Navigation
31
Ιούλ
location
Αθήνα
41oC
Αίθριος - καθαρός
15 Απρ 2020

Σε “γραμμή” ΔΝΤ και το ΙΟΒΕ, ύφεση έως 10% και βλέπουμε…

ΙΟΒΕ-520x290 Νέα | Οικονομία

Εναρμονισμένο με τις προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που βλέπει ύφεση έως 10% και δημόσιο χρέος άνω του 200%, εμφανίζεται το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών.

Σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση για την οικονομία, η οποία παρουσιάστηκε από τον Γενικό Διευθυντή του ΙΟΒΕ, καθηγητή Νίκο Βέττα, η ύφεση θα είναι κατ΄ ελάχιστον 5% και μπορεί να φτάσει έως το 10%. Όπως επισημαίνεται, η πανδημία του νέου κορονοϊού αναμένεται να αποτελέσει τον πλέον καθοριστικό παράγοντα εξέλιξης της απασχόλησης το τρέχον έτος, με το μέγεθος της επίδρασης να εξαρτάται από τη διάρκειά της και μια πιθανή νέα έξαρση του ιού.

Μάλιστα, επισημαίνεται ότι η… ζημιά θα γίνει ως αποτέλεσμα ενός αρνητικού συνδυασμού εγχώριων και εξωχώριων παραγόντων.
Ως προς τους εξωχώριους, το ΙΟΒΕ επισημαίνει ότι τα περιοριστικά μέτρα λειτουργίας επιχειρήσεων σε σημαντικούς εμπορικούς εταίρους της Ελλάδας (Ιταλία, Γερμανία, Τουρκία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, ΗΠΑ κ.ά.) θα επηρεάσουν τη ζήτηση ελληνικών προϊόντων και συνεπώς την απασχόληση μεταποιητικών κλάδων, ενώ η αναστολή επιβατικών πτήσεων εγχωρίως από και προς τις περισσότερες από τις ανωτέρω χώρες θα πλήξει τους κλάδους Τουρισμού και Μεταφορών.

Ως προς τους εγχώριους παράγοντες, το ΙΟΒΕ τονίζει ότι τα περιοριστικά μέτρα στη λειτουργία επιχειρήσεων, παρά τα μέτρα ενίσχυσής τους και υποστήριξης των απασχολουμένων τους, θα αυξήσουν την ανεργία. Η ζήτηση των νοικοκυριών θα περιοριστεί από τη γενικότερη αβεβαιότητά τους για την εξέλιξη της πανδημίας και την επιδείνωση των προσδοκιών τους. Οι αρνητικές επενέργειες των περιοριστικών μέτρων θα επεκταθούν και στις επενδυτικές αποφάσεις. Από την άλλη πλευρά, θετικές επιδράσεις στην απασχόληση θα προέλθουν από την αύξηση της ζήτησης λόγω πανδημίας στους κλάδους υγείας, κοινωνικής μέριμνας, δημιουργίας διαδικτυακών υπηρεσιών, ταχυμεταφορών (courier).

Με βάση τα ανωτέρω το ΙΟΒΕ περιμένει αύξηση της ανεργίας κατά 2-4 μονάδες, αγγίζοντας ή ξεπερνώντας το 20% φέτος. Σύμφωνα με τον κ. Βέττα, η αποτελεσματική αντιμετώπιση του υγειονομικού προβλήματος δεν αντιμάχεται αυτή του οικονομικού αλλά αποτελεί προϋπόθεση επανεκκίνησης. Ωστόσο, επισημαίνει ότι θα υπάρχει κρίσιμη επίδραση και από τις εξελίξεις στις άλλες χώρες. Σε Ελλάδα, Ευρώπη και διεθνώς, καταγράφεται αποφασιστικότητα της οικονομικής πολιτικής να στηρίξει τη λύση στο υγειονομικό πρόβλημα. Μεγάλη αύξηση δημόσιων ελλειμάτων και χρέους είναι εύλογη αντίδραση σε μια άμεση διαταραχή που αντιμετωπίζεται ως μοναδική.

Το ΙΟΒΕ, αναφέρει ότι η νέα κρίση φέρνει την ελληνική οικονομία και την ΕΕ σε μια στιγμή αλήθειας και αποφάσεων που θα προδιαγράψουν τους ρυθμούς ανάπτυξης μακροπρόθεσμα. Υπάρχει κίνδυνος η ελληνική αλλά και οι ευρωπαϊκές οικονομίες, όχι μόνο να ξεκινήσουν το επόμενο έτος από σημαντικά χαμηλότερη βάση αλλά και να έχουν ασθενέστερους ρυθμούς μεγέθυνσης μεσοπρόθεσμα, ανέφερε. Προσθέτει επίσης ότι η ελληνική οικονομία εισέρχεται στη νέα κρίση με «υποκείμενα νοσήματα» όπως οι διαρθρωτικές αδυναμίες, η χαμηλή ανταγωνιστικότητα, το πολύ υψηλό δημόσιο χρέος και το μεγάλο ποσοστό μη εξυπηρετούμενου ιδιωτικού χρέους.

Ο φορέας επισημαίνει ότι δεν υπάρχει περιθώριο για δημοσιονομικό εκτροχιασμό της οικονομίας μέσα στην κρίση, προσθέτοντας ότι είναι κομβικής σημασίας η αξιοπιστία της οικονομικής πολιτικής. Τονίζει δε την πολύ ισχυρή πίεση στον τομέα του εισερχόμενου τουρισμού, ο οποίος το 2018 συνέβαλε με το ποσό των €18 δισ. ως προς τις εισπράξεις (οι αφίξεις έφτασαν στα 34 εκατ.), ενώ ο εγχώριος τουρισμός ήταν στα 2 δισ. Η σημαντική θετική συμβολή στην οικονομία τα τελευταία χρόνια (ανοδικά από το 2010, όταν ήταν 10 δισ. ευρώ εισπράξεις και 15 εκατ. αφίξεις θα ανακοπεί, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ.
Η επιβίωση του τουριστικού κλάδου βραχυπρόθεσμα και η ενίσχυση του μεσοπρόθεσμα απαιτεί ενίσχυση υποδομών (μετακινήσεις, επικοινωνίες, υγεία), διασύνδεση με άλλους τομείς της οικονομίας, και βελτίωση ποιότητας. Επίσης, απαιτείται σε επίπεδο ΕΕ: αποτελεσματικός συντονισμός, κοινοί κανόνες και ρυθμίσεις για ενίσχυση αξιοπιστίας και καταμερισμός κόστους ανάμεσα στις χώρες. Τέλος, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, είναι απαραίτητο να ενισχυθεί ένας δεύτερος πυλώνας με κέντρο τη μεταποίηση, που θα στηρίζεται στην καινοτομία και θα ενισχύει τις εξαγωγές, καθώς η ελληνική οικονομία έχει το χαμηλότερο ποσοστό μεταποίησης και από τα χαμηλότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ