιστρέψει το συντομότερο δυνατό στην κανονικότητα. Η συμμετοχή θα είναι εθελοντική και όχι υποχρεωτική για τις τράπεζες. Ειδικότερα στοιχεία του σχεδίου δεν είναι γνωστά, όμως τραπεζικά στελέχη υπογραμμίζουν ότι υπάρχει το «πρόπλασμα» της πρότασης της ΤτΕ για τα «κόκκινα» δάνεια, η οποία θα οδηγούσε στη δημιουργία ξεχωριστής «bad bank» για κάθε τράπεζα, με την εισφορά από την κάθε τράπεζα μέρους του προβληματικού χαρτοφυλακίου δανείων, καθώς και των αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων που έχουν στους ισολογισμούς τους, ως κεφάλαιο.

Όπως έχει δηλώσει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, το δίδαγμα από την προηγούμενη κρίση είναι ότι μόνο με μια «bad bank» μπορείς γρήγορα να ξεφορτωθείς τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Θα μπορούσε αυτό να γίνει σε ευρωπαϊκό ή εθνικό επίπεδο, αλλά θα πρέπει να γίνει γρήγορα.

Από την πλευρά της, η JP Morgan επισημαίνει πως οι συζητήσεις για την «bad bank» βρίσκονται στο επίκεντρο εν μέσω των ανησυχιών για τον COVID-19, που μπορεί να προκαλέσει άλλο ένα κύμα NPEs. Σύμφωνα με τον αμερικανικό επενδυτικό οίκο, ενώ η εισαγωγή του προγράμματος «Ηρακλής» (HAPS) ήταν ένα σημαντικό πρώτο βήμα, ενδέχεται να μην είναι επαρκές για να αντιμετωπίσει το μέγεθος του προβλήματος στο τρέχον περιβάλλον.

Από την πλευρά τους, εγχώριοι παράγοντες εκφράζουν τον προβληματισμό τους αναφορικά με τη δημιουργία μιας «bad bank», καθώς θεωρούν πως ελλοχεύει ο κίνδυνος κρατικοποίησης. Μάλιστα, ο πρόεδρος της FPS και πρώην αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Θ. Καλαντώνης, πρόσφατα δήλωσε ότι μια «bad bank» έπρεπε να είχε δημιουργηθεί στις αρχές της προηγούμενης κρίσης και πλέον δεν βλέπει τον λόγο, παρά μόνο αν είναι στο πλαίσιο μιας ευρύτερης ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας. Ανάλογη άποψη εξέφρασε και ο διευθύνων σύμβουλος της Intrum Hellas, Γ. Γεωργακόπουλος, υποστηρίζοντας ότι οι τράπεζες θα πρέπει να επικεντρωθούν ώστε να τελειώσουν τις τιτλοποιήσεις.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ


  • pict
  • pict

pict

pict