Navigation
22
Ιούν
location
Αθήνα
33oC
Αίθριος - καθαρός
11 Νοέ 2015

Σε πορεία… έντιμου συμβιβασμού και στα “κόκκινα” δάνεια

Κόκκινα Δάνεια Οικονομία

Τα “κόκκινα” δάνεια είναι από τα βασικά ζητήματα που έχουν βρεθεί στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, καθώς είναι άμεσα συνδεδεμένο με την εκταμίευση της πρώτης δόσης των 2 δισ. ευρώ και των 10 δισ. ευρώ που θα δοθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται να προχωρήσει σε ακόμη έναν… έντιμο συμβιβασμό καθώς το ζήτημα των κόκκινων δανείων είναι κρίσιμο ώστε να μην προκληθεί “τραύμα” στην κεφαλαιακή βάση των τραπεζών, αλλά και ταυτόχρονα η διαχείριση να έχει κοινωνικό χαρακτήρα.

Η κυβέρνηση καλείται να λύσει μία δύσκολη εξίσωση και όπως φαίνεται υπάρχει το έδαφος για αμοιβαίες υποχωρήσεις, με τους δανειστές όμως να στέλνουν αυστηρό μήνυμα στην ελληνική πλευρά να στριμώξει τους οφειλέτες, τόσο του δημοσίου, όσο και του ιδιωτικού τομέα, κλείνοντας τα παραθυράκια της ελληνικής νομοθεσίας για όσους χρωστούν σε τράπεζες, αλλά και στην εφορία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο θέμα των πλειστηριασμών η νέα ελληνική πρόταση περιλαμβάνει προστασία της α΄ κατοικίας για αντικειμενική αξία έως 180.000 ευρώ (συν 50.000 για το ζευγάρι και συν 25.000 ευρώ για κάθε παιδί – με ανώτατο όριο τα τρία παιδιά). Το όριο για το οικογενειακό εισόδημα αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 28.000 και 30.000 ευρώ, ενώ μπαίνει και ο παράγοντας συνολικών οφειλών του οφειλέτη προς το Δημόσιο ύψους 200.000 ευρώ. Από την πλευρά τους οι δανειστές αντιπροτείνουν προστασία της α’ κατοικίας για αντικειμενική αξία έως 120.000 ευρώ, το όριο για το οικογενειακό εισόδημα αναμένεται να είναι περίπου στα 21.000 με 22.000 ευρώ και οι συνολικές οφειλές στα 110.000 ευρώ. Να σημειωθεί ότι η προηγούμενη πρόταση της κυβέρνησης ήταν προστασία της α’ κατοικίας για αντικειμενική αξία έως 200.000 ευρώ, ενώ οι δανειστές επιμένουν στα ίδια ποσά.

Τα κόκκινα δάνεια και τα hedge funds

Το άλλο “αγκάθι”- ζήτημα που θα λυθεί σε δεύτερη φάση- είναι η κατάρτιση του τελικού σχεδίου αντιμετώπισης των “κόκκινων” δανείων από τις τράπεζες, με τη δεξαμενή των προτάσεων να προέρχεται από την Τράπεζα της Ελλάδος, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και το υπουργείο Οικονομίας, το οποίο έχει σύμβουλο τη Nomura. Οι προτάσεις είναι υπό διαβούλευση με τους Θεσμούς, ούτως ώστε μέχρι το τέλος Νοεμβρίου να υπάρχει πλαίσιο με το οποίο οι τράπεζες θα “καθαρίσουν” τα χαρτοφυλάκιά τους, έχοντας μία “βελτιωμένη” έκδοση του νόμου Κατσέλη, για τον οποίο οι δανειστές ζητούν αλλαγές.

Παράλληλα, πρέπει να λυθεί το ζήτημα της δημιουργίας ή μη αγοράς “κόκκινων” δανείων από ξένα επενδυτικά κεφάλαια, στη διαμόρφωση της οποίας επιμένουν οι δανειστές. Για τα hedge funds και distressed funds η αγορά των μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους περίπου 100 δισ. ευρώ αποτελεί “μαγνήτη” διότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, μπορούν να φέρουν υψηλές αποδόσεις στους επενδυτές, ενώ οι τράπεζες θεωρητικά μπορούν να καθαρίσουν αναίμακτα τα χαρτοφυλάκια τους.

Η διαφωνία μεταξύ ελληνικής πλευράς και Θεσμών είναι να μη δημιουργηθεί αγορά για τα δάνεια που αφορούν νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά ενδεχομένως για κάποιες κατηγορίες εταιρικών δανείων. Το σύνηθες σκεπτικό είναι ότι οι τράπεζες θα μπορούσαν να “σπάσουν” τα χαρτοφυλάκια σε δάνεια μη συνεργάσιμων δανειοληπτών και στη συνέχεια να τα πουλήσουν σε τρίτους, που θα τα αποκτήσουν στο 10% – 20% της ονομαστικής τους αξίας.

Στελέχη της αγοράς εκφράζουν τον προβληματισμό τους για τη μεταπώληση στεγαστικών δανείων, διότι με τη διαμόρφωση του νέου νομοθετικού πλαισίου θα βελτιωθεί η εικόνα των μη εξυπηρετούμενων, διότι οι περισσότεροι θα προσπαθήσουν να ρυθμίσουν τα δάνεια τους. Πάντως, οι ξένοι επενδυτές ενδιαφέρονται κυρίως για τα επιχειρηματικά δάνεια, ενώ υπάρχει και το σκεπτικό να “μπουν” σε επιχειρήσεις βάζοντας κεφάλαια στις υποχρεωμένες αυτές εταιρείες- οι οποίες θεωρούνται βιώσιμες-με αντάλλαγμα οι τράπεζες να αποδεχθούν ένα «κούρεμα» των δανείων.

Να σημειωθεί ότι με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζα της Ελλάδος τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια διαμορφώνονται στο 51,3% στην καταναλωτική πίστη, στο 35,60% στα στεγαστικά, στο 39,8% στα επιχειρηματικά δάνεια, στο 63% στα δάνεια προς ελεύθερους επαγγελματίες και πολύ μικρές επιχειρήσεις και στο 54% στα δάνεια προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ