Navigation
18
Οκτ
location
Αθήνα
22oC
Νεφοσκεπής
12 Φεβ 2015

Σαν τρελό φορτηγό, με φρένα σπασμένα

Λουκά Γεωργιάδη Λουκά Γεωργιάδη

Έμπλεοι εθνικής υπηρηφάνειας και πατριωτικού ενθουσιασμού, οι Έλληνες παρακολουθούν τη νέα κυβέρνησή τους σε ασκήσεις σκληρής διαπραγμάτευσης με τους διεθνείς εταίρους και πιστωτές.

Στις χιονισμένες πλατείες και τα καπνισμένα καφενεία απανταχού στην Ελλάδα, φαντασιώνονται ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι το σύγχρονο ανάλογο της Μάργκαρετ Θάτσερ η οποία στο παρελθόν είχε καταφέρει να δημιουργήσει για την Βρετανία, ένα νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο, κομμένο και ραμμένο στις απαιτήσεις του εκλογικού της σώματος.

  • «Οι Έλληνες δεν μας ψήφισαν για να ζητήσουμε παράταση του Μνημονίου» δηλώνουν οι σκληροί διαπραγματευτές και καταθέτουν τις δικές τους προτάσεις με την απαίτηση να γίνουν αμέσως αποδεκτές από τους εκπροσώπους των 300 εκατομμυρίων Ευρωπαίων πολιτών.
  • «Διεκδικούμε δημοσιονομικό χώρο και χρόνο» δηλώνει η νέα Ελληνική Κυβέρνηση ζητώντας ταυτόχρονα από τους Ευρωπαίους φορολογούμενους να πληρώσουν κάτι μεταξύ 22 και 37 δισεκατομμύρια Ευρώ ώστε να έχει την άνεση να εφαρμόσει τους σοσιαλιστικούς της πειραματισμούς.

Οι αριθμοί δεν έχουν σημασία, αποτελούν θλιβερή, στενόχωρη, λεπτομέρεια μπροστά στο μεγαλείο του μετασχηματισμού της κοινωνίας που επιδιώκει τώρα η νέα κυβέρνηση αφού δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις λαϊκές απαιτήσεις που την ανέδειξαν στην Εξουσία.

Στο μεταξύ, το δημοσιονομικό κενό μεγαλώνει και ήδη φτάνει τα 5 δις Ευρώ. Το κόστος του χρήματος για το τραπεζικό σύστημα επιβαρύνθηκε ήδη κατά 600 εκατ. Ευρώ και η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας -εκτός από σπάνια- γίνεται και απαγορευτικά ακριβή.

Η νέα Κυβέρνηση με τη δύναμη των 2,5 εκατομμυρίων ψηφοφόρων που την εμπιστεύθηκαν, απαιτεί την ανατροπή των μέχρι σήμερα συμφωνηθέντων, για να «εξασφαλίσει οικονομική σταθερότητα, οικονομική βιωσιμότητα και αναδιάρθρωση του χρέους, καθώς και την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα».

Ποιος μπορεί να διαφωνήσει με αυτούς τους στόχους; Ποιος δεν θα ήθελε να συμβάλει στην ταχύτερη δυνατή υλοποίησή τους;

Το πρόβλημα είναι ότι οι μεγάλες αλλαγές απαιτούν σοβαρό σχεδιασμό. Επεξεργασμένες προτάσεις και ξεκάθαρη στρατηγική.

Αυτά είναι που έλλειπαν το βράδυ της Τετάρτης στην ειδική συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών του Eurogroup παρά το γεγονός ότι στις Βρυξέλλες είχε καταλύσει μια πολυπληθής ελληνική αντιπροσωπεία με τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και αρκετούς ακόμη υπουργούς.

Η εκπροσώπηση της Ελλάδας στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο απέδειξε τη γύμνια της πολιτικής της.

Η Ελληνική αντιπροσωπεία δεν παρουσίασε σχέδιο ούτε στρατηγική.

Σαν τρελό φορτηγό, με τα φώτα σβηστά, η νέα Κυβέρνηση οδηγεί την Ελλάδα στη σύγκρουση. Και την καταστροφή.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ